Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE: Romania, pe ultimul loc in Europa la reciclarea deseurilor

UPDATE: Romania, pe ultimul loc in Europa la reciclarea deseurilor

scris de Ziua Veche
26 afisari

 .

Romania ocupa ultimul loc in Europa in privinta reciclarii deseurilor si nici la colectarea selectiva nu sta foarte bine, a declarat, marti, in cadrul unui forum de specialitate, Mircea Cotosman, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, transmite Agerpres. In Romania stam foarte bine cu legislatia si mai putin cu implementarea. Nici la domeniul deseurilor nu stam foarte bine. Suntem pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste reciclarea si nu-mi dau seama care ar putea fi elementul declansator pentru a urni problema. Procentajul este de sub unu suta de deseuri reciclate. si la colectare selectiva suntem foarte in urma”, a afirmat Cotosman.
Potrivit oficialului, un punct important pe care autoritatile romane trebuie sa-l implementeze in legislatie se refera si la deseurile rezultate din constructii.
„In cazul deseurilor rezultate din constructii, pana in 2020 trebuie sa ne pregatim pentru reutilizarea deseurilor rezultate din acest tip de activitate. Acest aspect este inclus in Strategia nationala de gestionare a deseurilor si Planul National de gestionare a deseurilor. Tot in cele doua documente se face referire la colectarea, tratarea si reciclarea deseurilor”, a subliniat secretarul de stat.
 

 

UPDATE:

 

Doar proiecte pilot


 

Mircea Cotosman a aratat, marti, ca Ministerul Mediului are in program, pana la sfarsitul anului, sa transpuna in legislatia nationala Directiva 2008/98 privind deseurile. Directiva stabileste masuri in vederea protectiei mediului si a sanatatii populatiei prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse generate de producerea si gestionarea deseurilor. Cotosman a precizat ca cele mai importante prevederi comunitare se refera la adoptarea masurilor pentru promovarea reciclarii de inalta calitate. Directiva prevede introducerea sistemelor de colectare separata a deseurilor. Aceste sisteme trebuie sa fie introduse pana in anul 2015, cel putin pentru hartie, metal, plastic si sticla. „Pana acum, Romania a derulat proiecte pilot de colectare selectiva, dar sistemul trebuie aplicat la nivel national, acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, economic si al protectiei mediului, potrivit acestei directive comunitare”, a declarat Mircea Cotosman.


 

Un alt element al acestei directive se refera la deseurile rezultate din constructii. „Trebuie ca, pana in 2020 sa ne pregatim pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare materiala, inclusiv operatiuni de umplere care utilizeaza deseuri pentru a inlocui alte materiale, a deseurilor nepericuloase provenind din activitati de constructie si demolari”, a mai spus secretarul de stat. Potrivit acestuia, directiva impune reutilizarea si reciclarea a cel putin 70% din cantitatea de deseuri rezultate din demolari. Termenul de transpunere a Directivei 2008/98 este 12 decembrie 2010.


 

5,6 miliarde de euro pentru mediu


 


 

Intre timp, Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor si Planul National de Gestionare a Deseurilor, aprobate prin HG in 2004, au fost revizuite, „in pas cu noile realitati ale Romaniei”, a informat Mircea Cotosman, precizand ca cele doua documente se incadreaza in categoria planurilor care se supun procedurii de realizare a evaluarii strategice de mediu (SEA). Responsabilitatea derularii procedurii de evaluare de mediu apartine Ministerului mediului si Padurilor (titularul de plan/program). Pentru indeplinirea obiectivelor de mediu au fost alocate fonduri de peste 5,6 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013, bani ce provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) si din Fondul de Coeziune. Distributia acestora pe sectoare de mediu se realizeaza in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu).


 

Pe de alta parte, potrivit presedintelui Centrului de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila, Ionut Georgescu, a avertizat, marti, ca , potrivit directivelor europene, incepand cu prima jumatate a lunii iulie, tara noastra trebuie sa reduca depunerea deseurilor municipale cu 15% fata de anul 2009. Precizam faptul ca, la ora actuala, 80% din deseurile municipale se colecteaza, restul nu. Ionut Georgescu a avertizat ca nerespectarea acestei tinte de reducere va atrage sanctiuni din partea Administratiei Fondului de Mediu. Presedintele CEDD a mai aratat ca jumatate din deseurile municipale vor trebui reciclate si valorificate, ca tinta in 2020.

0 comentariu

Huhu iscarioteanul 13-07-2010 - 14:59

Provoci o greata imensa la fel ca toti pedelistii,PTIUUU!!!!!!!!

Parpanghel 14-07-2010 - 07:58

Este ca uni mai saraci au furat capacele de canalizare, iar cei cu gulere albe au furat R O M A N I A.Iar daca va referiti la prezenta in continuare a acestui S C A I prins pe trupul TARII va inselati, amarnic. Doar efectul devastator al exemplului personal va ramane in istorie, ca exemplu comparativ absolut negativ,d-le Preda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult