Acasa Actualitate-InternaSocial Romania intra intr-un fel de greva generala

Romania intra intr-un fel de greva generala

scris de Ziua Veche
3 afisari

.O parte a bugetarilor au intrat in greva incepand de luni, pentru a protesta fata de masurile anticriza anuntate de Guvern in ultimele saptamani. Cadre didactice, vamesi, functionari din institutii publice, medici din intreaga tara si-au oprit activitatea in dimineata zilei de luni. Bacalaureatul se desfasoara, totusi, in conditii „aproape normale”, spitalele preiau doar urgentele, in penitenciare lucreaza doar cei responsabili direct cu paza detinutilor. In Bucuresti, transportul in comun va intra in greva pe 1 iunie cand metroul nu va functiona intre orele 4.00 si 16.00, iar RATB-ul va asigura 85 la suta din mijloacele de transport, autobuzele care ies din Capitala vor circula normal.


Curtile spitalelor bucurestene s-au umplut de cadre medico-sanitare care sustin greva generala a bugetarilor, dar actiunile lor nu afecteaza activitatea din respectivele unitati sanitare sau cea a serviciilor de urgenta, anunta Mediafax. Angajatii Administratiei Nationale a Penitenciarelor au adus, la instantele bucurestene, doar arestatii carora le expira mandatele de arestare preventiva. Sindicatul Lucratorilor din Muzeul de Istorie Nationala a Romaniei organizeaza o greva de solidaritate, intre orele 8.00 si 16.00, actiunea fiind una de sustinere a celor organizate de celelalte federatii sindicale. Peste 60.000 de angajati din sistemul de educatie din judetele din Transilvania au intrat in greva generala, insa reprezentantii inspectoratelor scolare sustin ca desfasurarea probei C a examenului de bacalaureat nu va fi afectata. Majoritatea administratiilor locale din Transilvania sunt in greva, in schimb angajatii CJ Bihor poarta doar panglici albe, in semn de solidaritate, la primariile Targu Mures si Blaj nu s-au strans destule semnaturi pentru protest, iar Primaria Deva lucreaza „din respect” pentru cetateni. Angajatii din cele mai multe dintre unitatile medicale din judetele din Transilvania sunt in greva, fiind asigurate doar urgentele, in timp ce in Salaj si Bihor activitatea medicala nu va fi afectata, desi angajatii se declara solidari cu colegii lor din sistemul sanitar. Greva generala declansata de cadrele didactice afecteaza activitatea in sute de unitati scolare din judetele Moldovei, insa reprezentantii inspectoratelor scolare afirma ca bacalaureatul nu va fi blocat, dupa ce a fost asigurata prezenta profesorilor in comisiile de examen.

 

Angajati din mai multe autoritati ale administratiei publice locale, din institutii publice, din servicii descentralizate si din penitenciarele din judetele Moldovei participa la greva generala de solidaritate, in Vrancea aderand la protest si grefierii si personalul auxiliar din instante. Cadrele medicale din judetele Bacau, Iasi, Vrancea si Vaslui asigura doar urgentele majore, in judetele Botosani si Neamt protestele se vor desfasura intre orele 9.00-13,00, iar in Suceava activitatea se desfasoara normal, salariatii purtand ecusoane cu inscriptia „Greva de solidaritate”

Angajatii din Primariile Constanta, Mangalia, Medgidia si Eforie, precum si functionarii de la Consiliul Judetean Constanta sunt in greva, luni, singurul serviciu care nu este afectat fiind cel unde se elibereaza certificatele de deces. Aproximativ 1.000 din cei 7.596 de profesori din judetul Constanta au intrat in greva, insa protestul se va desfasura doar pe durata acestei zile, ci nu pe termen nedeterminat, din cauza numarul mic de participanti, liderii sindicali reclamand ca dascalii au fost amenintai si intimidati.

Peste 4.000 de sindicalisti constanteni din sanatate sunt in greva de solidaritate, pe durata zilei urmand ca in spitalele din judetul Constanta sa fie asigurate doar urgentele.

Cateva mii de angajati din administratia publica din Prahova participa la greva, functionarii si personalul contractual din administratie fiind la serviciu, fara a lucra insa cu publicul.

Aproximativ 80 la suta din cei peste 10.000 de angajati din educatie din judetul Prahova participa la greva, luni, iar bacalaureatul este afectat intr-un singur liceu, elevii acestei unitati de invatamant sustinand proba C la un alt centru de exemen.

Vamesii din vestul tarii, din judetele Caras-Severin, Timis, Arad si Mehedinti au intrat in greva de solidaritate, care va dura pana la ora 16.00, astfel ca in acest interval orar nu va putea fi tranzitata granita de catre cei care sunt vizati de un control vamal. 

Politistii nu au dreptul sa faca greva, avand in vedere prevederile Legii 360 din 2002 privind Statul Politistilor, si, in aceste conditii, incepand de luni, au program normal de lucru, dar suplimentar, peste programul normal de lucru, nu vor mai lucra decat cu dispozitii scrise si nominale pentru orice actiune, a declarat, pentru Agerpres, Marin Gruia, presedinte al Sindicatului National al Politistilor si Personalului contractual.
“Ne-am saturat sa facem munca patriotica. Guvernul nu are bani sa ne plateasca orele normal lucrat, dar pe cele suplimentare, iar munca fortata este interzisa, conform Constitutiei Romaniei”, a declarat, Marin Gruia, citat de Agerpres.ro.

O alta forma de protest pe care au decis-o politistii este retragerea tuturor aparatelor si materialelor de birotica pe care le-au cumparat din bani proprii pentru a putea indeplini sarcinile de serviciu.

Conferinta Nationala a Federatiei Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual, care s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii, a hotarat sa ceara guvernantilor ca reducerea de 25 la suta sa fie aplicata plafonului global de fonduri, la nivelul ordonatorului principal de credite, nicidecum individual, asupra salarizarii fiecarui angajat, eliminarea, de indata, din actele normative corespunzatoare, a prevederii de incompatibilitate a politistilor privind desfasurarea altor activitati lucrative.

Conferinta a decis ca, in cazul nesatisfacerii acestor revendicari minimale pe care le au politistii si personalul contractual din MAI, FSNPPC va declansa o serie de reactii fara precedent. Actiunile respective sunt solicitate deja imperativ de majoritatea membrilor Federatiei, care numara peste 50.000 de sindicalisti. Actiunile urmeaza sa compenseze, din plin, lipsa dreptului de greva al angajatilor din MAI

0 comentariu

oana 19-07-2010 - 20:37

Udrea este criticata pe nedrept, pana si ziarele din alte tari vad cum stau lucrurile cu adevarat, anume ca a fost vorba de un ajutor, dar la noi nu! cum sa sustinem ce este bun, trebuie aratat cu degetul si spus ca nu este in regula. Asta-i presa de la noi, controlata de lichele!

Horatiu 20-07-2010 - 16:53

Nu prea o au la inimă pe Udrea că nu cotizează la moguli cu contracte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult