Acasa Actualitate-InternaSocial România trece la ora de vară. Vezi cine a fost cu ideea!

România trece la ora de vară. Vezi cine a fost cu ideea!

scris de Ziua Veche
5 afisari

Sâmbătă noaptea dormim mai puţin. Ora 3.00 va deveni ora 4.00. Astfel, România se aliniază astfel celor 70 de state (inclusiv Uniunea Europeană) care trec la ora de vară.

România trece la ora de varăNoua oră va fi în vigoare până la 30 octombrie, (ultima duminică a lunii), când se revine la ora “naturală”.

CFR anunţă că trenurile vor pleca din staţiile de formare după ora veche până la ora 3.00. După aceasta (4.00), trenurile vor pleca respectând ora oficială de vară.

Trenurile de călători aflate în circulaţie între 3.01 şi 4.00 (ora de iarnă) vor circula cu întârziere. Se vor lua măsuri ca întârzierile să fie reduse pe parcurs.

Ideea s-a aprins în capul lui Franklin

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, ideea orei de vară a apărut pentru prima oară în capul celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Una din metode era introducerea unei ore noi pe timpul verii.

Pe când se afla la Paris, la vârsta de 78 de ani, aceasta s-a ocupat de modul în care lămpile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea.

Benjamin Franklin a fost cu ideea orei de varăÎntr-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic. Şi acesta a fost uimit când într-o dimineaţă de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afară era lumină, toate obloanele caselor erau închise.

El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie, şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie.

În anul 1908 s-a încercat introducerea acestei reguli, în Marea Britanie, dar a fost întâmpinată negativ.

Cine au fost primii care au schimbat ora?

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denmarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

Pe 19 martie 1918 s-a introdus şi în Statele Unite, dar a fost folosită doar până în 1919. Din cauza opoziţiei fermierilor s-a renunţat la ora de vară.

Cea mai mare confuzie s-a creeat în Statele Unite unde fiecare stat avea propria regulă de introducere a orei de vară, situaţie ce s-a menţinut până în 1966!

În acest moment 70 de ţări au introdus ora de vară.

Ora de vară nu este folosita în ţările de la Ecuator şi de la tropicul Capricornului.

Două ţări importante, Japonia şi China, nu folosesc ora de vară.

Ora de vară în România

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.

Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.

Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii), ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie

Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

“Ora de iarnă” nu există

Atenţie: este incorect să se spună „se trece la ora de iarnă”, avertizează cercetătorii de la Observatorul Astronomic. Ora de iarnă nu există. Vara avem ora de vară, iar în restul anului avem „Timp Legal Român”.

2 comentarii

sorinescU 26-03-2011 - 17:48

„Atenţie: este incorect să se spună “se trece la ora de iarnă”… fata de cine e incorect ? ca in romana negam negatia, e corect …

lucaciu ioan 27-03-2011 - 17:09

trebuie renuntat de urgenta la ora de vara,la copii chiar nu se gindeste nimeni,suntem un popor dereglat,bulversat,etc.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult