Acasa Actualitate-InternaSocial Românii au cam uitat ce a însemnat comunismul

Românii au cam uitat ce a însemnat comunismul

scris de P.C.R.
40 afisari

Aproximativ 61% dintre români percep comunismul ca fiind o idee bună, în vreme ce 37% consideră instaurarea regimului comunist în România la sfârşitul celui de-al doilea război mondial drept un lucru pozitiv, indică un sondaj de opinie realizat de CSOP în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Memoria Exilului Românesc.

romani_comunismLa categoria tinerilor sub 20 ani, dezbaterile despre comunism sunt inexistente în 61% din cazuri, iar 58% dintre respondenţii tineri afirmă că nu discută niciodată la şcoală despre acest subiect.

În privinţa represiunii comuniste, 15% dintre respondenţi declară că au suferit limitări ale libertăţii de expresie, 15% şi-au simţit îngrădită libertatea de circulaţie şi 17% au suferit în urma îngrădirii accesului la informaţie. De asemenea, doar 8% dintre români afirmă că au suferit privaţiuni de ordin material.

În legătură cu influenţa trecutului comunist asupra prezentului, 21% dintre români o cred pozitivă, iar 29% – negativă, 17% dintre respondenţi apreciază că nu a existat o influenţă, în vreme ce 33% nu ştiu dacă a existat o astfel de influenţă.

Un sfert din populaţia României nu ştie dacă instaurarea comunismului a fost un lucru bun sau rău, iar 29% dintre cei chestionaţi nu ştiu că în România comunistă a existat represiune.

Cei care cred că influenţa trecutului comunist asupra prezentului este pozitivă percep această influenţă în special în economie (67%), apoi în cultură/educaţie (28%), sănătate (18%), poziţia individului în societate (16%), poziţia internaţională a României (13%) şi politica interna (8%).

Respondenţii care consideră că influenţa trecutului comunist asupra prezentului este negativă cred că această influenţă s-a manifestat în special în economie (40%), apoi în cultură/educaţie (28%), sănătate (25%), poziţia individului în societate (23%), poziţia internaţională a României (21%) şi politica internă (14%).

Aproximativ 42% dintre respondenţi cred că este mai curând important ca istoria comunismului să fie studiată la şcoală, în timp ce 36% consideră contrariul, iar 12% spun că nu ştiu.

Un procentaj de 13% declară tranşant că istoria comunismului nu ar trebui studiată la şcoală, iar circa o cincime spun că nu ştiu.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 aprilie – 2 mai 2011, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, fiind intervievate la domiciliu 1.125 persoane, cu vârste peste 15 ani şi are o eroare de plus-minus 2,9%.

6 comentarii

Rusu 27-05-2011 - 19:11

Astept sa apara comentariul lui Urbos,adica Ciu Huhu,ca e platit pe fiecare postare, de catre Felix Motanu,seful lui Crinut Antenescu.

Rusu 27-05-2011 - 19:14

Atat timp cat acceptati comentariile pramatiei care se semneaza Urbos si Ciu Huhu,sa nu va asteptati la comentarii mai inteligente si de bun simt din partea celorlalti cititori.

George Calalb 27-05-2011 - 19:17

Era normal ca [si] internetul sa fie confiscat de mercenary

Rusu 27-05-2011 - 19:31

Ai mare dreptate!

tanase marian 27-05-2011 - 19:59

excelentele voastre eu am sperat enorm cand a cazut dictatura, astfel am scris atunci la doamna ana blandiana contra ceausescu si lucrand la s. t. s. am fost mutat agresiv antr un subsol murdar la i. g. p. desi fusesem coleg de liceu si apoisubordonat al domnului general tanase tudor,,………… ansa atentie va descriu nenorocirea vietii mele,,.acum sase ani la un a. v. c. am gasit la spitalul militar alministerului de interne tori medicii beti an cabinet care m au nenorocit prin neprezentare,,…..recent acum sase luni la o recadere a bolii mele total netratata, am mers cu fiica mea la clinica fundeni unde un derbedeu medic subordonat al doamnei prof. dr. virginia ion,.neurologie etajul trei,.m a dat afara an strada asdar an strada candi am spus criminalului de drama suferita la spitalulmilitar al m. i. asadar oameni de buna credinta an aceasta tara s a instalat haosul hotia si delincventa ce era mai binepentru omul decrand raspundeti mi pe mine m au nenorocit aceste litve hoate ai statului roman ajuns an exitus,,.rusine romani rusine romania,,…………..nihil sine deo,,……m. m. an rezerva tanase marian,,.de la s. t. s.

tanase marian 27-05-2011 - 20:09

multumesc domnilor moderatori pentru publicareaanscrisului,,.cred ca s a antelesce am vrut sa descriu ,,sa mai repet din nou cat de mult m am bucurat de schimbare an 89 cand l am auzit pe dinescu spunand ,,doamne ajuta,,.pentru caapoi sal aud anjurand si vorbind urat ca un puscarias,.rusine romani rusineromania,,.nihil sine deo,,……….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult