Prestigioasa publicaţie americană Vanity Fair acuză lejeritatea cu care anumite medicamente pot fi aprobate de instituţia de profil din Statele Unite şi apoi vândute populaţiei după ce au fost testate în condiţii „necunoscute” pe cetăţeni, unii chiar analfabeţi, din ţări printre care se numără şi România, transmite Mediafax.
Jurnaliştii de la Vanity Fair arată cum, în ultimii zece ani, procentul de teste de medicamente făcute în Statele Unite a scăzut dramatic, majoritatea acestora fiind făcute, în ultimii ani, în ţări în care există puţine reguli în acest domeniu „sau chiar deloc”, în ţări unde, pe de altă parte, există destui oameni săraci care pot fi foarte uşor făcuţi să creadă că sunt trataţi gratis pentru afecţiunile de care suferă şi, foarte important, în zone unde controalele Food and Drug Administration (FDA, entitatea care aprobă intrarea pe piaţa americană a tuturor produselor farmaceutice, n.r.) nu pot fi făcute eficient.
Pe de altă parte, din anul 2000 încoace, nu mai puţin de 58.778 de astfel de teste au fost făcute în 173 de ţări din întreaga lume, conform unei statistici a Institutului American de Sănătate. Doar în anul 2008, 80 la sută dintre cererile de avizare a unor medicamente înaintate către FDA conţineau date obţinute în urma unor teste făcute în străinătate.
Teste pe săraci
În continuare, companiile îşi fac aproape toate testele de acest gen în străinătate . Cele mai mari 20 de companii farmaceutice din Statele Unite şi-au făcut cel puţin o treime din testele clinice în străinătate. „Asta în timp ce aproximativ 2.900 de medicamente noi, vizând tratamentul a circa 4.600 de afecţiuni, sunt testate şi aşteaptă să le fie permisă intrarea pe piaţă.
Multe dintre testele făcute în prezent au ca subiecţi cetăţenii unor state dezvoltate precum Marea Britanie, Italia sau Japonia. ” Mii de teste se fac însă în ţări cu un mare număr de săraci sau de analfabeţi care, în anumite cazuri, semnează punându-şi o amprentă a degetului mare pe formular sau schiţând un „X” în locul unei semnături. În Bangladesh s-au făcut aproximativ 76 de teste. Alte 61 au fost făcute în Malawi, 1.513 în Rusia,876 în România, 786 în Thailanda, 589 în Ucraina, 15 în Kazahstan, 494 în Peru, 292 în Iran, 716 în Turcia sau 132 în Uganda. Aruncaţi cu o săgeată într-o hartă a lumii şi este greu de crezut că nu veţi nimeri un loc în care să nu fi apărut cei care caută zone potrivite pentru testele din industria farmaceutică”, scriu jurnaliştii de la Vanity Fair, menţionând şi Iaşiul ca unul dintre locurile în care s-au facut astfel de teste.
0 comentariu
Sa-i aduca rudele mancare de acasa, si chiar si apa de baut, daca vrea sa nu o pateasca la Litvinenko.
La cate miliarde le-a dat liderilor de la toate partidele, este „o binefacere” moartea lui Vantu, ca sa i se inchida gura definitiv.
Dacä acesti politicieni le-au särit in
ajutorul lui väntu asta inseamnä cä sunt
pärtasi cu el ! trebuie imediat arestati
cäci suntem siguri cä vor fi noi dovezi la adresa väntului.Ce interesant,pänä acum
toti cei care au fost arestati imediat au
devenit bolnavi.Un proverb din bäträni
zice asa : Pestele se imputeste de la cap,dar se curätä de la coadä.
Acuma aveti capul,mai lipseste coada !
Ce mai asteptati ?
Bine le-a facut Vantu. I-a resetat financiar, sa se apuce de treaba si sa lase smecheriile pentru aia care sunt destepti.
Sa nu manance si sa bea decat ce i se aduce de-acasa.
Alo! Pe cand se va activa si dosarul Flota ?
…Si se vede C H E S T I A,subit si instantaneu iese si B I D E U din conul de umbra a …meteoriticului T R I (ne)B U N si hop la RAZBOIU! I M U N D U L de serviciu a intuit momentul, si sa nu piarda iarasi(vezi perioada felix) s-ar da U T I L,si ulterior…cine stie.Nu a fost atat de vehement si vocal cind gunoiul nus escroca sute de mii de cetateni creduli si usor de pacaliti de aceasta victima care refuza sareaqu mincarea si medicamentele.V a i, v a i sareaqu b a n d i t! Sa nu crape chiar acum, si sa nu se afle si sa se recupereze sutele de milioane de parai si sa nu cumva sa nu infunde macar partea din asa zisa …clasa politica (GUN-OAIE-LE).