Acasa Actualitate-InternaSocial Românii colecţionează în gospodărie ciurucuri nefuncţionale

Românii colecţionează în gospodărie ciurucuri nefuncţionale

scris de Ziua Veche
2 afisari

Unul din trei români de la oraş are acasă electrice şi electronice stricate pe care le păstrează pentru că are de gând să le repare, numărul lor fiind în creştere faţă de precedenţii doi ani, relevă un studiu de o companie care se ocupă de colectarea deşeurilor de astfel de echipamente, Asociaţia ECOTIC. Cercetarea a fost realizată în perioada 20 august – 3 septembrie 2010, pe un eşantion de 1.300 de persoane din oraşele cu peste 20.000 de locuitori.

Potrivit studiului, aproape 40% dintre românii din mediul urban deţin în gospodăriile proprii echipamente electrice şi electronice nefuncţionale”, motivele principale fiind fie intenţia de a le repara, pentru 33,65%, fie faptul că nu ştiu ce ar putea face cu acestea după ce nu mai merg, pentru 41% la sută, noteză Mediafax. Întrebaţi despre modul în care sunt dispuşi să renunţe la echipamentele electrice şi electronice, o treime dintre subiecţi afirmă că le păstrează, în timp ce o altă treime preferă să le ofere altor persoane. Restul încă le au întrucât nu ştiu cum ar putea fi predate “într-un mod corespunzător”.

Chiar şi aşa, peste jumătate dintre orăşenii români afirmă că ar renunţa la cele defecte “dacă ar primi o reducere de preţ la cumpărarea unui produs nou” sau dacă organizaţiile specializate în colectare le-ar prelua direct de la ei de-acasă.

Conform rezultatelor înregistrate, în toate casele din mediul urban există frigider, în timp ce fierul de călcat, televizorul, telefonul mobil, maşina de spălat sau aspiratorul sunt şi ele de găsit în aproape toate locuinţele.

Spre deosebire de localităţile mai mari, în gospodăriile din oraşele cu mai puţin de 50.000 de locuitori există mai puţine astfel de echipamente, diferenţa fiind dată de aparate mai moderne sau cele care nu sunt strict necesare, printre care computer sau laptop, monitor, imprimantă, mp3 player, aparat de aer condiţionat sau sisteme home cinema.

Faţă de anul trecut, a crescut numărul celor care au acasă computere sau laptopuri, scăzând în schimb cel al deţinătorilor de telefon fix, care este prezent în mai puţin de trei sferturi dintre locuinţele subiecţilor studiului.

0 comentariu

danny 06-08-2010 - 14:57

Care sunt conditiile pentru un schimb de bannere?

stely 28-11-2010 - 22:32

Pentru un schimb de bannere

stely 28-11-2010 - 22:32

Pentru schimb de bannere

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult