Acasa Actualitate-InternaSocial Românii din străinătate vor putea înfia copii, de sâmbătă

Românii din străinătate vor putea înfia copii, de sâmbătă

scris de Laurentiu Banches
154 Afisari

Noua lege a adopţilor, care va permite româniilor din străinătate să infieze copii, va intra în vigoare începând de sâmbătă.

Noile reglementări extind sfera persoanelor cu reşedinţa în străinătate care pot adopta internaţional copii din România, potrivit Mediafax. Astfel, începând de sâmbătă, toţi românii care locuiesc în străinătate şi doresc să înfieze un copil din România vor putea demara procesul de adopţie, prima etapă fiind solicitarea atestatului de familie adoptatoare. Portivit noii legi, un copil poate fi declarat adoptabil dacă după instituirea măsurii de protecţie specială a trecut un an şi părinţii fireşti, precum şi rudele până la gradul IV ale acestuia nu pot fi găsite sau nu colaborează cu autorităţile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea lui în familie.

Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait a precizat că persoanele interesate ar trebui să se adreseze autorităţilor centrale din domeniul adopţiei din ţările în care locuiesc. Potrivit noii legi, pot adopta persoanele rude de până la gradul al IV-lea cu copilul pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei interne, familiile în care cel puţin unul dintre soţi este şi cetăţean român sau cetăţenii străini, dacă au statutul de soţ al părintelui natural al copilului a cărui adopţie se solicită.

Persoanele care vor solicita adoptarea unui copil vor fi obligate să locuiască în România cel puţin 30 de zile consecutiv, pentru a întări relaţia cu acesta. Pot fi adoptaţi internaţional numai copiii pentru care nu a putut fi identificat un adoptator sau o familie cu reşedinţa în România într-un interval de doi ani. Modificările aduse Legii 273/2004 mai prevăd ca părintele minor care a împlinit 14 ani să-şi poată exprima consimţământul la adopţia copilului, asistat de către ocrotitorul său legal. Potrivit actului normativ care intră în vigoare sâmbătă.au fost extinse excepţiile în care poate interveni o nouă adopţie a unui copil deja adoptat.

Referitor la activităţile post-adopţie, s-a reglementat posibilitatea ca, în afară de direcţia de la domiciliul solicitantului, aceste activităţi să poată fi realizate şi de către organisme private, precum şi de către cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile profesionale de asistenţă socială şi/sau de psihologie care au încheiat convenţii cu ORA. De asemenea, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sunt obligate ca, în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii, să revizuiască planul individualizat de protecţie a copiilor aflaţi în cadrul sistemului de protecţie specială şi să stabilească adopţia ca finalitate.Noua legislaţie prevede şi reducerea la zece zile a termenelor în care vor fi judecate cazurile care intră sub incidenţa Legii adopţiei, precum şi a termenelor de redactare şi comunicare a hotărârilor pronunţate în aceste cauze.

1 comentariu

digital 06-04-2012 - 22:17

dacă de sâmbătă putem începe să înfiem copii,propun ca de duminică să putem adopta nutzici și roberte!!!
sunt bune pe lângă casa omului și mai dau și lăptic pentru bebei!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS