Acasa Actualitate-InternaSocial Romanii pesimisti

Romanii pesimisti

scris de Ziua Veche
2 afisari

Barometrul de incredere a Consumatorului realizat de GfK in luna iunie arata ca romanii au cazut intr-un pesimism adanc. Indicele de incredere a populatiei masurat de Barometrul GfK a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii zece ani, atingand 79%, fata de 40% in urma cu doi ani.

„Aceasta stare accentuata de pesimism se datoreaza in cea mai mare masura programului guvernamental de austeritate, care a dus la deteriorarea situatiei economice generale, deteriorare resimtita de peste 90% din populatia tarii. Romanii sunt destul de pesimisti si atunci cand vine vorba de viitor, 78% nu se asteapta ca situatia sa se indrepte din punct de vedere economic in perioada urmatoare, ci din contra”, se arata intr-un comunicat de presa.

In iunie 2009, trei din zece persoane chestionate credeau ca situatia financiara a familiei lor se va inrautati in urmatoarele 12 luni intr-o mai mica sau mai mare masura. Dupa un an, acest procent a crescut la mai mult decat dublu, 65% dintre ele declarand acelasi lucru. Numai 6% spera ca situatia lor sa se imbunatateasca in urmatorul an si 23% se asteapta sa ramana la fel ca in prezent. Atunci cand compara starea lor financiara prezenta cu cea de acum un an, 68% dintre cei chestionati afirma ca aceasta s-a degradat si doar 5 procente traiesc mai bine decat in 2009.

In directa legatura cu situatia financiara este si increderea in stabilitatea locului de munca, aceasta scazand semnificativ fata de anii de dinaintea crizei. Majoritatea (85%) anticipeaza o crestere a somajului si numai 4% sunt optimisti in aceasta privinta.

Pentru 8 din 10 romani perioada pe care o traversam este un obstacol in calea economisirii. „Mai mult, nici urmatorul an nu pare sa fie unul favorabil punerii banilor deoparte, peste 85% spunand ca nu intentioneaza sa faca acest lucru, principalele cauze fiind evolutia preturilor si a ratei somajului”, se mai arata in comunicat.

Peste doua treimi dintre romani estimeaza o crestere a inflatiei in 2010 si prima jumatate din 2011, in vreme ce un procent relativ asemanator a remarcat ca ultimul an a adus preturi mai mari la majoritatea produselor. In cealalta extrema, doar unul din zece romani spera la o scadere a preturilor in urmatoarea perioada.

In acest context al adancirii crizei economice, achizitiile de case sau masini nu intra deloc la capitolul prioritati de investitie pentru romani. De altfel, intentia scazuta privind cumpararea acestor bunuri s-a mentinut constanta in ultimele 9 luni, 91%, respectiv 87% declarand in luna aprilie ca este foarte putin probabil sa isi ia o locuința sau un autoturism in urmatorii doi ani. Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionati nu considera ca este o perioada favorabila cheltuirii unor sume importante nici pentru renovarea casei: cumpararea unei centrale pentru incalzire, a unor noi obiecte sanitare etc.

Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane intervievate in fiecare luna.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult