Acasa Actualitate-InternaSocial Roşia Montană, a opta zi de proteste. Câte mii de oameni au ieşit în stradă

Roşia Montană, a opta zi de proteste. Câte mii de oameni au ieşit în stradă

scris de M.A.
3 afisari

A opta zi de proteste împotriva proiectului Roşia Montană. Aproximativ 20.000 de oameni au ieşit dumnică în stradă.

Roşia Montană, a opta zi de proteste. Câte mii de oameni au ieşit în stradă

Roşia Montană, a opta zi de proteste. Câte mii de oameni au ieşit în stradă (foto: Daniel Vrăbioiu/ realitatea.net)

Proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au avut loc, duminică, în mai multe oraşe din ţară, printre care Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi. Participanţii la protestul din Capitală faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, al căror număr a crescut la câteva mii (între 7.000 şi 10.000), au blocat circulaţia în centrul oraşului, la Universitate. Traficul a fost blocat atât în rondul de la Universitate, cât şi pe bulevardul Nicolae Bălcescu.

Manifestanţii au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje printre care „Sănătate – da, cianură – nu”, „Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane ACUM!” şi „Implicarea resuscitează ţara”. Manifestanţii, în majoritate tineri, s-au adunat în Bucureşti duminică după-amiază, pentru a opta zi consecutiv, la fântâna de la Universitate, transmite Mediafax.

De acolo, în jurul orei 19.00, ei au plecat în marş pe traseul bd. Nicolae Bălcescu – bd. Magheru – bd. Lascăr Catargiu – bd. Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – Calea Moşilor – bd. Carol, revenind în final la Universitate.

Peste 6.000 de persoane care au participat, la Cluj-Napoca, la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, au plecat în marş din Piaţa Unirii spre sediul Prefecturii, blocând traficul în centrul oraşului. Soţia primarului din Cluj-Napoca, Oana Boc, s-a aflat printre participanţii la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, care au blocat circulaţia rutieră în centrul oraşului, transmite corespondentul Mediafax. Oana Boc a participat la marş însoţită de un localnic din Roşia Montană, cei doi purtând un banner cu mesajul „Roşia Montană nu-i locală, când otrava-i naţională”.

Protestatarii care s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au plecat în marş pe strada Regele Ferdinand – Piaţa Mihai Viteazu – sediul Prefecturii – Bulevardul 21 decembrie 1989 – Primărie – Piaţa Lucian Blaga, oprindu-se în faţa Casei de Cultură a Studenţilor. Manifestanţii au blocat Piaţa Lucian Blaga din oraş, aşezându-se pe carosabil.

Manifestanţii scadau „Veniţi cu toţii şi strigaţi tare, Roşia Montană nu e de vânzare”, „Vrem natură, nu cianură”, „Uniţi, salvăm Roşia Montană„, „Nu mai vrem să fim furaţi, de la Roşia plecaţi!”. Numărul protestatarilor a depăşit 6.000 de persoane, potrivit jandarmilor.

La Iaşi, participanţii la protestul faţă de proiectul Roşia Montană au blocat circulaţia tramvaielor. Manifestanţii au deblocat în jurul orei 20.45 circulaţia rutieră pe bulevardul Copou, îndreptându-se către centrul municipiului Iaşi. Ajunşi în Piaţa Unirii, locul în care a început protestul, oamenii s-au aşezat pe liniile de tramvai, blocând circulaţia mijloacelor de transport în centrul oraşului.

În urma unor negocieri cu forţele de ordine, protestatarii au acceptat la un moment dat să permită câtorva tramvaie să circule către gară. La ora 21.30 însă, mai multe tramvaie continuau să staţioneze în zona centrală a oraşului.

Aproximativ 350 de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, purtând pancarte cu mesaje precum „Vrem natură, nu cianură”, „Consultare, nu sfidare”, „Tâcerea e de aur”. Ulterior, manifestanţii au plecat în marş prin centrul oraşului, pe traseul Bulevardul Ştefan cel Mare – sediul Prefecturii – Bulevardul Independenţei – Copou. Aici, protestatarii au blocat circulaţia rutieră, aşezându-se pe carosabil şi scandând „Nu cedăm, nu capitulăm” şi „Nu corporaţia face legislaţia”. Pe traseu, manifestanţilor li s-au alăturat alte câteva sute de persoane, numărul acestora ajungând la 700.

La Bistriţa, peste 60 de persoane s-au adunat în parcul de lângă Biserica Evanghelică din centrul oraşului, scandând „Uniţi salvăm Roşia Montană„.

În municipiul Sfântu Gheorghe (Covasna), aproximativ 150 de persoane au venit în jurul Obeliscului din Parcul Central al oraşului, având pancarte cu mesaje precum „Nu cianurii”, „Legea Distrugerii Roşiei Montana – NU în numele meu”. Mitingul s-a încheiat după o oră, un grup de tineri, participanţi la protest, prezentând un scurt moment de dans contemporan.

La Alba Iulia, aproximativ 150 de persoane s-au adunat în faţa Cinematografului „Dacia” din oraş, de unde au pornit într-un marş pe Bulevardul Transilvaniei şi pe alte străzi din apropiere. Participanţii la miting au purtat steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum „Vrem proiecte durabile! Nu acceptăm poluarea! Salvaţi Roşia Montană!”, „Trădarea de ţară în aur se măsoară”. Acţiunea s-a încheiat după aproximativ două ore.

La Braşov, câteva zeci de oameni au protestat în centrul oraşului, având pancarte cu mesaje împotriva Guvernului, dar şi a proiectului minier de la Roşia Montană.

La Suceava, peste o sută de persoane au participat la un marş pe traseul Palatul Administrativ-Primărie-Palatul Administrativ şi au scandat, între altele, „Revoluţia începe cu Roşia Montană!”.

Majoritatea protestatarilor au avut steaguri, dar şi pancarte, afişe şi bannere, cu mesaje precum „Salvaţi Roşia Montană!”, „Uniţi salvăm Roşia Montană!”, „Roşia Montană nu e de pomană!”, „Politicienii pleacă, cianura rămâne!””sau „Revoluţia începe cu Roşia Montană!”.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul. Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult