
Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea culturii antreprenoriale si cresterea expertizei in vederea imbunatatirii abilitatilor, cunostintelor si comportamentului managerial pentru actuali si viitori intreprinzatori, in special tineri, din mediul rural, din cele 23 de judete din regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia, Bucuresti-Ilfov. Durata de implementare a proiectului este de 2 ani, in perioada iunie 2010 – mai 2012.
Printre activitatile specifice proiectului, mentionam urmatoarele componente:
@ Educatie manageriala personalizata pentru 400 intreprinzatori in vederea initierii unei afaceri sau dezvoltarii afacerii existente, dar si in vederea cresterii competitivitatii lor pe piata si cresterea economiei locale, prin crearea a 12 Help-Desk-uri (HD), cu 24 experti locali. Locatiile birourilor de consultanta sunt : Bistrita, Satu-Mare, Salaj, Arad, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Targu-Jiu, Alexandria, Slobozia, Pitesti, Targoviste si Bucuresti.
@ Atragerea a 1400 mici sau viitori intreprinzatori din mediul rural din 23 de judete din regiunile tinta (60/judet), in cadrul a 23 Conferinte; motivare educatie antreprenoriala si cunostinte de cultura manageriala; promovare spirit antreprenorial si bune practici nationale si internationale, cu scopul imbunatatirii performantei si dezvoltarii afacerii lor; coopentruare la conferinte a 100 decidenti din APL, CCIA, patronate.
@ Conceperea si realizarea unei cercetari cantitative si calitative asupra nevoilor de formare si consultanta ale intreprinzatorilor si a celor care doresc sa initieze o afacere, din mediul rural din regiunile tinta.
@ Instruire, consiliere pentru 300 manageri, mici sau viitori intreprinzatori, printr-un portal-instrument integrat, ce va contine: o platforma e-Learning, de consultanta si networking, upgradata si extinsa, cu 7 module de curs (Plan de afacere, Management Financiar, Management strategic, Management de proiect, Marketing, Initiere IT pentru afaceri, Etica in afaceri), o sesiune de pregatire in format traditional, timp de doua zile, in perioada iunie– august 2011,o platforma e-Business upgradata pentru beneficiarii selectati din toate regiunile, o platforma e-Commerce (solutie completa de magazin online) si un site al proiectului, disponibil din luna octumbrie: www.ruralantreprenor.ro.
Proiectul strategic „RURAL-Antreprenor” este implementat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri – FNTM (www.fntm.ro), in calitate de lider al consortiului, in parteneriat cu organizatiile S.C. SIVECO Romania SA (www.siveco.ro), PROJOB GmbH din Germania (www.projob-weiden.de), Formastur SA din Spania (www.formastur.es) si Asociatia Euro < 26 (www.euro26.ro).
In cadrul conferintei, Marius Bostan, Presedinte FNTM si Manager de proiect, a apreciat importanta nevoii de educatie si consultanta manageriala, declarand: „Antreprenorii simt nevoia de a invata sa-si faca un plan de afaceri. Inceputul crizei a acutizat aceasta nevoie, finantatorii si investitorii punand mai mult accent pe capacitatea de management si micsorarea riscului. Micsorarea oportunitatilor poate fi compensata de ridicarea nivelului de cunostinte pentru ca antreprenorul sa incerce sa se mentina pe o curba de succes constanta. In cadrul proiectului participa un numar insemnat de tineri din mediul rural, antreprenori si viitori antreprenori ce detin sau vor sa initieze afaceri in domenii diverse de activitate. Pe parcursul proiectului vom incerca sa sprijinim beneficiarii sa scrie si sa depuna o cerere de finantare sau sa isi solutioneze o problema in intierea sau dezvoltarea unei afaceri.”
Presedintele Formastur, domnul Luis Valdes Garcia, a declarat: “Crearea unei noi generatii de antreprenori, imbunatatirea standardelor de viata si luptei impotriva depopularii zonelor rurale reprezinta obiectivele pentru care Formastur a lucrat in diverse programe, in ultimii 15 ani in Spania, crescand sansele populatiei de a duce o viata mai buna. Acesta este si motivul pentru care ne-am alaturat initiativei Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri, in cadrul proiectului RURAL-Antreprenor”.
Cornelia Rother, director general al ProJob Germania, a subliniat importanta existentei unor parteneri transnationali in cadrul consortiului de implementare a proiectului RURAL-Antreprenor: „Exemplul Germaniei poate fi folosit pentru Romania ca model de buna practica. Dorim sa folosim pentru Romania lectii invatate din dezvoltarea rurala a Germaniei. Anual, in Germania consiliem numeroase persoane. Vom folosi experienta acumulata de-a lungul anilor pentru a stimula si in Romania dezvoltarea resurselor umane in zona rurala.”
Catalin Stefan, manager de proiect al partenerului SIVECO Romania apreciaza ca: „am ajuns in momentul in care IT-ul ne este mai mult ca niciodata un aliat si un suport puternic pentru formare, dezvoltare personala si a mediului de afaceri.e-Learning, e-Business, e-Commerce sunt parte din activitatea noastra zilnica fie ca suntem din mediul rural sau urban, din Romania sau din alta tara. Prin acest proiect facilitam accesul intreprinzatorilor din mediul rural, la astfel de instrumente”.
Din partea Asociatiei Euro<26, coordonatorul de proiecte Natalia Porubin, a subliniat: „In contextul actual al dezechilibrului economic si social din Romania, consideram ca antreprenoriatul este o solutia reala pentru diminuarea efectelor acestor provocari. De aceea, Euro26 saluta acest proiect si va fi parte integranta.”
RURAL-Antreprenor este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni!”, avand Contractul de finantare POSDRU/83/5.2/S/59596 si valoarea de ~ 19.153.000 RON.
0 comentariu
Tocmai Franta, mare iubitoare de democratie si minoritati de toate culorile, sa le refuze tiganilor dreptul de a se stabili acolo unde vor ei ?
Pai ce vor francezii acum, sa intram in Schengen cu pasaport ? Cand l-au pus pe Petre Roman sa ne distruga industria si agricultura, ca sa ia in barca UE, nu stiau ca avem si tigani in Romania ? Cu ce sunt mai rai tiganii nostri decat ai lor ?
Shi cind – Hindustanu vine …
Frantzuzoaica se simte bine !
EA nu cade in pacat
Cind iL are chiar in pat !
JD-USA