Acasa Actualitate-InternaSocial S-a eliminat comisionul de rambursare anticipata a creditelor

S-a eliminat comisionul de rambursare anticipata a creditelor

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, potrivit unor surse guvernamentale.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a fost initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Consiliul Concurentei si a primit avizul Bancii Nationale a României. Potrivit actului normativ plecat de la initiatori, se statueaza explicit dreptul consumatorului de a se elibera in orice moment, in totalitate sau in parte, de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit.

Cu toate acestea, in cazul rambursarii anticipate a creditului, banca are, totusi, dreptul la o compensatie „justificata si echitabila” pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipata, insa numai in conditiile in care rata dobânzii aferente creditului este fixa.

De asemenea, compensatiile primite de creditor nu pot fi mai mari de unu la suta din valoarea creditului rambursat anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an. In cazul in care perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit nu este mai mare de un an, compensatia primita de banca este de maximum 0,5 la suta din valoarea creditului rambursat anticipat, se mai arata in proiectul initial.

Modalitatea de calcul a compensatiei primite de banca la rambursarea anticipata, in limitele stabilite de actul normativ, ar urma sa fie stabilita de creditor, care are obligatia sa informeze consumatorul inca din stadiul precontractual cu privire la acest lucru.

Totodata, proiectul de OUG stipuleaza si cazurile in care nu se solicita compensatie pentru rambursare anticipata: rambursarea a fost realizata ca urmare a executarii unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplata; contractul de credit este acordat sub forma unei facilitati „descoperit de cont”; rambursarea anticipata intervine intr-o perioada in care rata dobânzii aferente creditului nu este fixa, informeaza Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult