Acasa Actualitate-InternaSocial S.O.S. sistemul medical moare! Spitalele au pierdut peste 70.000 din paturi

S.O.S. sistemul medical moare! Spitalele au pierdut peste 70.000 din paturi

scris de Doru Dragomir
2 afisari

Medicina romaneasca se stinge, practic, de la o zi la alta, iar acest fenomen poate fi observat din mai multe perspective. Migratia medicilor poate fi un exemplu ce dovedeste decaderea sistemului medical romanesc, dar nu este singurul.

sistemul medical moare

Inchiderea spitalelor sau calitatea slaba a actului medical sunt alte argumente ale faptului ca sistemul medical romanesc se afla intr-un picaj continuu. Dar, dincolo de acestea, mai exista si alte modalitati prin care putem vedea ca medicina romanesca este in cadere libera, iar acest fapt nu se intampla de ieri, de azi, ci de ani buni.

Econtext va prezinta o alta fata urata a medicinei romanesti, o alta perspectiva prin care se poate scoate in evidenta declinul profund al sistemului sanitaro-medical. In 1990, erau 207.001 de paturi in toate spitalele din Romania, iar in 2010 numarul acestora scazuse pana la 132.004! Adica, cu peste o treime! Mai exact, cu 74.997 de paturi mai putin. Cat toata populatia din orasul Vaslui sau Calarasi!

Dar iata mai exact cum a evoluat numarul paturilor din spitale in fiecare an din perioada 1990 – 2010:

 

Si nu ne oprim aici. Va prezentam si situatia pe specialitati! Cu alte cuvinte, care sunt specialitatile medicale care au pierdut cele mai multe paturi, ce sectii au suferit cele mai drastice ‘hemoragii’ de paturi! Si la acest capitol avem cu ce ne lauda! Pediatria e pe primul loc, cu o scadere a numarului de paturi de 67% in 2010 fata de 1990, de la 25.860 de paturi in 1990, pana la 8438 in 2010. Oftalmologia, bolile infectioase, nou nascutii si imaturii, obstretica si ginecologia, dermato-venerologia sunt alte specialitati cu declinuri de peste 50%!

Dar iata cum a evoluat numarul de paturi din spitalele romanesti, in functie de specialitatile medicale. Vezi scaderile si cresterile:

Numarul paturilor din spitale

 

 

1 comentariu

urbos 21-10-2011 - 16:49

Ete fleosc, Base sa traiasca.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult