Acasa Actualitate-InternaSocial Salariul minim in varianta guvernului – 640 lei, propunerea sindicatelor – 750 lei

Salariul minim in varianta guvernului – 640 lei, propunerea sindicatelor – 750 lei

scris de Ziua Veche
2 afisari

Sindicatele au cerut vineri, in discutiile cu premierul Emil Boc, cresterea salariului minim pe economie la 750 lei, in timp ce propunerea guvernului a fost de crestere a acestuia de la 600 la 640 lei.
Potrivit liderilor sindicali, care au participat vineri la o intalnire cu seful guvernului, discutiile pe marginea acestui subiect, dar si a legii de salarizare, vor continua luni dupa-amiaza, la sediul Ministerului muncii dupa o consultare prealabila a premierului cu partidele din coalitia de guvernamant.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat ca mentinerea salariului minim la un nivel scazut reprezinta o forma mascata de mentinere a evaziunii fiscale, transmite Agerpres.

‘Faimoasa Lege 330 va deveni istorie, amintire, pentru ca in cursul lunii septembrie va fi inlocuita cu alta. Salariile din 2009 nu vor fi salarii de referinta pentru 2011, ci vor fi actualele salarii diminuate. In privinta posibilitatii cresterii salariilor, aceasta trebuie sa se subscrie la doua obiective certe: fondul de salarii de 39 miliarde lei si cei 1,39 milioane salariati. Pe cale de consecinta, se vor putea face cateva corectii pentru cei din partea de jos a grilei (…). Ni s-a propus un indice de referinta pentru 2011 in loc de 600 unul de 640. Am spus ca mentinerea la nivel scazut a salariului minim reprezinta o forma mascata de mentinere a evaziunii’, a explicat Costin.

Acesta a subliniat ca circa o treime dintre cei care lucreaza legal in Romania sunt platiti la un nivel salarial foarte scazut, ‘e un fel de zona gri, pentru ca primesc restul de bani in plic’.

Presedintele BNS a mai afirmat ca la Ministerul Finantelor exista mai multe modele de calcul, care vor fi prezentate luni sindicatelor, si atunci se va putea vedea pana unde se poate merge pe grila de salarii.

De asemenea, presedintele Confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus ca salariul mediu ar trebui sa fie stabilit, conform noii legi speciale de salarizare, la 750 de lei pentru eliminarea muncii la negru.

„Salariul minim la nivelul economiei nationale trebuie sa ajunga undeva la 750 – 800 de lei pentru a putea combate munca la negru sau munca gri. Am sugerat premierului sa se gandeasca la un salariu minim de 750 de lei, ceea ce ar reconfirma acodul incheiat de guvern si sindicate in 2008”, a spus Hossu.

Acesta a precizat ca sindicatele au discutat cu seful Executivului propunerea de crestere substantiala in 2011 a salariului minim pe economie, la 860 de lei, respectiv 40 la suta din salariul mediu.

„Trebuie macar sa ajungem la cel putin 750 – 800 lei pentru a combate munca la negru si sa ajungem la un salariu minim de 50 la suta din salariul mediu in 2015. Premierul va discuta luni in partid si ulterior ne va da un raspuns la aceasta sugestie”, a explicat liderul sindical.

Acesta a precizat ca sindicatele au respins propunerea Executivului cu privire la legea unica de salarizare, care propune inclusiv o variatie a nivelului de salarizare in functie de nivelul procentului din PIB alocat fondului de salarii.

„Este o propunere inacceptabila, pentru ca se incalca orice raspundere a angajatorului fata de salariati”, explicat Bogdan Hossu.


Liderul sindical a conchis ca daca se stabileste un salariu minim de 750 – 800 lei, sindicatele doresc ca in legea salarizarii unice pe 2011 sa fie inghetate salariile actuale pentru cei cu salarii mari, si sa fie majorate substantial salariile mici. 

0 comentariu

geek-a-contra 26-07-2010 - 07:06

„Dincolo de spectacolul cam macabru al deshumarii sotilor Ceausescu” – care spectacol, bre? ca nu s-a vazutara nici un spectacol nicaieri. poate doar cel oferit de ziaristi. inclusiv de catre mai(fara „e”)strul grosan…

si care-i legatura dintre titlul articolasului si continut? ca in afara de 1. o tzira de aminitri proprii si duioase, 2. un pin de autobagare in seama (Mi-a deschis ochii Lucian Pintilie…), 3. citeva injuraturi discrete la dresa lu’ iliescu & co si, in fine, 4. o mica trimitere la doamne doamne nu prea vad nic legat de dezgropeaciunea cu pricina…

Doctorul 28-07-2010 - 03:43

Dupa mai bine de 20 de ani,iarmarocul continua.Un cuplu odios,comentarii pe masura,ce mai : exact ce trbuie si gusta mitocanii despre mitocani

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult