Acasa Actualitate-InternaSocial Saracia populatiei limiteaza creditarea

Saracia populatiei limiteaza creditarea

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Romania este limitata in problema creditarii din cauza saraciei extreme a populatiei, care nu va putea sa detina active financiare mai mari, fara o imbunatatire generala si masiva a sistemului educational, a declarat marti, la o conferinta financiara, Valentin Lazea, economist sef al BNR.


Potrivit Agerpres, el a explicat ca activele financiare scazute ale populatiei se datoreaza veniturilor mici, care, la randul lor sunt influentate de productivitatea scazuta, determinata la randul ei de sistemul educational deficitar.
Conform unui studiu al Unicredit Group, realizat in ianuarie 2010, referitor la avutia gospodariilor din statele Europei Centrale si de Est, Romania se situeaza pe unul dintre ultimele locuri fata de alte state din regiune.
Lazea a afirmat ca saracia extrema a populatiei din Romania face ca economisirea sa fie foarte mica si explica de ce bancile sunt reticente sa acorde credite noi.

Conform studiului, la un PIB comparabil in termeni nominali cu cel din Cehia sau Ungaria (Romania – 125,2 miliarde euro, Cehia – 137,7 miliarde euro si Ungaria – 100 miliarde euro), activele financiare ale populatiei din Romania (depozitele la banci, investitii in fonduri de pensii, fonduri mutuale, investitii la bursa) sunt de doua-trei ori mai mici.

Activele financiare ale populatiei totalizeaza in Romania 33,3 miliarde euro, in timp ce in Ungaria sunt de 65,4 miliarde euro, iar in Cehia de 93,5 miliarde euro. Si ca pondere in PIB a activelor financiare ale populatiei, Romania se situeaza mult in urma Cehiei si Ungariei, cu o pondere de 26,6 la suta fata de 67,9 la suta, si, respectiv, 65,5 la suta. Romania se situeaza la acest capitol pe penultimul loc in regiune, ultima pozitie fiind detinuta de Rusia, cu o pondere de 21,2 la suta. Activele financiare ale populatiei din Bulgaria reprezinta 46,4 la suta din PIB.

Economistul sef al BNR a aratat ca, pe langa faptul ca sunt putine, activele financiare ale populatiei din Romania tind sa fie egalate de pasivele financiare (credite), ceea ce arata ca populatia pare sa-si fi atins limita de indatorare, iar bancile trebuie intelese de ce au rezerve in acordarea de noi credite.

Conform studiului, pasivele financiare ale populatiei din Romania totalizeaza 27,4 miliarde euro si reprezinta 82,3 la suta din activele financiare, in timp ce in Cehia si Ungaria aceasta pondere este mult mai mica, de 41 la suta si, respectiv, 54,6 la suta.

 „Exista constrangeri obiective in Romania asupra creditarii populatiei, dar si constrangeri sociale. Populatia Romaniei nu are suficiente active financiare la care sa apeleze in circumstante de stres financiar. Aceasta explica de ce somajul este mai putin acceptat in Romania decat in alte tari – fiecare zi fara serviciu este un dezastru, de ce pensionarii sunt vesnic nemultumiti”, a spus Valentin Lazea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult