Acasa Actualitate-InternaSocial Satul rotund din Banat: Charlottenburg

Satul rotund din Banat: Charlottenburg

scris de G. D.
51 afisari

O localitate ieșită din banalul rural și urban al României se află în județul Timiș, la doar 50 de kilometri de Timișoara. Aparține de comuna Bogda și a fost fondat în secolul 18, după cum scrie site-ul satului, Sarlota.de (după denumirea românească a satului, Șarlota).

Satul Charlottenburg

Satul Charlottenburg (FOTO:Sarlota.de)

Dar ce este și mai interesant pentru acest sat este forma sa. Cei care l-au clădit acum mai bine de două secole și-a așezat casele în cerc, o formă care avea la acel moment 210 metri diametru, după cum îl descrie Vocea Timișului. Localnicii erau șvabi bănățeni, o etnie de origine germană, care a migrat în secolul 18 din Germania și Austria, în Banat. În funcție de ocupația Banatului, s-au schimbat și proprietarii satului, unguri sau austrieci, până în 1921, când reforma agrară i-a împroprietărit pe țărani.

Planul satului avea în centru o fântână, înconjurată de o zonă de protecție cu pomi, apoi casele, aliniate perfect, niciuna mai mare sau mai mică.

Iată cum descria satul meşterul pantofar Johann Caspar Steube, în scrisoarea a treia din Timişoara: “Acest sat este singurul sub forma circulară (chorographie). În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi sură. Apoi urmează grădină unde se găseşte plantată vită de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceasi distanţă una faţă de alta”.  (SURSA: Vocea Timișului)

După Revoluție, plecarea șvabilor în Germania a lăsat localitatea fără viață. Unii s-au întors pentru a-și transforma casele părintești în case de vcanță. Au fost refăcute bisercile, casele, iar locuitorii cu origini germane mai sunt doar doi.

1 comentariu

digital 17-01-2014 - 22:44

ce mentalitate tare….

construiești un sat…..Planul satului avea în centru o fântână, înconjurată de o zonă de protecție cu pomi, apoi casele, aliniate perfect, niciuna mai mare sau mai mică.

apoi îl părăsești…..După Revoluție, plecarea șvabilor în Germania a lăsat localitatea fără viață.

și după ce ai făcut bani…..s-au întors pentru a-și transforma casele părintești în case de vacanță.

……………………………………………………………………………………………………………………iar locuitorii cu origini germane mai sunt doar doi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult