Acasa Actualitate-InternaSocial Scǎdere drasticǎ a ratei natalitǎții ȋn Romȃnia

Scǎdere drasticǎ a ratei natalitǎții ȋn Romȃnia

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Ȋn 2013 numărul nou-născuţilor a fost cel mai redus de când România este stat modern, ajungând să fie aproape de două ori mai mic decât cel înregistrat în anul 1990.

Scǎdere drasticǎ a ratei natalitǎții ȋn Romȃnia (foto:infobraila.ro)

Un fenomen constant al ultimilor 22 de ani, în care, în ţara noastră, s-au născut tot mai puţini copii.  „Scăderea numărului nou-născuţilor a intervenit imediat după 1989 şi era de aşteptat odată cu abrogarea restricţiilor la contracepţie şi întreruperea sarcinii. Natalitatea urma să scadă rapid, ceea ce s-a întâmplat în anii ’90-’91şi în mică măsură în ’92-’93”, a declarat la Radio România Actualităţi Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Române.

În 1989, în România au venit pe lume 370.000 de copii, iar în ultimii 10 ani avem 200.000, marcând o scădere foarte mare, a mai spus Vasile Gheţău. „Orice comparaţie cu valori dinainte de ’90 trebuie făcută cu prudenţă, mai degrabă ar trebui să comparăm valorile din ultimii 15 în raport cu contextul european şi cu semnificaţia acestor valori pentru evoluţia în timp a populaţiei României„, a adăugat Vasile Gheţău. Vasile Gheţău mai spune că politicile de creştere a natalităţii trebuie elaborate şi aplicate în perioadele în care economia funcţionează bine.  Aplicarea acestora în perioadele de criză poate avea efecte adverse imprevizibile şi dăunătoare viitorului populaţiei ţării pentru că ar duce la stimularea natalităţii la categoriile de populaţie defavorizate economic şi cu un nivel cultural scăzut

2 comentarii

Lupu Ardelean 14-01-2014 - 17:35

Nicio grija, in locul romanilor vor fi arabi, turci, chinezi si africani.Apropo, cum e natalitatea la romanii de etnie maghiara?

UnUL 14-01-2014 - 17:46

Peste 30 de ani, România se va scrie Rromânia, cu 2 r. Vorba bancului:
Un țigan îl întreabă către un ungur:
– Voi ce sunteți?
– Noi suntem naționalitate conlocuitoare.
– Ei vezi, spune țiganul, noi suntem naționalitate înlocuitoare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult