Acasa Actualitate-InternaSocial Scandal în UE – România rămâne fără ajutorul de inundaţii?

Scandal în UE – România rămâne fără ajutorul de inundaţii?

scris de M.A.
2 afisari

Alocarea banilor din cadrul Fondului European pentru Solidaritate pentru şase state din Europa Centrală şi de Est care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor de anul trecut a fost amânată, din cauza dezacordului dintre Comisia Parlamentului European pentru bugete şi Consiliul de miniştri privind modul de finanţare a acestui ajutor.

Inundatii in Romania

foto: mae.ro

Membrii Comisiei pentru bugete au criticat Consiliul pentru respectarea riguroasă a limitei maxime de 2,91% în ceea ce priveşte creşterea finanţării, rezultatul unor aprige negocieri pentru bugetul 2011, în loc să găsească o soluţie durabilă pentru evenimentele neprevăzute.

Majoritatea membrilor Comisiei pentru bugete dezaprobă modul în care Consiliul propune finanţarea ajutorului pentru ţările care au suferit de pe urma inundaţiilor, prin crearea unei „rezerve negative”. Pentru aceasta se prevăd maximum 200 de milioane de euro pe an, ceea ce înseamnă că va fi aproape epuizată după decizia actuală de mobilizare a 182,4 milioane de euro pentru România, Polonia, Slovacia, Ungaria, Republica Cehă şi Croaţia.

Preşedintele Comisiei pentru bugete, Alain Lamassoure (PPE, FR), a declarat: „Recurgerea la aceasta abordare învechită (a „rezervei negative”) nu este o soluţie”. El a făcut referire la declaraţia semnată de statele membre în cadrul ciclului bugetar de anul trecut, care precizează că UE îşi va respecta obligaţiile sale financiare. „Trebuie să găsim un acord pentru a face faţă evenimentelor neprevăzute”, a insistat deputatul european.

Criticând refuzul Consiliului de a aproba noi sume, Derek Vaughan (S&D, UK), a acuzat în mod direct Marea Britanie: „Marea Britanie este cea care blochează, deoarece primul ministru a promis păstrarea limitei de 2,91% în ceea ce priveşte creşterea finanţărilor. Se va întâmpla aşa de fiecare dată de acum înainte ?” Salvador Garriga (PPE, ES) şi Helga Trüpel (grupul Verzilor/ALE, DE) au susţinut de asemenea că Consiliul ar trebui să respecte declaraţia pe care a semnat-o. Deputatul Salvador Garriga a declarat: „nu mă pot gândi acum la altceva mai urgent”.

László Surján (PPE, HU) a fost de acord că „noi sume” ar trebui aprobate prin rectificarea bugetului, dar a spus că ar prefera să se respecte propunerea actuală pentru „a demonstra solidaritate şi pentru a evita dificultăţi în plus pentru oamenii care au aşteptat deja un an pentru a primi un ajutor financiar”.

Deputaţii speră că în cadrul reuniunii cu Preşedinţia maghiară a Consiliului şi cu Comisia (trilog) din 30 martie se va găsi o soluţie la acest impas, aşa încât sprijinul financiar să poată fi acordat cât mai curând şi să poată fi implementată o abordare structurală pentru evenimentele neprevăzute. Preşedintele Lamassoure a declarat că este curios să vadă cum interpretează statele membre însele declaraţia de anul trecut.

Reprezentantul Preşedinţiei maghiare a solicitat o acţiune urgentă, declarând că speră să se ajungă la „o soluţie tehnică pentru această problemă politică.”

1 comentariu

Viorica Ianc 19-03-2011 - 06:42

Cautati mai departe ! Sa se stie de ce ?
Ce este curios ca Doamna Croata nu este inca in UE. Poate investitii germane pe acolo.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult