Acasa Actualitate-InternaSocial Scanere corporale la aeroporturile din Bucureşti

Scanere corporale la aeroporturile din Bucureşti

scris de Ziua Veche
5 afisari

Aeroporturile ”Henri Coandă” şi ”Aurel Vlaicu” (Bucureşti-Băneasa), două porţi importante de intrarea în România, UE şi în viitor Spaţiul Schengen, au fost dotate cu scanere corporale donate de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti în cadrul unui proiect comun, aparatură ce contribuie la prevenirea şi combaterea traficului ilicit de droguri, transmite Agerpres.

Inaugurarea oficială a avut loc, sâmbătă, la Aeroportul ”Henri Coandă”, în prezenţa chestorului şef Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, a lui Bernard Welten, şeful Poliţiei regiunii Amsterdam şi a chestorului principal Ioan Buda, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Potrivit comisarului şef Cristian Ene, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Control a Aeroportului ”Henri Coandă’‘, prin scanarea corporală a persoanelor suspecte de deţinere a drogurilor există posibilitatea de a identifica pe loc traficanţii de droguri care folosesc, ca metodă de introducere în ţară a stupefiantelor, ingerarea acestora în propriul corp. „Prin folosirea acestor aparate performante poate fi descoperită orice persoană care are asupra sa droguri. Aceste aparate lucrează după modelul celor de radiologie, obişnuite, dar sunt mult mai sensibile, iar razele sunt mai puţin nocive. După ce se face expunerea persoanei în cauză, pe monitor apare imaginea şi ne putem da seama dacă e vorba de caşete cu droguri”, au explicat oficialii IGPF.

Potrivit chestorului şef Marian Tutilescu, acest eveniment are o semnificaţie deosebită, pentru că reprezintă finalitatea unui proiect început în urmă cu patru ani. El a adăugat că această activitate încheie o vizită documentară a reprezentanţilor Poliţiei Olandeze, „care au putut să constate progresele importante ale României în vederea securizării frontierelor Uniunii Europene. „Suntem convinşi că această activitate, care se alătură altor acţiuni de cooperare cu reprezentanţii Poliţiei Olandeze, va avea un efect pozitiv în efortul nostru de aderare la spaţiul Schengen”, a precizat Tutilescu. Oficialul MAI a menţionat că preocuparea pentru achiziţia acestor echipamente, în valoare de 446.000 de euro, reprezintă o dorinţă comună pentru combaterea traficului de droguri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult