Acasa Actualitate-InternaSocial Se inaspresc conditiile de efectuare a concediului medical

Se inaspresc conditiile de efectuare a concediului medical

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Cei care se afla in concedii medicale vor putea fi verificati daca stau la pat ca sa se vindece. Printr-o modificare a legislatiei concediilor medicale, Guvernul da posibilitatea autoritatilor sa constate daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale.

“Dam posibilitatea platitorului de indemnizatii care in primele cinci zile este angajatorul, din a sasea zi este Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ca impreuna, daca este cazul, cu reprezentanti ai politiei, sa faca verificarea prezentei la domiciliul sau la adresa indicata a pacientului. La momentul aprobarii certificatului medical, asiguratul va da o declaratie pe propria raspundere prin care va indica adresa la care va fi gasit si isi va asuma aceasta posibilitate de verificare” – a anuntat ministrul Sanatatii Cseke Attila.

In cazul in care persoana careia i s-a prescris concediu medical nu se afla la adresa precizata, se va incheia un proces verbal de catre persoanele care vor merge sa verifice si de a doua zi nu i se va mai plati concediul medical, a mai precizat oficialul. Verificarile vor putea fi facute intre orele 8 si 20, cu exceptia intervalului orar 11-12 si 17-18, iar o eventuala absenta a celui controlat va fi admisa doar pentru efectuarea de tratament medical, justificabila cu documente. Detaliile procedurii urmeaza sa fie reglementate prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Modificarile legislative reduc totodata durata maxima cumulata a concediilor medicale care pot fi acordate de medicul de familie pentru un asigurat intr-un an, de la 45 la 30 de zile calendaristice. In acelasi timp, a fost majorat si cuantumul limita al amenzilor care se pot acorda in cazul in care se constata ca nu au fost respectate prevederile legale pentru eliberarea concediilor medicale.

Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor,  calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 lei, dublu fata de pana acum, iar eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.

Ministerul Sanatatii considera ca aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor publice cu concediile medicale, prin diminuarea numarului de certificate eliberate. Economiile estimate sunt de  142 milioane lei in acest an si de peste 189 milioane lei anual,  in urmatorii 4 ani.

„Daca in anul 2006, erau cheltuiti 482 milioane lei pentru decontarea de concedii medicale – ceea ce insemna 3% din tot bugetul sanatatii, care este un procentaj extrem de ridicat- in anul 2009, aceasta suma a ajuns la 923 milioane lei, ceea ce reprezinta 6% din bugetul sanatatii. Dorim sa punem capat acestui fenomen si sa-l limitam numai pentru pacientii care au intr-adevar nevoie” – a explicat ministrul Cseke Attila.

In unele judete, precum Neamt sau Giurgiu, numarul de certificate eliberate a crescut de patru ori in trei ani.  Anul trecut, au fost eliberate peste 2,7 milioane certificate de concediu medical in intreaga tara. „Haideti sa facem socoteala ce inseamna 2,7 milioane certificate eliberate la un numar de aproximativ 5 milioane de angajati cati are in prezent Romania. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale ii privam chiar pe cei care au nevoie de ingrijiri medicale”, a mai adaugat ministrul Sanatatii dupa sedinta de guvern in care s-a modificat legislatia concediilor medicale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult