Acasa Actualitate-InternaSocial Şeful CNAS denunţă concubinajul medici-piaţa farmaceutică

Şeful CNAS denunţă concubinajul medici-piaţa farmaceutică

scris de C.P.
13 afisari

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a făcut referire, vineri, la „relaţia de concubinaj” existentă între medicii prescriptori şi piaţa farmaceutică, care duce la situaţia ca unii dintre doctori să prescrie anumite medicamente în schimbul unor avantaje cum sunt vacanţele exotice în străinătate.

Lucian Duta presedintele CNAS„Vreau să denunţ relaţia de concubinaj care a existat şi există între medicii prescriptori şi piaţa farmaceutică. Acest lucru se petrece proporţional cu o creştere a vacanţelor şi a concediilor exotice pe care unii medici le fac”, a declarat, potrivit Mediafax, Lucian Duţă într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CNAS a susţinut că sunt unii dintre medici care prescriu anumite medicamente în schimbul unor avantaje, cum ar fi excursii în străinătate.

Există o creştere a consumului de medicamente, coroborat cu plecare unor medici în concedii în Tanzania finanţaţi de firme de medicamente, a susţinut şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„În România se prescriu doar medicamente scumpe. Rolul CNAS este de a asigura medicamente pentru toţi pacienţii. În ultimii ani a fost o creştere a resurselor financiare de aproape 70%. Sigur că banii sunt încă puţini, dar aceşti bani s-au dus pe consumul de medicamente scumpe chiar dacă există şi variante la fel de bune, dar mai ieftine”, a spus Lucian Duţă.

„În urma unui control de rutină efecutat în ultima lună am descoperit 2.000 de reţete prescrise la pacienţi decedaţi unii chiar şi de acum trei ani. Am sesizat organele statului. Suntem în proces de recuperare a sumelor”, a anunţat Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS a vorbit, de asemenea, despre cozile care s-au format deja la CASMB pentru pacienţii care au nevoie de o adeverinţă care să ateste plata contribuţiei. „Aceşti pacienţi nu trebuia să stea la coadă. Este doar rezultatul boicotului medicilor de familie care ar fi putut printr-o simplă apăsare de buton să rezolve cererea pacienţilor„, a spus Duţă.

6 comentarii

kapo 03-06-2011 - 18:31

asa-zisul „sef cnas”- dutza-cap de …utza – ar trebui sa ne explice cum a concubinat el – ginecolog – cu functia de director general la REGIA SARII (!!!) sau, ca orice javra de portolacheu, se pricepe la toate … de la sare la pasarici si vice-versa !?!

YAAKOV 03-06-2011 - 20:43

Adevar graieste acest portocaliu.
In ultimul timp, cand ma duc la medicul de familie (o muiere habarnista in materie de meserie, la care nu am renuntat inca, din inertie), ma tine la usa cate o ora, desi nu are alti clienti in cabinet. Tipa face aranjamente cu tot felul de smecheri care distribuie medicamente. De cand se tine de treburi din astea, a devenit aroganta (inainte era mult mai amabila cu noi). A prins „coaja” si nu ne mai respecta.
Propun sa li se tatie si din banii alocati pentru salariul propriu, pentru ca nu este normal ca un medic de familie (fost medic de circa de cartier) sa castige 10000 RON pe luna, mai mult ca medicii din spitalele mari. Daca li se dau bani pe mana, atunci sa li se ceara sa doteze cabinele si sa justifice fiecare leu, nu sa se duca cu banii acasa. Chiar si asa, nu mi se pare corect ca medicii de familie sa se capitalizeze pe spinarea asiguratilor, doar pentru ca prescriu aspirina si ne dau trimiteri la cabinetele de specialitate.

neacsum 04-06-2011 - 10:07

O parte din aceste acuze sunt adevarate. Le cunosc din interiroul sistemului. Domnii de la putere se folosesc insa de acest lucru pentru a distruge nu coruptia cu care concubineaza inca bine prin oamenii care le sunt fideli si preiau acuma sracinile si colectele celor pe care ii ”infiereaza” acuma cu manie proletara. Nu e decat o incercare, ca si in toate celelalte lupte, din MI, armata, Sindicate, Invatamant, de a prelua cotizatiile care mergeau catre alte partide . Si asta sub semnul cruciadei impotriva coruptiei.
Fenomenul exista de mult, dar inca nu veniose momentul Acuma a venit si randul medicilor care inca nu au plecat din tara. Dupa pensionarii nesimtiti, bugetarii grasi vamesii corupti, urmeaza medicii rai. As saluta actiunea, daca s-ar face in mod corect, fara favoritisme, fara preluari de cotizatii si reglari de conturi, fara simpatii si cocolosiri. Din pacate totul este o incercare de preluare a controlului total. Daca mediciior raspunde , vom afla si cat la suta din banii nostrii sunt folositi in sanatate si cati ajung la campaniile electorale sau in alte parti. De ce nu spune domnul reformator nimic si despre deturnarea fondurilor CNAS? Despre asta nu are date? Sau despre mafia din sistem, despre modul cum sunt sau nu sunt acordate licentele sau aprobarile catre medicii de familie in functie de interesele personale ale celor ce conduc comisiile de acordare a aprobarilor pentru medicii de familie? O sa revin cu un caz concret.

Rodu Aurelian 04-06-2011 - 19:00

Nu va inpacientati
Cand medicii nu lucreaza,
Dr Otter consultati
Cu retetele de baza

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult