Acasa Actualitate-InternaSocial Sfatul medicului – Ce stim despre HTA

Sfatul medicului – Ce stim despre HTA

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Hipertensiunea arteriala(HTA) este cresterea peste anumite valori considerate normale a tensiunii arteriale. HTA reprezinta activitatea ritmica de contractie si relaxare a muschiului cardiac, adica tensiunea arteriala sistolica TAS cea care arunca sangele in vase  si  tensiunea arteriala diastolica TAD cea care intoarce sangele la inima. Valorile normale sunt de max 140mmHg pentru TAS si 85-90mmHg pentru TAD.Pentru a pune diagnosticul de HTA trebuie facute masuratori repetate in conditii normale, fara stimuli externi cu valori peste limita considerata normala. 

HTA se poate  manifesta prin palpitatii,oboseala fizica,cefalee(dureri de cap), ameteala, acufene, uneori epistaxis(sangerari nazale), insomnii, parestezii.Pentru a avea un diagnostic de certitudine pe langa aceste manifestari se fac si diverse analize de laborator; trigliceride, colesterol, HLG., creatinina, glicemie, ex de urina etc, si investigatii paraclinice; EKG, ecocardiografie, examen al fundului de de ochi.

HTA este clasificata in mai multe stadii:

Stadiul I; in aceasta faza nu sunt afectate alte organe

Stadiul II: Cu modificari la nivelul inimii-cresterea in volum a ventricului stg., modificari la nivelul vaselor oculare, modificari la nivel renal prin prezenta proteinilor in urina si creatinina crescuta in sange.

Stadiul III. In aceasta faza apar complicatii majore cum ar fi insuficienta cardiaca, insuficienta renala, accident vascular cerebral, infarct miocardic.

Insuficienta cardiaca apare cand irigarea cu sange a inimii este insuficienta.

Angina pectorala este cardiopatia ischemica dureroasa,  aceasta apare ca o durere in piept-retrosternal si poate ceda la repauz fizic si nitroglicerina .Angina este cauzata de scaderea fluxului de sange prin arterele aterosclerozate.  In cazurile in care arterele se obtureaza se instaleaza infarctul miocardic care se manifesta prin durere accentuata in centrul pieptului care depaseste 2-3 minute, cu iradiere in umar, brat,gat si nu cedeaza la nitroglicerina.Pe langa durere pot apare transpiratii, ameteli, greata, lipsa de aer, lesin, tranzit accelerat. Pentru a preveni aceste suferinte trebuie sa avem un regim de viata  echilibrat, sa renuntam la fumat, la alcool, sa evitam sedentarismul si sa ne tratam corect.

0 comentariu

Liviu 05-09-2010 - 20:30

Insa imi este teama ca mafia care s-a instituit in unele „centre” universitare, „autonomia” care le-a dat dreptul pana acum sa se organizeze in organizatii mafiote prin care sa se imparta banii publici pe criteriul „daca esti cu noi ai parte, daca nu te distrugem !”, nu se poate distruge atat de usor … Aici sunt interese mari, atat timp cat au fost bani s-au format increngaturi mafiote complexe, s-a „cercetat” la greu si s-au format adevarate echipe de „cercetatori” care cu greu vor accepta ceea ce spune d-nul Funeriu ! Chiar si acum cand nu mai sunt bani si cand foamea de „cercetare” este imensa !!!

Banii pentru sustinatorii partidului s-au „licitat” de mult si nu cred ca s-au acoperit sumele care s-au „donat” ! Pe de alta parte sclavii, slugile „smechere”, nu mai primesc nici macar firimiturile acelea pe care le primeau … Nici macar o fasolica, ceva !!! Treaba-i complicata, autonomia-i mare, iar inceputul anului scolar (cu ale sale renumite renovari anuale !) bate la usa … Cat ii priveste pe „universitari” ma intreb cati or mai fi cu adevarat si cati or fi mai ramas in sistem ?!!! Acum sunt ori cacapitalisti de tim neocomunist ori slugi care au tras tot timpul si nu au zis nimici niciodata … Peste aceste categorii „selecte” vine ca o adevarata plaga banda mafiota a lupilor tineri, a celor fara scrupule, a asa-numitilor „profesori” fara opera ! Profesorasii facuti in ultimii ani si doctori si profesori in acelasi timp !!! Daca d-nul Funeriu vrea sa curete cu adevarat ceva atunci ar face mai bine sa umble la profesionalism, la aspectele de natura profesionala, la ceea ce tine cu adevarat de educatie si invatamant ! Sau oricum dupa curatenia de natura „economico-politica” sa inceapa uan si mai serioasa de natura profesionala … Ca degeaba face un cadru sanatos daca nu va avea cu cine sa faca treaba adevarata !!!

metabisulfit 06-09-2010 - 05:30

Conducerea superioara „de partid si de stat” va continua politica de distrugere a invatamantului si elitelor. Se vor da in continuare milioane de diplome unor analfabeti. Circul asta va continua pana cand se va termina de furat sau de distrus toate bogatiile tarii. Prostimii trebuie sa i se dea titluri stiintifice fantasmagorice, atestate de calificare in NIMIC, diplome inramate, ca sa fie facuta complice la acest dezastru.

mn 01-10-2010 - 05:10

nici vorba cum a spus si prof.phd.mircea h.orasanu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult