Acasa Actualitate-InternaSocial Sfintele Paşti la Marea Neagră: Lumina Învierii la malul mării

Sfintele Paşti la Marea Neagră: Lumina Învierii la malul mării

scris de Marius Bâtcă
6 afisari

A devenit deja o tradiţie ca slujba de Înviere să fie oficiată la malul mării, atât în Constanţa, cât şi la Mangalia.

Invierea la malul marii

Invierea la malul marii (foto: reporterntv.ro)

Utrenia Învierii va fi oficiată la Constanţa de către Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, pe plaja Modern, cu începere de la ora 23.40. Credincioşii prezenţi la slujbă vor primi lumina adusă de la Ierusalim. La sfârşitul slujbei religioase, IPS Teodosie va ţine un cuvânt pastoral. Noaptea, la ora 1.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Duminică, în cadrul slujbei religioase Sfânta Evanghelie va fi rostită în 12 limbi, după numărul sfinţilor apostoli.

Credincioşii din Mangalia şi turiştii care vor alege să petreacă sărbătorile pascale în sudul litoralului vor lua Sfânta Lumină de pe plaja din faţa Hotelului President.

Încă din 2002, evenimentul este pregătit riguros an de an şi atrage mii de turişti în staţiunile din sudul litoralului. Deja au fost finalizate lucrările de restaurare şi asamblare a altarului de pe plajă, o importanţă deosebită fiind acordată picturii religioase specifice, realizată pe sticlă.

În Sâmbăta Paştelui, cei mici vor anunţa sărbătoarea Învierii Domnului Isus Hristos printr-un concurs de încondeiere a ouălor, organizat de Primăria Municipiului Mangalia în foaierul Casei de Cultură.

Slujba de Înviere va începe la ora 23.00 cu un concert de muzică religioasă. Credincioşii care vor asista la Sfânta Slujbă a Învierii Domnului vor primi, ca în fiecare an, lumânări, ouă roşii şi felii de cozonac.

4 comentarii

Dr. Aurelian Stefan Chibici 18-04-2012 - 03:12

Multa amestecatura in crestinism in ce priveste credinta in Dumnezeu, prin obiceiuri si traditii cu caracter pagan, la fiecare dintre sarbatorile unele numit crestine. Cu toate ca singura cale de cunoastere a lui Dumnezeu, a poruncilor care nu pot fi schimbate sau imbunatatite si a lucrarilor Sale sunt cuprinse in Sfanta Scriptura. De aceea Domul Isus Zice “dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinei voastre?” (Matei 15:3)
Noi stim ca Domnul Isus a suferit, a fost rastignit si a inviat in perioada pastelui evreesc, cand trebuie serbata si invierea. De aceea ii dau dreptate doamnei Carmen, ca invirea Domnul Isus, suferintele sale trebuiesc serbate in luna Nisan sau aprilie, odata cu evreii, si nu cu catolicii sau ortodocsii, care in secolul al doilea au incercat sa stabileasca o data a invierii, dar nu s-au inteles si fiecare a luat o alta cale.
In ce priveste lumina de pasti care se autoaprinde in noaptea invierii, fiecare e liber sa creada potrivit cu gandirea sa, dar Dumnezeu nu face spectacole pentru a fi crezut, pentru ca sfintii apostoli au pecetluit cu martirajul lor acest adevar, si noi ii credem.

urbos 18-04-2012 - 03:55

Te cred si io ca tu si evreii sarbatoriti suferintele, in timp ce crestinii sarbatoresc Invierea.

urbos 18-04-2012 - 04:11

Cat despre citatul ala, se refera la evreii care-si bateau joc de esenta credintei, respectand doar niste reguli fara continut. Nu despre ce bati mataluta campii.

Dr. Aurelian Stefan Chibici 19-04-2012 - 00:33

In legatura cu data serbarii pastilor evreesc si a suferintelor rastignirii si invierii Domnuluie toate acestea s-au derulat in perioada pascala a evreilor. La care dau citate Biblice: In ziua dintai a praznicului azimilor, cand jertfeau pastile, ucenicii lui Isus I-au zis: „Unde voiesti sa ne ducem sa-Ti pregatim ca sa mananci pastile? (Marcu 14:12)
. Si a zis catre ei: am dorit de mult sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea.” (Luca 22:14-15) Aceasta a spus-o la Cina cea de taina, dupa care a fost arestat, chinuit, rastignit si apoia inviat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult