Acasa Actualitate-InternaSocial Sinistratii braileni vor microunde si se caca la dusuri

Sinistratii braileni vor microunde si se caca la dusuri

scris de Ziua Veche
7 afisari

Cei o suta de sinistrati, adusi in tabara Lacu Sarat din judetul Braila, dupa ce apele Dunarii au crescut si au intrat in cele doua blocuri sociale in care locuiau, au provocat distrugeri semnificative in locurile unde au fost cazati, bagand pe foc chiar si bancile stradale din statiune, pe care le-au folosit drept combustibil pentru gratare, transmite Agerpres.


Potrivit sefului Directiei Judetene de Tineret (DJT), Sorin Constantin, care are in administrare tabara din statiunea Lacu Sarat, locurile unde au fost cazati arata „ca si cand ar fi trecut teroristii pe acolo” si vor mai trece cateva luni pana cand tabara va fi igienizata si deparazitata.

„Au facut dezastru, au vandalizat tot. Au pus bancutele pe foc si au facut gratare cu carnea pe care au primit-o ca ajutoare. Au stricat toate bateriile de la cele 12 dusuri, ca sa nu mai spun ca si-au facut nevoile direct in dusuri, nu la WC. Nu am facut inca o evaluare a pagubelor, dar la aceste cheltuieli se vor adauga si cele pentru deratizare, dezinsectie, dezinfectie, asa am facut si in 2006. Cand au stat aici in 2006, doua luni de zile dupa ce au plecat nu am putut sa fac nimic, pentru ca au ramas paduchi in urma lor”, a declarat Sorin Constantin.

Directorul DJT a mai spus ca sinistratii nu au fost multumiti nici de ajutoarele primite, pe care le-au aruncat in mare parte, luandu-i chiar la rost pe cei care le-au trimis.

„Aruncau cu conservele primite ca ajutoare si spuneau: ce asta e mancare? Cearsafurile si pernele le-au aruncat in curte. Paturile din lana primite de la Crucea Rosie au spus ca ii inteapa si le-au pus pe jos in loc de covoare, ca sa calce pe ele. Dupa ce au primit haine ca ajutoare, le-au imbracat si cand s-au murdarit le-au aruncat la gunoi, desi aveau lighene si detergent de la Crucea Rosie. Le-a adus cineva Pepsi si au strigat dupa el sa le aduca si ness. Au cerut cuptoare cu microunde, ca ei asa aveau acasa”, a mai spus Sorin Constantin.

Primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, a admis ca aceasta nu a fost cea mai fericita solutie pentru rezolvarea cazarii celor 100 de persoane, in mare parte de etnie roma, beneficiare de ajutor minim garantat, mai ales ca exista experienta anului 2006, cand aceiasi sinistrati au facut acelasi gen de probleme.

Angajatii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care au avut ca misiune scoaterea malului din locuintele sinistratilor, au spus ca aceasta a fost „una din cele mai tari experiente” prin care au fost nevoiti sa treaca, avand in vedere mizeria de nedescris care se afla in casele lor.

„Faceam ca la armata: care e mai tare sa intre. Ti se intorcea stomacul pe dos ce era acolo. Nu mi-am inchipuit niciodata ca acolo pot locui niste oameni”, a povestit unul dintre pompierii greu incercati in aceasta misiune.

Din cei 100 de sinistrati, adusi in tabara Lacu Sarat la sfarsitul lunii iunie, in prezent au mai ramas 41, care sunt tinuti permanent sub observatie, pentru a nu mai aparea si alte distrugeri.

Nivelul cel mai ridicat al Dunarii a fost atins la Braila pe 5 iulie, cand fluviul a inregistrat 709 centimetri si un debit de 15.040 metri cubi pe secunda, cu 10 centimetri peste cota istorica din 2006.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult