Acasa Actualitate-InternaSocial Sistemul medical romanesc, in colaps! Câte ambulanţe mai avem

Sistemul medical romanesc, in colaps! Câte ambulanţe mai avem

scris de Doru Dragomir
26 afisari

Scandalul actual din jurul legii sanatatii are la baza cateva adevaruri irefutabile. Fie ca ne convine sau nu, exista o realitate groaznica: in spitalele noastre se moare cu zile.

Tocmai din acest motiv, Romania are nevoie acuta de reforma in sistemul medical. Econtext va prezinta una din aceste probleme, care este, de fapt, si unul din punctele centrale ale noii legi a sanatatii! Ambulantele – acesta este subiectul acestei analize. Mai exact, cum a evoluat numarul ambulante in ultimii douazeci de ani, din 1990 pana in 2010, acestea fiind cele mai noi date. Informatiile provin de la Ministerul Sanatatii. Practic, demisia lui Raed Arafat, existenta SMURD-ului si noua lege a sanatatii se invart exact in jurul acestei teme: a ambulantelor cu care sunt dotate institutiile medicale din Romania.

Iar prima concluzie este imperativa: avem nevoie de cat mai multe ambulante! Motivul? Numarul acestora aproape s-a injumatatit din 1990 si pana in 2010. In 1990, numarul autosalvarilor se ridica la 4.170 de unitati, a urcat usor in urmatorii ani, pentru ca ulterior sa scada constant, astfel incat, in 2010, numarul lor sa se situeze 2.536 de autosalvari. O scadere de 40%!

In schimb, si aici apar marile suprize, numarul bolnavilor asistati de aceste autosalvari a urcat! Numarul bolnavilor transportati de ambulante a ramas aproximativ constant in 1990 si 2010. Dar s-a majorat numarul bolnavilor care au primit asistenta de la aceste ambulante, numarul persoanelor care au fost tratate de acestea. Iar avansul a fost de 22%! Dar iata aici evolutia din fiecare an a numarului ambulantelor, a bolnavilor transportati de acestea si a numarului de bolnavi asistati de ambulante:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult