Acasa Actualitate-InternaSocial Situaţie tensionată în sistemul medical românesc

Situaţie tensionată în sistemul medical românesc

scris de Doru Dragomir
34 afisari

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a luat decizia de a nu mai deconta foile parafate de medicii cu statut de cercetător. Decizia se aplică în toate clinicile universitare româneşti.

medici cercetatoriDin cauza acestui fapt, medicii cercetătorii nu mai au voie să interneze cronici şi să emită orice act scris, cu exceptia gărzilor, pentru care fac contract separat.

Decizia luată de conducerea CNAS a pus pe jar colectivul de medici cercetători din Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Conducerea celor două spitale a reziliat contractele de muncă pentru aproximativ 150 de medici cercetători. Aceştia se vor trezi luna aceasta că nu vor mai primi la salariu decat banii pe gărzile efectuate. Veniturile acestora se vor diminua drastic, cu aproximativ 2000-2500 de lei.
Mai mult, medicii primari nu mai au voie să fie şefi de gardă. În condiţiile în care sistemul medical se confruntă cu o lipsă acută de personal specializat, decizia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate mai bate un cui în sistemul medical românesc.
Diminuarea veniturilor medicilor cercetători este cauzată de prevederile unei legi mai vechi (Legea 95/2006- n.r.) prin care se stabilea că într-o unitate sanitară se pot desfăşura şi activităţi de cercetare ştiinţifică medicală. Legea respectivă a fost elaborată pentru a permite anumitor spitale să beneficieze de criterii suplimentare privind capabilităţile şi performanţele pe care le poate oferi o anumită unitate într-un clasament al serviciilor medicale.
Toate au fost bune şi frumoase până în luna noiembrie 2015, când Ministerul Sănătăţii a emis un ordin transmis Casei Naţională de Asigurări de Sănătate. Acesta stabilea că „medicii care ocupă funcţii de cercetare fac parte din structurile de cercetare, aceştia nu ocupă funcţii de medici pe specialităţi în secţii/compartimente cu paturi sau în cabinetele de specialitate din ambulatoriul integrat şi, ca urmare, nu desfăşoară activitate medicală la nivelul acestor structuri. Medicii încadraţi pe funcţii de cercetare au dreptul, dar nu obligaţia, de a efectua gărzi plătite, în afara programului de la norma de bază, în specialitatea în care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii” .
Reprezentanţii CNAS s-au conformat ordinului primit şi l-au pus în aplicare. Cum ? Simplu. Au hotărât să nu mai deconteze niciun serviciu efectuat de medicii cercetători în interiorul spitaleor unde erau angajaţi.
Suntem curioşi ce se va întâmpla în spitale ca urmare a acestei decizii aberante, având în vedere faptul că oricum spitalele se confruntă cu o lipsă acută de personal medical.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult