Societăţile de asigurare vor intra în faliment în caz de cutremur | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Societăţile de asigurare vor intra în faliment în caz de cutremur

Societăţile de asigurare vor intra în faliment în caz de cutremur

scris de D.P.
7 afisari

O parte dintre companiile de pe piaţa de asigurări nu sunt suficient protejate prin reasigurare, iar multe vor intra în insolvenţă în cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea celui din 1977, în condiţiile în care dauna totală minimă pe care ar trebui să o plătească asiguratorii va depăşi patru miliarde de euro, pe un scenariu optimist, a declarat, luni, Cristian Constantinescu, specialist în asigurări, la un seminar pe tema asigurărilor de locuinţe.

Dacă discutăm despre o expunere calculată la un absolut minim pe cele mai optimiste scenarii posibile, expunerea în cazul unui cutremur similar celui din 1977, fără discuţie, pentru cei asiguraţi va depăşi patru miliarde de euro. Însă expunerea totală a pieţei este mult mai mare, chiar de 8 – 9 miliarde de euro. Deci, asta este dauna probabilă calculată la un nivel absolut minim, patru miliarde de euro. În cazul unui astfel de cutremur, probabil că va fi o selecţie naturală a societăţilor de asigurare, dar, din păcate, vor rămâne foarte mulţi clienţi fără banii de despăgubire‘, a afirmat acesta.

Constantinescu a subliniat că se referă la piaţă în general şi nu la PAID, care, în opinia sa, este ‘superasigurat’. ‘Mă refer la piaţă, nu la PAID. PAID-ul cred că este super asigurat la momentul acesta pentru că şi-au calculat necesarul de reasigurare pentru un număr cel puţin dublu faţă de poliţele pe care le au astăzi în vigoare. Deci, sunt reasiguraţi fără probleme. Problema este la unele companii din piaţă. Dacă avem o catastrofă, există riscul să intre în insolvenţă sau în faliment. Atunci, ar trebui să intre Fondul de Garantare, care nu are fonduri suficiente pentru ce ar rămâne neacoperit din asigurare şi de aia se şi cochetează cu ideea reasigurării (securizării – n.r.) Fondului şi vă garantez că va fi o soluţie extrem de costisitoare şi mă întreb din ce bani se va plăti reasigurarea’, a spus specialistul, care a condus timp de 16 ani Allianz – Ţiriac Asigurări.

În context, acesta a adăugat că numărul companiilor cu probleme nici măcar nu trebuie să fie mare, ci este de ajuns să fie câteva mari. ‘Nici nu trebuie să fie multe. Important este dacă sunt câteva mari – şi cu asta s-a terminat. Numărul societăţilor nici nu contează. În situaţia în care nu au bani să plătească despăgubiri, aceste societăţi vor intra în insolvenţă. Mă îndoiesc că oamenii îşi vor primi banii’, a arătat Cristian Constantinescu.

Potrivit acestuia, pentru a cunoaşte nivelul de protecţie pe care îl poate oferi un asigurator, trebuie doar să se analizeze nivelul primei de reasigurare. O protecţie corectă apare atunci când nivelul primei de reasigurare este de cel puţin 30%. ‘În condiţii normale, având în vedere cam ce se întâmplă pe piaţa de reasigurare – şi apetenţa pentru riscuri catastrofale este încă redusă şi vedem că se tot reduce – la nivel mondial vorbim – un nivel de cost numai pentru protecţie ar trebui să fie, în funcţie de mărimea portofoliului, dar luăm un portofoliu optim, de minimum 30%. Deci, unde o să vedeţi că din total prime încasate pentru locuinţe se cedează circa 30%, înseamnă că de bine de rău este protejată corect. Media ar trebui să fie de 30% pe reasigurare. În urmă cu câţiva ani, media pe reasigurare era de 8-10%”, a adăugat el.

În plus, specialistul şi-a exprimat îndoiala că Fondul de Garantare ar putea acoperi diferenţa în cazul producerii unui astfel de cutremur, în prezent acesta având disponibili 200 de milioane de euro. De altfel, el a admis că securizarea (reasigurarea|) Fondului de Garantare, operaţiune care se află în analiza Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, ar trebui să fie ”un soi de bază de siguranţă”, însă a spus că are reţineri cu privire la ‘cine va da o asemenea hotărâre şi mai ales cât va costa’.

‘Nu ştiu din ce fonduri se va plăti, pentru că nu va fi o reasigurare ieftină. Fondul are disponibil 200 de milioane de euro. Mi-e greu să fac o estimare, dar la 200 de milioane de euro…eu zic că în cazul unui cutremur rămâi cu 2,5 miliarde de euro în aer. Reasigurarea ar trebui să o cumperi de la 200 de milioane de euro până la două miliarde de euro, adică îţi trebui 1,8 miliarde, două miliarde, 2,5 miliarde de euro…’, a explicat Cristian Constantinescu.

1 comentariu

Pkly 15-10-2012 - 21:18

Bine D-le,dar acum,,pe timp senin”asiguratul proprietar tot nu cunoaste unde este sediul societatii care ia luat banutii si pentru ce ? Ce se intampla in cazul unei zgaltaieli,,mai serioase”,se alinieaza dzecile de mii(daca nu sute !) de sinistrati in fata unui SRL ca sa le trimita expertu’ evaluator…? Si sa le raspunda un portarel ca sefu’ de la asigurari a terminat banii sau ca e plecat dupa Sima !
De la Dvs d-le Cristian Constantinescu,specialist cu practica in asigurari de 16 ani la Allianz-Tiriac Asigurari,intelegem ca acest model,,legislativ”de asigurare nu e deloc operabil… !
Eu zic ca Parlamentu’ care va fi,dupa alegeri,sa refaca legea,astfel:
1)-Asigurarea obligatorie a imobilului impotriva zgaltaielii sa fie facuta numai cu Statul Roman,banii,incasandu-se odata cu plata impozitului proprietatii(cam 95% din proprietari);
2)-Varianta asigurarii impotriva inundatiilor sau alunecariilor de teren sa fie facuta tot cu Statul Roman,numai cu cei care locuiesc in aceste zone de risc(restul,de 5%), fara a include pe cei care nu au respectat Avizele de construire;
3)-Sa existe si Firme tip SRL de asigurari-reasigurari de imobile si bunuri,pentru cazuri de incendii,furturi din locuinte,inundatii de apartamente…urmand ca aceste firme sa-si faca singure reclama pentru atragerea clientilor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult