Acasa Actualitate-InternaSocial Soferii romani, vitezomani si agresivi

Soferii romani, vitezomani si agresivi

scris de Ziua Veche
2 afisari

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a prezentat, miercuri, rezultatele unui sondaj de opinie la nivel national asupra atitudinilor sociale privind riscul in trafic.


 

Potrivit cercetarii IGPR, „25 % dintre soferi au afirmat ca depasesc frecvent limita legala de viteza pe drumurile din afara localitatii. De asemenea, unul din 5 soferi depasesc frecvent viteza legala pe autostrazi, iar unul din 10 respondenti admit ca incalca frecvent restrictiile de viteza din localitati”.

Referitor la agresiunea in trafic,  mai mult de 75% dintre soferi declara ca au fost agresati, de flashuri sau claxoane. Aproape jumatate s-au confruntat cu gesturi amenintatoare sau obscene din partea celorlalti conducatori auto, 43,5% au fost agresati verbal, iar 39% au declarat ca li s-a blocat masina in parcare. Alte forme mai grave de agresivitate au avut o pondere mai redusa: blocarea masinii in trafic (15%), urmariri in trafic (6%) sau agresiuni fizice (3,3%).

57% dintre subiecti se simt in nesiguranta in trafic. Principalele motive pentru care respondentii nu se simt in siguranta in trafic tin de starea precara a drumurilor  si de comportamentul celorlalti soferi.

„36% dintre conducatorii auto cred ca traficul aglomerat te obliga sa faci manevre indraznete/riscante, 23% considera ca poti sa conduci in stare de oboseala daca esti suficient de atent, unul din 7 soferi apreciaza ca a avea o masina puternica ar permite manevre riscante in trafic, iar unul din 8 respondenti declara ca le place sa simta adrenalina cand conduc”, se mai arata in sondajul IGPR.

In ceea ce priveste consumul de alcool, „aproape unul din patru soferi respondenti a condus cel putin o data sub influenta bauturilor alcoolice. Cei mai multi dintre ei au facut acest lucru in mod ocazional. Au existat si soferi (1,2%) care au declarat ca in mod frecvent au procedat astfel”. O pondere semnificativa dintre conducatorii auto (42,6%) au fost verificati cu etilotestul cel putin o data in ultimii trei ani.

Centura de siguranta este folosita foarte des pe autostrazi  si in afara localitatii de marea majoritate a conducatorilor auto. Din cercetarea Politiei Romane reiese ca „3 din 10 soferi folosesc centura doar ocazional in localitati, unul din 7 soferi foloseste rar centura de siguranta in afara localitatii, iar unul din 5 soferi care transporta copii nu se asigura de acest lucru decat uneori sau chiar niciodata”.

In urma studiului, s-au identificat trei categorii de soferi care prezinta un comportament de risc rutier mai pronuntat:

@ „Tinerii reprezinta o categorie de risc mai ridicat de accident, deorece printre caracteristicile varstei lor psihologice se regasesc nevoia accentuata de a fi demonstrativi (de a demonstra ca au o masina performanta, ca au calitati de soferi buni) si subestimarea riscurilor asociate anumitor comportamente”;

@ „Soferii care conduc in timpul serviciului, dar fara a avea nevoie de atestat de profesionist, reprezinta o alta categorie de risc, intrucat petrec multe ore in trafic, acest fapt generand atat stresul specific, cat si perceptia unei experiente bogate”;

@ „O a treia categorie de risc delimitata in cadrul studiului sunt soferii care au fost implicati in accidente in ultimii ani, deoarece atribuie accidentul unor intamplari sau greselilor celorlalti, pastrandu-si nealterata imaginea de sine ca soferi cu „experienta” si bune aptitudini si refuzand sa vada vreo problema in stilul agresiv si riscant pe care l-au internalizat”.

Sondajul a fost realizat de IGPR – prin Institutul de Prevenire si Psihosociologie si Directia Rutiera, in colaborare cu Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din Universitatea Bucuresti si Colegiul Psihologilor din Romania, pe un esantion de 1119 conducatori auto activi (care au condus in ultimele 6 luni).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult