Acasa Actualitate-InternaSocial Solutia BOR: Scapam de criza prin sporirea credintei, rugaciune si construirea de biserici

Solutia BOR: Scapam de criza prin sporirea credintei, rugaciune si construirea de biserici

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Reprezentantii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) indeamna la sporirea credintei, a rugaciunii si insista pentru continuarea constructiei lacasurilor de cult pentru a depasi criza financiar-economica in care ne aflam, se arata intr-un comunicat de presa. Acesta cuprinde precizarile Patriarhiei privind unele afirmatii conform carora lucrarile la constructia unor lacasuri de cult ar trebui intrerupte din cauza crizei. Redam textul integral al comunicatului Patiarhiei:


Criza financiar-economica actuala este rezultatul unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni in iubirea si lumina Preasfintei Treimi, invatandu-i sa se respecte si sa se ajute reciproc.

 

In legatura cu unele opinii exprimate in presa si in anumite medii, prin care, in contextul crizei financiar-economice din Romania, nu ar mai fi necesara continuarea lucrarilor de executie a lacasurilor de cult aflate in constructie, precizam

Patriarhia Romana apreciaza ca toate lacasurile de cult aflate in diferite stadii de constructie, ca si cele care urmeaza sa fie construite, trebuie finalizate, chiar daca Romania se confrunta cu o severa criza economico-financiara, iar ritmul constructiei va fi mai lent. 
Consideram inselatoare opinia conform careia trebuie facute economii, inclusiv prin sistarea lucrarilor la lacasurile de cult aflate in constructie, deoarece prin edificarea unui lacas de cult se intareste solidaritatea si cooperarea dintre credinciosi, inclusiv intarirea vietii spirituale, care permite oamenilor sa depaseasca orice fel de criza, fara sa se „autodemoleze”, ajungand la deznadejde sau la dezumanizare. 
In eventualitatea intreruperii lucrarilor deja incepute sau a amanarii inceperii construirii de noi biserici deja proiectate exista riscul deteriorarii rapide a constructiei aflate in curs de executie, precum si a materialelor de constructie achizitionate.
 
A opri lucrarile deja incepute nu inseamna doar restrangerea unei activitati cu scopul economisirii de bani, ci si o „consacrare a esecului” unui lucru bine inceput, cu speranta, dar nefinalizat. Criza financiar-economica actuala este rezultatul unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni in iubirea si lumina Preasfintei Treimi, invatandu-i sa se respecte si sa se ajute reciproc. Fiecare biserica este un simbol al credintei, sperantei si al iubirii (comuniunii si cooperarii), intr-o lume prea adesea confuza, individualista, invrajbita si fara ideal comunitar pe termen lung. Viata spirituala intensa este izvor puternic pentru cooperare si solidaritate sociala, deoarece pe langa majoritatea lacasurilor de cult aflate in constructie sunt prevazute a functiona de asemenea centre social-filantropice si culturale ale caror principali beneficiari vor fi copiii (ai caror parinti sunt plecati in strainatate), persoanele varstnice singure sau alte categorii defavorizate din comunitatea respectiva. De aceea, tocmai pentru a depasi atat criza morala si spirituala, cat si pe cea financiar-economica actuala, consideram ca trebuie continuate lucrarile la bisericile aflate in constructie, chiar daca ritmul de executie va fi mai lent. In plus, continuarea lucrarilor de construire a bisericilor, ca si inceperea construirii altora, asigura noi locuri de munca si combate individualismul prin cultivarea spiritului comunitar de solidaritate sociala. 
In final, reamintim faptul ca majoritatea bisericilor si manastirilor de o valoare cultica si artistica deosebita – care reprezinta o mare parte din patrimoniul cultural national, unele fiind incluse si in patrimoniul UNESCO, au fost construite in vremuri dificile din istoria poporului roman, care au urmat razboaielor, calamitatilor naturale sau tulburarilor sociale, tocmai pentru a fi simbol de biruinta asupra raului, de speranta, reconciliere si comuniune intre contemporani si intre generatii”.

DETALII SI LA

 

https://www.ziuaveche.ro/actualitate/social/3379-pensionarii-s-au-imbrancit-cu-jandarmii-la-bucuresti-si-galati 

https://www.ziuaveche.ro/actualitate/social/3402-sindicatele-din-politie-qpro-lexq-qreveniti-va-din-betia-puteriiq-lasati-qciocul-micq-pentru-ca-nu-bugetarii-qau-dus-tara-la-marginea-prapastieiq 

https://www.ziuaveche.ro/actualitate/social/3401-sindicatele-nu-mai-participa-la-ces 

https://www.ziuaveche.ro/actualitate/social/3398 

https://www.ziuaveche.ro/politica-interna/3403-cristian-preda-psd-si-pnl-ar-putea-alege-solutia-radicalizarii

https://www.ziuaveche.ro/actualitate/social/3393-greva-generala-in-invatamant-din-31-mai

0 comentariu

Ciubucaru Constantin 15-07-2010 - 18:29

Aia e spaga ? Pai la noi se da cate un combinat chimic ca sa treaca examenul. Dar poate ca unora li se pare ca nu are valoare, de cand a zis Petre Roman ca industria noastra este un morman de fiare vechi si ca trebuie sa aducem ingineri din Japonia, pentru ca aia pregatiti de el la Politehnichie n-ar fi buni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult