Acasa Actualitate-InternaSocial Somnul îţi spală creierul

Somnul îţi spală creierul

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Doi cercetători italieni au descoperit că somnul „spală” creierul de informaţiile care nu îi folosesc şi eliberează spaţiul pentru memoria de lungă durată, informează miercuri ANSA, citată de Agerpres.


Un somn profund ajută la eliberarea informaţiei din sinapsele creierului şi încarcă cu energie neuronii care asimilează cunoştinţe. Descoperirile au fost revelate de un studiu condus de doi neurologi italieni de la University of Wisconsin-Madison School of Medicine din Statele Unite ale Americii. Doctorii Chiara Cirelli şi Giulio Tononi au prezentat marţi rezultatele studiului la Institutul Superior Sant’Anna din Pisa, pe care ambii l-au absolvit în urmă cu zece ani.

Cei doi au descoprit că lipsa somnului favorizează acumularea de proteine la nivelul sinapselor (punctele de legătură între neuroni), care sunt fundamentale pentru transmiterea informaţiilor de la o celulă nervoasă la alta. Atunci când se doarme bine, au explicat doctorii Cirelli şi Tononi, creierul „se goleşte” ca un hard disc al calculatorului de informaţiile mai puţin importante, pentru a lăsa spaţiu necesar noilor informaţii.

Cercetătorii italieni au ajuns la această concluzie după un experiment făcut pe musculiţe. Ei le-au împiedicat să doarmă timp de 24 de ore şi au observat cu un microscop că insomia le-a cauzat creşterea concentraţiei de proteine la nivelul sinapselor cu cinci unităţi. După ce musculiţele au dormit, concentraţia de proteine din creierul lor a scăzut cu 30-40%.

Doctorii au explicat că atunci când se doarme puţin, capul devine greu în adevăratul sens al cuvântului. „Lipsa somnului duce la acumularea de proteine, iar acest lucru îngreunează transmiterea de informaţii de la o celulă la alta”, au explicat cercetătorii. Studiul a fost publicat în revista „Science” şi este dovada că, în timpul somnului, creierul pune în ordine informaţiile acumulate în timpul zilei şi le elimină pe cele mai puţin necesare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult