Acasa Actualitate-InternaSocial Sondaj. Cum se văd românii şi ce i-ar face fericiţi

Sondaj. Cum se văd românii şi ce i-ar face fericiţi

scris de Bogdan Crețu Roman
6 afisari

În contextul permanentizării crizei economice, un studio realizat de IRES pune accent pe percepţiile românilor cu privire la traiul de zi cu zi, dar şi asupra posibilităţilor de a depăşi grijile cotidiene.

Radu Mazare, un roman care da pe afara de fericire

Românii sunt îngrijoraţi, fatalişti, nefericiţi, rezervaţi, dar, în acelaşi timp, optimişti şi mândri că sunt români, conform datelor rezultate din studiul despre starea naţiunii realizat, în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES. Studiul analizează care sunt cele mai mari îngrijorări şi probleme ale românilor, însă deopotrivă scanează mentalul colectiv în ceea ce priveşte resorturile în care oamenii îşi găsesc fericirea şi îşi fac proiecţiile de viitor. Lipsa banilor şi starea materială în general este identificată de respondenţi ca fiind cea mai mare problemă personală.

Există mai mulţi români nefericiţi decât fericiţi (47% – 40%), în timp ce 12% nu se consideră nici fericiţi, nici nefericiţi. Românii cred însă că majoritatea conaţionalilor (63%) sunt mai nefericiţi decât înainte de 1989. Studiul IRES mai arată că 73% dintre români l-ar sfătui pe un tânăr care are şanse să îşi găsească un loc de muncă în străinătate să plece, în timp ce doar 25% l-ar sfătui să rămână în România.

Opt din zece români cred că majoritatea oamenilor încearcă să profite de pe urma celorlalţi, în timp ce patru din zece nu se simt în siguranţă.

Un salariu de maximum 2.000 de lei ar permite unei persoane un trai decent în România, consideră 63% dintre participanţii la sondajul realizat de IRES. De asemenea, un procent de 23% consideră că suma ideală ar fi între 2.001 şi 3.000 de lei, 7% că aceasta este între 3.001 şi 4.000 lei, iar 3% consideră că aceasta ar trebui să depăşească 4.000 de lei.

O pensie care să permită un trai decent este de sub 1.500 lei pentru 62% dintre români, în timp ce pentru 23% aceasta ar trebui să se situeze în intervalul 1.501-2.000 lei, iar 9% consideră că ar trebui ca această sumă să fie între 2.001 şi 3.000 lei. 3% dintre respondenţi consideră că o pensie decentă ar trebui să depăşească suma de 3.000 lei. În ultimul an, doar 13% dintre români consideră că ar fi avut tot ce le-a trebuit, în timp ce 8% consideră că au avut destul de mult din ceea ce le-a trebuit; în acelaşi timp, 45% au simţit că le-au lipsit unele lucruri, iar 32% cred că le-au lipsit foarte multe lucruri. Pe de altă parte, 94% dintre persoanele intervievate consideră că în momentul de faţă este greu sau foarte greu să îţi cumperi o casă în România, la fel, 93% crezând acelaşi lucru despre a câştiga multi bani.

9 din 10 români consideră că este greu sau foarte greu să creşti un copil fără să îi lipsească nimic.  Potrivit studiului, 85% dintre românii care cred în Dumnezeu (95%) se bazează în mare sau foarte mare măsură pe ajutorul divin atunci când au greutăţi, iar 45% sunt de părere că lucrurile ar merge mai bine în România dacă liderii religioşi s-ar implica în politică (20% – sigur da, 25% – probabil da). Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.383 de persoane de 18 ani şi peste, precizează Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult