Acasa Actualitate-InternaSocial Sondaj INSCOP: Ce cred românii despre persoanele de altă etnie

Sondaj INSCOP: Ce cred românii despre persoanele de altă etnie

scris de Ștefan Constantinescu
16 afisari

Aproape 85% dintre români sunt de acord cu faptul că majoritatea trebuie să fie tolerantă cu persoanele de altă etnie, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INCOSP Research.

Cercetarea arată că pe o scară de la 1 la 10 (în care 1=deloc importantă, 10=foarte importantă), românii plasează discriminarea pe ultima poziţie, cu o medie de 7,6. În ierarhia problemelor indicate de către respondenţi, pe primele poziţii se află lipsa locurilor de muncă – media 9,5; nivelul redus al veniturilor – 9,4; problemele din sistemul de sănătate – 9,3. Acestea sunt urmate de problemele din sistemul de educaţie – 9,2; creşterea preţurilor – 9,2; problemele din sistemul de justiţie – 8,8; infrastructura – 8,8; curăţenia – 8,2; poluarea – 8,2; ordinea publică – 7,7.

”Deşi, la prima vedere, plasarea discriminării pe ultimul loc între temele importante ale unei societăţi lasă impresia că publicul nu acordă prea mare interes problemei, trebuie totuşi menţionat faptul că scorul obţinut de aceasta poate fi interpretat ca o surpriză plăcută. Celelalte probleme din listă erau în principal probleme socio-economice presante, legate puternic de nivelul de trai”, afirmă Darie Cristea, sociolog, coordonator programe INSCOP.
În ceea ce priveşte poziţionarea respondenţilor pe principalele enunţuri referitoare la discriminare 84,9% dintre români sunt de acord cu faptul că majoritatea trebuie să fie tolerantă cu persoanele de altă etnie, 13,6% nu sunt de acord, iar 1,4% nu au ştiut sau nu au răspuns. În acelaşi timp 89,1% sunt de aceeaşi părere în ceea ce priveşte toleranţa faţă de persoanele de altă religie, 9,7% se declară împotrivă, iar 1,2 nu ştiu sau nu răspund. 47,8% dintre cetăţeni manifestă sentimente de toleranţă faţă de persoanele cu orientări homosexuale, 49,6% sunt intoleranţi, iar 2,7 nu au ştiut sau nu au răspuns.

În acelaşi timp 66,5% dintre români cred că maghiarii au aceleaşi drepturi ca şi românii, 31,6% sunt în dezacord, iar 1,9% nu au ştiut sau nu au răspuns; 50,5% cred că romii sunt trataţi la fel ca românii, 47,5% susţin că nu sunt trataţi la fel, în timp ce 2% nu au avut nicio opţiune.

Potrivit rezultatelor sondajului, 48,2% dintre români consideră că persoanele cu handicap sunt tratate la fel ca celelalte persoane, 49,9% sunt în dezacord, iar 2% nu s-au pronunţat sau nu au ştiut.  Referitor la şansele persoanelor în vârstă şi ale celor tinere 40,1% dintre respondenţi sunt de acord că persoanele în vârstă au aceleaşi şanse ca cele tinere, 57,8% nu sunt de acord, iar 2,1% nu au ştiut sau nu au răspuns.

43% dintre români sunt de acord că persoanele infectate cu HIV-SIDA sunt tratate la fel ca persoanele neinfectate, 50,5% consideră că aceste persoane sunt discriminate, iar 6,4% au fost non-răspunsuri.
În ceea ce priveşte orientarea sexuală 36,7% dintre români cred că homosexualii sunt trataţi la fel ca heterosexualii, 56,8% consideră că homosexualii nu sunt trataţi la fel, în timp ce 6,5% nu au precizat o opţiune.

Peste 76% dintre respondenţi (76,2%) consideră că femeile au aceleaşi drepturi ca şi bărbaţii, 20,9% sunt în dezacord, iar 2,8% nu au ştiut sau nu au răspuns.
Referitor la discriminarea de gen, 58,3% dintre români consideră că femeile au aceleaşi posibilităţi ca bărbaţii, 29,6% cred că bărbaţii au mai multe posibilităţi decât femeile, iar 5,6% susţin că femeile au mai multe posibilităţi decât bărbaţii. 6,5% dintre cei intervievaţi nu au ştiut sau nu au răspuns la această întrebare.

Chestionaţi cu privire la posibilitatea de a alege sexul copilului, 51,3% dintre români susţin că nu au nicio preferinţă, 20,4% şi-ar dori băiat, iar 15,8% fată. 12,5% nu au ştiut sau nu au răspuns.
La întrebarea ”credeţi că statul trebuie să ia măsuri mai dure pentru sancţionarea discriminării în societatea românească?”, 57,1% dintre români au răspuns afirmativ, 30,1% au răspuns negativ, în timp ce 12,8% nu au ştiut sau nu au răspuns la această întrebare.

24 comentarii

Dinu 14-06-2013 - 16:41

De accord cu sondajul! Dar de ce nu intreaba romanii: Daca sa-si spuna sau NU tiganii …rromi????Sunt de accord romanii cu denumirea de „rromi” cum s-au autodenumit tiganii? Aici cred ca este problema, nu la discriminare. Folosirea abuziva a denumirii de rromi, va duce la o crestere accentuate a discriminarii fata de tigani, intr-un viitor nu prea indepartat !

tomi 14-06-2013 - 20:24

Sondaj corect, care intareste, confirma declaratiile mele de cind sint pe forum cu onoarea ce o acord poporului roman, pe care in cei 34 de ani traiti in tara l-am cunoscut ca genul de om care nu te intreaba ce esti, cine esti, ce religie ai, te intreaba daca ti-e foame poate vrei o felie de pine si-ti toarna si un pahar de tuica sa-i onorezi casa. Iubesc poporul roman care m-a crescut si m-a imvatat sa traiesc demn si cu dragul celor de linga mine. Ma bucur ca si altii au aceeasi parere ca mine in a aseza romanii in rindul intii al poparelor cu bun simt.
Dar hai sa vedem de unde au aparut niste viermi si rime, jeguri si vagabonzi legionari ce se ascund in spatele unor litere ingramadite haotic ca urbos, digital, ereticul, huhu-antibashina, tache, salut? Cine dreacu sinteti bestiilor, tu’va muma’n kur de imbecili betivani, degenerati si suferinzi de boli mentale grave. Vom face curatenie generala, paraziti ca voi ce tin doar umbra pamintului veti disparea rind pe rind, va gasiti deja cu totii in catarea armelor ce va vor face sa dispareti, imbecili rasi pe cap, neofascisti paranoici, semianalfabeti.

digital 14-06-2013 - 20:59

așa a făcut și Hitler, a început cu lugu-lugu,pe sistemul ce buni și frumoși sunteți, pupa-v-aș, iar apoi dăi cu tunurile, tancurile și cu gazele!
ce zici Hitleraș mic, așai că-i semeni?!
tu-ți morții lu mătta!

UnUL 14-06-2013 - 21:39

Degețică, vezi ca ești din ăia 13,6, respectiv 9,7. Adică faci parte dintr-o minoritate fascistoidă și c r e t i n ă.

digital 14-06-2013 - 21:45

tu din care faci parte, din proștii kiorului parcă!
vezi că-i vineri, marș la operă!

UnUL 14-06-2013 - 22:11

La operă nu se merge ca la armată, încolonat și la ordin. De altfel – nu că te-ar interesa prea mult pe tine care habar nu ai cu ce se mănâncă o operă, ci pentru informare corectă ! – se cântă tot Don Carlos, la care am fost duminică, dar cu o distribuție mai puțin bună. În plus am avut examen toata ziua, așa că prefer să mă odihnesc și să mă cert cu nătângi ca tine.

digital 14-06-2013 - 22:20

să moritu de incult!
cine a compus canon în D-major, da fără să cauți pe goagălel!

UnUL 14-06-2013 - 22:29

Nu caut pe Goagal si nici nu am de gand sa îți răspund. Un ratat isteric și fascistoid ca tine nu are calitatea să mă supună la teste (sau „testuri”, vorba lui Vanghelie.)

urbos 14-06-2013 - 22:42

Vorba lu EBA bai cacatule basist. Vai de capu vostru, cum va faceti de ras permanent, schizofrenicilor.

digital 14-06-2013 - 22:51

ăsta cică merge la operă, dar habar n-are ce ascultă!
cred că timpanele-i sunt înfundate cu ceară băsistă!

UnUL 14-06-2013 - 23:29

Degetico
1.Nu am pretins niciodată că sunt specialist în muzică și că aș preda cursuri de istoria muzicii la Academia de Muzică. Sunt un simplu meloman care merg din când în când la operă și la concerte simfonice. Nu toată lumea știe totul despre orice și posedă adevărul absolut ca tine.
2. Canonul de care mă întrebi (și pe care mă întreb la rândul meu unde l-ai auzit cântat, căci nu-mi amintesc să se fi cântat vreodată la Cluj în ultimuu 40 de ani; poate la București l-ai supt o dată cu laptele matern!) nu are nicio legătură cu opera, așa că nu știu de ce îl vâri în ciorbă. Opere baroce au scris doar (în ordine alfabetică) Haendel, Lully, Monteverdi, Pergolesi, Peri, Rameau, Scarlatti (scuze dacă am omis pe cineva; așa cum am spus, nu sunt specialist în domeniu!). Niciuna din operele acestor compozitori nu s-a cântat la Cluj.
P.S.Urbășinel, tu, în im b e c i l i t a t e a ta, deși nu ai depășit stadiul de ascultător de manele, arunci cu insulte și injurii, ca un m i t o c a n ordinar ce ești.

tomi 15-06-2013 - 04:41

UnUL, domnule, nu cred ca are rost sa discuti teme culturale cu haita asta de huligani, urbos, degetel, doi imbecili care cinta doar imnul legionarilor. Ei si cultura, ti-ai gasit amice adresa, intreba-i de alcool, droguri, ,sint geniali in injuraturi si limbajul mahalalelor unde au crescut. Ia mai da-i naibii, doi maniaci cu perturbari paranoice grave, nu mai au mult timp sa ne deranjeze va asigur, in iulie sint in tara si le dau intilnire.

Tache 15-06-2013 - 06:57

@tomi !!! Sper ca nu esti implicat in atrocitatile din Arad ! Nadăș – Arad…… Sper ca nu va trebui sa te lichidez fizic cu 9 mm……

UnUL 15-06-2013 - 13:43

Tăchiță, puișor, ai luat-o rău de tot pe arătură. Se pare că paranoia și s-a agravat brusc. Ai nevoie urgent de o internare și de un tratament radical.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-06-2013 - 22:20

I-ti place Wagner ?
Piesa aktuala ! cu ,,ZEUS” in ROL
Depasit !

UnUL 14-06-2013 - 22:30

”Îți” fără cratimă, analfabetul taichii!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-06-2013 - 22:35

Basescu si Boc intr-o barca in largul marii infuriate.
Un val puternic rastoarna barca.
Intrebare:
– Cine scapa?
Raspuns:
– Ro.mania!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-06-2013 - 22:38

Radu Moraru printre portocalii.
R.M.: -Cum recunosti un fan Basescu pe forum?
Fan liberal: – Cum deschide gura,zice Patriciu ,apoi Voiculescu
R.M.: – Ce au fanii cu Patriciu,Voiculescu,Tariceanu…
Fan liberal: – Vor sa-i puna barba lui Basescu..
R.M.: -Cum,ce fel…
Fan liberal: -Barba de camila! Camila poate sta 8 zile fara sa bea apa!Apropiatii spun ca Basescu nu poate o zi fara wiski…

UnUL 14-06-2013 - 22:41

Înțeleg că ai impresia că dacă debitezi niște bancuri p r o a s te îți speli greșelile de românâ.

UnUL 14-06-2013 - 22:46

Și dacă în primul banc pui, așa cum ar fi normal, în loc de Băsescu și Boc, C ă c ă r ă u și Tonta, bancul – chiar dacă mai realist – tot p r o s t rămâne.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-06-2013 - 22:53

Sotia lui Traian Basescu a fost numita amiral.
Conduce cel mai mare distrugator al Romaniei…

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-06-2013 - 22:56

Basescu la psihiatru:
– Nu stiu ce se-ntampla ca in ultimul timp sunt tot mai atacat de opozitie si de moguli, au inceput sa ma paraseasca pana si sustinatorii fideli si scad vertiginos in sondaje.
Mi se reproseaza ca prea ma bag in toate, ca sunt autoritar si chiar ca ma dau drept Dumnezeu…
Psihiatrul:
– S-o luam incet si metodic. Spuneti-mi amanuntit si in ordine cronologica tot ce-ati facut.
Basescu:
– Pai,la inceput am creat Cerul si Pamantul…

jan dinu 14-06-2013 - 22:45

—- SONDAJ — incomplet shi imperfect .
O intrebare pusa pentru orishicare :
– Te-ai casatori c-o fata (mare ) de 10 (zece)ani traditional religios
respectind cutumele ca intelegere intre parti facuta pentru o datorie de-o
— vaca — neachitata chiar daca diferentza poate fi shi de 60 – 70 …ani
fara consimtamintul miresei ,acceptind-o ca atare shi fara suparare ?????
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult