Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE Se inchid aeroporturile in Europa

UPDATE Se inchid aeroporturile in Europa

scris de Ziua Veche
8 afisari

 

.

UPDATE 12.22

Sapte aeroporturi din Spania, trei din sudul tarii si patru din arhipelagul Canare, au fost inchise marti dimineata din cauza norului de cenusa vulcanica provenit din Islanda, a anuntat organismul de control aerian, AENA.
Aeroporturile din Sevilla, Jerez si Badajoz au fost inchise la ora locala 06.00 (04.00 GMT), aceeasi masura fiind luata, de la ora locala 04.00 (03.00 GMT), pentru patru aeroporturi din Canare: doua din Tenerife, cate unul de pe insulele La Palma si La Gomera, trasmite Agerpres.
Redeschiderea lor va depinde de previziunile agentiei europene de control aerian, Eurocontrol.
Luni, evolutia norului de cenusa vulcanica deasupra spatiului aerian spaniol a impus restrictii de survol, insa niciun aeroport nu a fost inchis. Restrictiile ar putea afecta si Grecia si Turcia.
Vulcanul islandez Eyjafjallajokull  a inceput joia trecuta sa arunce din nou cantitati importante de cenusa, dupa ce eruptia sa a paralizat traficul aerian european timp de aproape o saptamana la mijlocul lunii aprilie.

Oamenii de stiinta islandezi lanseaza acum inca o ipoteza care ii va speria pe multi calatori cu avionul.Conform unor studii un alt vulcan Katla, mult mai mare decat  Eyjafjallajokull ar putea erupe in curand. Katla este mult mai activ si unii oameni de stiinta afirma ca cei doi vulcani ar putea avea o legatura.

——

Spatiul aerian al Romaniei nu va fi inchis luni, deoarece norul de cenusa vulcanica si-a schimbat directia in cursul noptii si se indeparteaza de Europa, a declarat seful Directiei de Aviatie Civila din Ministerul Transporturilor, Catalin Radu. El a precizat insa ca situatia „s-ar putea schimba total” in noaptea de luni spre marti. Ministerul Mediului a precizat ca norul de cenusa va acoperi marti cea mai mare parte a teritoriului Romaniei.

„Ne asteptam ca norul sa ajunga in partea de sud a Romaniei, insa evolutia pe timpul noptii a schimbat cursul si nu se mai pune problema inchiderii spatiului aerian”, a spus Radu, potrivit Mediafax. Catalin Radu a precizat pentru ziuaveche.ro: „Spatiul aerian nu se va inchide luni, dar de face o reevaluare din sase in sase ore si in functie de rezultate se poate lua o decizie. Nu stim inca conditiile de zbor pentru ziua de marti in aceasta noapte putandu-se schimba totul”.

Radu a precizat ca in prezent sunt inchise spatiile aeriene din Spania, Portugalia, nordul Italiei, Germania si Cehia. „Estimarile arata ca norul se indeparteaza de Europa si se indreapta spre oceanul Atlantic”, a adaugat Radu.

Pe de alta parte, Ministerul Mediului a informat luni ca a primit date de ultima ora privind evolutia norului de cenusa produs de noua eruptie a vulcanului activ de sub ghetarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei.

Astfel, in conformitate cu ultima actualizare a prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centrul international de avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica), pe parcursul zilei de luni, norul de cenusa vulcanica – prezent la aceasta ora deasupra vestului si nord-vestului Romaniei – va avansa treptat catre est si se va pozitiona, pana marti dimineata la ora 03,00 peste cea mai mare parte a tarii noastre.

„Conform rezultatului modelului de dispersie si a modelelor atmosferice de prognoza rulate in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, specialistii considera ca in urmatoarele 24 de ore nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti datorate norului de cenusa vulcanica pe teritoriul Romaniei”, a comunicat Ministerul Mediului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult