Acasa Actualitate-InternaSocial Spitalele care te imbolnavesc

Spitalele care te imbolnavesc

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Fix 8.583 de pacienti au capatat o noua infectie pe patul de spital in 2009, se arata intr-un  raport al Ministerului Sanatatii obtinut in exclusivitate de Realitatea.net.

Medicii spun insa ca numarul oficial nu este si cel real, majoritatea spitalelor raportand un numar mai mic de infectii de teama sanctiunilor.

Ultima statistica a Centrului de Calcul din Ministerul Sanatatii arata ca infectiile intraspitalicesti s-au redus in Romania, desi cazul sopranei Amelia Antoniu si al lui Alice Preda, infectate la Spitalul CF2 din Capitala, unde erau internate pentru alte tratamente, ne sunt inca proaspete in minte.

Capitala, Clujul si Iasul au raportat cele mai multe infectii nosocomiale

Potrivit datelor furnizate de minister, Capitala, Clujul si Iasiul conduc intr-un top al judetelor cu cele mai multe infectii nosocomiale. Mai exact, in Bucuresti au fost raportate 1.516 cazuri de infectii intraspitalicesti, la Cluj – 1.257, iar la Iasi – 1.196.

La Timis, 590 de bolnavi au mai contractat o alta infectie pe patul de spital, iar la Sibiu, 545. Peste 300 de cazuri au fost inregistrate si la Arad si Vrancea – 336, respectiv 309. si la Bihor au fost raportate 282 de infectii nosocomiale si aproape 200 la Vaslui.

La polul opus, se afla orase precum Bistrita-Nasaud, Tulcea si Dambovita, unde au fost raportate sase, sapte si, respectiv, opt cazuri de infectii nosocomiale intr-un an.

La Constanta pare sa fie un paradox. Oras mare, cu facultate de medicina si cel putin zece spitale, sunt raportate 25 de infectii intraspitalicesti.

Astarastoae: Raportul oficial privind infectiile nosocomiale nu este real

Pe de alta parte, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, sustine ca acest raport nu este unul real, pentru ca multi medici prefera sa nu raporteze infectiile intraspitalicesti. „Daca reclami o infectie intraspitaliceasca, iti inchide sectia, nu mai primesti bani, sunt destituiti directorul spitalului, seful de sectie si penalizati medicul si infirmiera, dar nimeni nu ia masuri de preventie”, a declarat pentru REALITATEA.NET Vasile Astarastoae.

Situatia va fi si mai grava in perioada urmatoare, cand numarul paturilor din spitale va fi redus cu 9.200.

0 comentariu

M_D_L 20-07-2010 - 12:22

Cum adica „formatul Jurnalului nu permite o dezbatere de calibrul celei pe care o propui” ? Realitatea este ca nu aveti voie sa comentati pe tema asta. Este cenzura totala, acum cand inca este in curs de distrugere economia tarii. Nu treuie sa fie starnita populatia contra tradatorilor de la conducere. De asta umpleti ziarul cu discutii despre orgasmul femeilor sau cu alte prosteli.

In ce priveste „diploma de inginer”, va acord circumstante atenuante. Foarte putini dintre cei care s-au dus la Politehnica aveau chemare catre inginerie. Adevaratii ingineri (maxim 5% din total) au fost pasionati din copilarie de dracariile tehnice si au frecventat cercurile de electronica, aueronodelism, karting, etc. Pentru ei activitatile respective erau ca pescuitul sau vanatoarea, ceva relaxant, nu un calvar ca pentru ceilalti, care s-au facut ingineri din greseala sau la indemnul parintilor.
Inginerii adevarati fie au plecat din tara, cand s-au inchis fabricile, fie s-au agatat de meseria lor ca inecatul de pai si si-au deschis mici aterilere (de incarcat arbori cotiti, cu sudura in argon, de microproductie, etc). Aveau o calificare si o munca de ani de zile, pe care nu le puteau abandona.
Inginerii ceilalti (cei doar diploma) au trecut imediat la bisnita cu pufuleti sau pampersi, la taximetrie, la alte activitati. In mod paradoxal, s-au descurcat economic chiar mai bine decat cei din prima categorie.
Cred ca suntei „inginer cu diploma”, de asta nu v-a afectat direct distrugerea industriei. Dar indirect sunteti afectati toti, pentru ca fara industrie tara nu are niciun viitor, fiind condamnata la saracie cronica si extrem de vulnerabila la agresiuni externe. O sa moara copiii vostri cu prastia in mana, cand ne vor ataca alte popoare (de ex. ungurii, rusii, etc).

Europeanuul 20-07-2010 - 14:16

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult