Florin Damian si-a dat foc la Roma. Mesajul transmis presedintelui | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Starea romanului care şi-a dat foc la Roma. Vezi mesajul video transmis preşedintelui Italiei

Starea romanului care şi-a dat foc la Roma. Vezi mesajul video transmis preşedintelui Italiei

scris de Șt. C
6 afisari

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, urmăreşte cu atenţie evoluţia stării de sănătate a cetăţeanului român Florin Damian, care şi-a dat foc joi la Roma, în faţa Palatului Quirinale, sediul preşedinţiei Republicii Italiene, informează vineri mass media din Italia.

Florin Damian si-a dat foc la Roma in fata Palatului în faţa Palatului Quirinale, sediul preşedinţiei Republicii Italiene

‘Preşedinţia Republicii Italiene urmăreşte evoluţia stării de sănătate a domnului Florin Damian, internat într-un spital din Roma. Intervenţia rapidă a carabinierilor a permis evitarea unor grave consecinţe. Domnul Damian este afectat de o stare anxios-depresivă reactivă şi a organizat în trecut mai multe proteste în faţa sediului Parlamentului European, la Bruxelles’, se scrie într-un comunicat difuzat de preşedinţia Italiei.
Conform comunicatului, preşedinţia răspunsese de curând unei scrisori adresate lui Giorgio Napolitano de cetăţeanul român, în vârstă de 55 de ani, care locuieşte în localitatea Pinerolo din regiunea Piemont  şi care şi-a dat foc joi la Roma, fiind transportat în stare gravă la spitalul Sant’Eugenio din capitala Italiei. Florin Damian se află acum la etajul 10 al Secţiei de arşi a spitalului Sant’Eugenio de la Roma. Cu opt ore înainte de a-şi da foc, a lăsat un ultim mesaj pe Facebook:  ” SPER SA MA INTELEGETI SI SA MA AJUTATI MULTUMESC VA DORESC NUMAI BINE!!!!!!!!!!!!!!! FLORIN DAMIAN…..
Potrivit ziarului La Repubblica de la Roma, din cauza unei situaţii economice precare, Florin Damian s-a stropit cu benzină şi şi-a dat foc cu o brichetă, sub privirile turiştilor aflaţi în centrul Romei, în faţa Palatului Quirinale. Românul, care lucrează în Italia de 14 ani, se simţea ‘discriminat’ de compania de transport rutier la care lucra ca şofer de camion şi care îl concediase acum câteva luni din cauza bolii sale, românul suferind de diabet.  ‘Am certificat care atestă că sufăr de probleme de sănătate. În ultimii trei ani am suferit ofense rasiale din partea colegilor şi a angajatorilor, am fost ameninţat cu violenţe fizice şi cu izolarea. Voi continua să lupt, cu orice preţ’, îi scrisese Florin Damian preşedintelui Napolitano.

‘Ultimul gest al disperării, din cauza crizei economice’, scrie La Stampa din Torino, care precizează că Damian fusese concediat şi nu îşi mai putea întreţine familia.

Florin Damian, 55 de ani, originar din judeţul Bacău, s-a stabilit la Pinerolo, lângă Torino, unde a fost angajat ca şofer la o firmă de transporturi. A suferit un accident de muncă şi susţine că a fost concediat, fără să i se acorde toate drepturile legale. A căzut din camion şi s-a lovit la picioare. Damian mai suferă şi de diabet şi i s-a părut că firma îl persecută, pentru că nu-i mai dădea de muncă. A protestat în faţa firmei, presa locală a scris despre el, a trimis scrisori preşedintelui Italiei, premierului şi preşedintelui Senatului, a făcut greva foamei în faţa Parlamentului European de la Bruxelles.

A venit în Italia în vara anului 1998 cu speranța că viața sa se va schimba în mai bine, iar cei cinci copii rămași în țară vor avea parte de un ajutor din partea sa. Odată cu angajarea la firma Arcese Trasporti S.p.A, în anul 2003, cu contract pe timp nedeterminat, se părea că destinul lui Florin Damian devine favorabil. Deși programul era tot dificil, uneori plata necorespunzătoare, românul era mulțumit că poate să obtina un venit legal și destul de consistent. În 2004 s-a recăsătorit și se părea că viața sa a intrat pe un făgaș bun.  În anul 2007, Florin Damian cade de pe camion și are nevoie de șapte luni de îngrijiri medicale. Acest accident de muncă marchează începutul unui adevărat coșmar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult