Acasa Actualitate-InternaSocial Studentii vor sa participe la proiectul Legii Educatiei

Studentii vor sa participe la proiectul Legii Educatiei

scris de Ziua Veche
3 afisari

Liderii studentilor au cerut luni ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa fie consultati la elaborarea noii Legi a Educatiei. In replica, Funeriu le-a cerut „’putina rabdare” pana in momentul in care legea va fi supusa dezbaterii publice, „’cand vom avea un pachet coerent si finalizat”. Totodata, tinerii au prezentat principiile miscarii studentesti din Romania si pozitia lor fata de sistemul de credite pentru studenti. 

Intalnirea cu ministrul Educatiei a avut loc in contextul ultimei editii a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania „’Sofa Debate”, desfasurata la Liceul Cervantes din Bucuresti. Alianta Nationala a Ogranizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) i-a cerut ministrului Daniel Funeriu ca studentii sa fie consultati in toate aspectele din domeniul educatiei, sa participe la dezbaterile elaborarii noii Legi a Educatiei si sa fie tratati ca parteneri egali de dialog in tot ceea ce priveste sistemul educational. Liderii studentilor au prezentat si alte subiecte ce vizeaza invatamantul superior: mobilitatea interna a studentilor, Agentia de credite si burse pentru studenti. Daniel Funeriu le-a cerut studentilor „’rabdare”, in conditiile in care un proiect de lege privind reforma educatiei va fi supus curand dezbaterii in sedinta de Guvern, pentru prima lectura, urmand ca, apoi, proiectul actului normativ sa fie supus dezbaterii publice. Dupa care, va fi inaintat Paramentului.

In urma discutiilor, ministrul Educatiei le-a promis studentilor ca vor fi consultati pentru conceperea noii Legi a Educatiei. Totodata, studentii au cerut introducerea „’statutului studentului” in viitorul act normativ, masura cu care Daniel Funeriu a fost de acord insa „’nu foarte clar sub ce forma”, a declarat pentru ziuaveche.ro presedintele ANOSR Cezar Mihai Haj.

 

Principiile miscarii studentesti din Romania

 

 

Potrivit ANOSR, principalul obiectiv al forumului este semnarea Declaratiei Comune a Organizatiilor Studentesti din Romania cu privire la principiile de baza ale miscarii studentesti din tara noastra. Astfel, cele 60 de organizatii studentesti din Romania, reprezentand peste 500.000 de studenti din intreaga tara, au recunoscut ANOSR ca reprezentant legitim al studentilor romani. Conform Declaratiei, ANOSR va actiona in sensul mentinerii si respectarii statutului sau de partener real si calitativ al tuturor actorilor din educatie, in toate aspectele ce vizeaza sistemul de invatamant superior si/sau viata studentilor. Cele mai importante principii pentru care ANOSR „militeaza public” sunt:

 

  1. Toti studentii din Romania sunt membri deplini si egali ai comunitatii academice, beneficiind ca atare de toate drepturile si obligatiile, cu „’dreptul sa fie reprezentati echitabil in toate forurile decizionale, executive sau consultative, la toate nivelurile, indiferent de natura problemelor academice care ii vizeaza, in proportie de minim 25%”.

 

  1. Educatia este un drept, o responsabilitate si un bun public, in contextul in care trebuie sa fie „’o prioritate nationala”, ANOSR militand „’pentru o investitie cat mai mare a statului in educatie”.

     

  2. Studentii au dreptul la o educatie de calitate, fara „’transformarea educatiei intr-o marfa si a studentului in client”. ANOSR „’promoveaza un invatamant bazat pe capacitatea studentului de a-si dezvolta competentele si nu pe capacitatea acestuia de a plati.

 

 

„Mobilitatea” academica, teapana

 

 

In viziunea ANOSR, fenomenul de mobilitate se refera la posibilitatea unui student sau a unui profesor de a studia, respectiv profesa, pe o perioada limitata de timp, in afara institutiei universitare de care apartine, „cu scopul de a-si largi perspectivele in ceea ce priveste pozitionarea in societate si domeniul sau de interes/studiu”.

Studentii spun ca mobilitatea in Romania poate fi clasificata in mobilitate interna (se refera la oportunitatea studentului de a studia pe o perioada determinata la alta universitate in cadrul tarii) si externa (care presupune dimensiunea internationala a perioadei de studiu). ANOSR aduce ca argument studii UNESCO cu privire la dinamica externa a studentilor, care releva ca un foarte mic procent de studenti beneficiaza de programe de mobilitate. Astfel, potrivit documentului „Romania National Report”, prezentat la finele lui 2007 la a cincea conferinta ministeriala de la Londra si realizat de Grupul de Coordonare a Procesului Bologna (BFUG), in operioada 2004-2005, un numar de 3134 de studenti au beneficiat de programe de mobilitati externe, iar, anul viitor, numarul acestora a ajuns la 3261. O crestere anuala in 2004 cu numai 5%. Potrivit unui document al Ministerului Educatiei (eliberat anul trecut) in 2007 erau inregistrati aproximativ 466.000 de studenti la buget si 343.000 la taxa. „’Dintr-un total de aproximativ 800.000 de studenti in Romania, mai putin de 0,01% dintre acestia au beneficiat de mobilitati externe, in contextul in care mobilitatile interne nu au nici un cadru legal de functionare si legitimitate”, arata ANOSR. Principalele probleme identificate de ANOSR cu privire la mobilitatea externa ar fi : putine acorduri bilaterale si multilaterale intre universitatile romanesti si straine, lipsa unei legislatii coerente, insuficienta fondurilor, numarul mic de locuri disponibile pentru mobilitati in momentul de fata, proceduri de acces la programe de mobilitati aplicate diferit etc. In privinta mobilitatii interne : lipsa de legislatie coerenta, modalitatea de finantare a invatamantului superior ( finantarea este directionata catre universitatea de provenienta si nu stimuleaza flexibilitatea traseului educational al studentului), inexistenta de parteneriate intre universitatile romanesti s.a.

 

 

Credite bancare pentru studenti

 

ANOSR si-a facut cunoscuta pozitia si fata de Agentia de Credite pentru Studenti (ACS), organism guvernamental infiintat anul trecut. Liderii studentilor considera ca, la ora actuala, nu exista acte normative coerente care sa reglementeze creditele pentru studenti, iar actualele credite pentru studenti, prezentate in oferta unor banci comercicale, nu pot fi considerate „’mecanisme avantajoase”. In general, una din primele probleme identificate in implementarea unui sistem de credite pentru studenti consta in imposibilitatea acestora de a-si achita datoria in timp util, chestiune legata in principiu de lipsa locurilor de munca pentru studenti si a celor bine platite. ANOSR considera ca ACS ar trebui sa se ocupe de gestionarea unui fond de la bugetul de stat, destinat finantarii unui sistem de creditare cu dobanda cel mult egala cu valoarea inflatiei din anul platii unei tanse. Potrivit liderilor studentilor, creditul oferit studentilor, garantat de statul roman, ar trebui sa fie complementar metodelor de finantare deja existente ale invatamantului si sa cuprinda trei tipuri de subcredite. Acestea, in opinia ANOSR, ar trebui sa fie in functie de posibilitatile si nevoile studentilor. O prima clasa a creditelor ar trebui sa acopere integral taxa de studiu. O a doua clasa ar trebui sa fie destinate acoperirii unor taxe complementare (precum cea de cazare, masa, alimentatie sau materiale didactice). O a treia clasa trebuie sa acopere taxe de studiu in strainatate. „’Eligibili pentru accesarea acestui credit ar trebui sa fie studentii care desfasoara studii de licenta, masterat sau doctorat acreditate, cu specificatia ca acestia pot beneficia de un singur credit pentru fiecare program de studii”(…)suma fiind virata in transe egale semestriale pe un card de debit ce poate acoperi doar anumite categorii de cheltuieli pentru a se evita infractionalitatea”, au declarat liderii studentilor, care invita studentii la discutii in vederea gasirii unei metodologii adecvate de acordare a acestor credite.

0 comentariu

coco 08-07-2010 - 14:17

papa nu are ce cauta in Romania tara crestin ortodoxa,rusii,sarbii,grecii si bulgarii nu l-au primit,nici la noi nu are ce cauta ereticul.

moco 08-07-2010 - 15:58

C-asa vrei tu? Aiurea… N-ar fi mai bine sa vina, sa-i scoatem noi ereziile din cap?

Andrei br 08-07-2010 - 21:01

rusine sa ne fie noua ca putem gandi si vorbi asa! cand iesim oare din Evul Mediu?

stelian 08-07-2010 - 21:59

@Andrei br // Papismul este erezie. Sfinti cu moaste si facatori de minuni au certificat asta mai presus de orice dovada. Pina nu renunta la calcarea in picioare a dogmelor ortodoxe si la suprema erezie ca Papa este vicar al lui Hristos, nu are ce sa caute aici! Episcopii din Cipru care nu au vrut sa-l vada trebuie sa ne fie pilda.

Traian 09-07-2010 - 16:23

Ce ciudat va comportati, oameni buni. Unde este iubirea de aproapele, unde este sfanta invatarura orodoxa? Va purtati mai rau ca cei pe care ii condamnati. Doar pentru ca sunteti botezati in credinta orodoxa credeti ca aveti dreptul sa vorbiti asa? Oameni buni, ciudat mod de a vorbi pentru niste „drepti”

Nectarie Protopsaltu 09-07-2010 - 16:47

Cu cit avansam in timp, cu atit ne dam seama ca este un nonsens aceasta impartirea crestinilor in mai multe fractiuni. Cu totii, ma refer la crestini, ne dam seama ca ceva nu este bine si normal cu noi, indiferent cit de drepti si apropiati de „adevarata credinta” credem ca ne aflam, in comparatie cu „ceilalti”. Biserca este – sau ar trebui sa fie – o institutie care sa propovaduiasca credinta in Dumnezeu si calauzindu-si credinciosii spre mintuire. Mintuirea este scopul ultim al Bisericii. Daca toti crestinii recunosc acest lucru, atunci nu se poate sa nu ne intrebam: ce ne desparte?

In primul rind ne desparte necredinta, pentru ca, cel care crede cu adevarat nu mai este interesat in ce crede celalalt de linga el, ci, il va vedea, il va percepe, il va accesa prin intermediul credintei care ii dicteaza cum si cu ce sa-l intimpine. Daca un protestant ma va uri si ma va ataca tot timpul, cum crede el ca face voia Domnului?, cind si el si eu credm in acelasi Dumnezeu? Daca un ortodox se adreseaza unui catolic cum ca acesta din urma este eretic si ca nu mai poate ajunge la mintuire, si ca orice ar face este de prisos, cum crede el, credinciosul ortodox ca va ajunge in rai? Cine ajunge la Adevar si vede si simte Lumina dumnezeirii, se departeaza de aceste urzici care au crescut intre noi avind radacinile infipte in iad.

ValVerde 09-07-2010 - 18:11

Si a venit Fat-Frumos si a spus:
– Nu e nimeni mai puternic, mai drept si mai chipes decit Imparatul Verde,

Iar Harap-Alb i-a raspuns:

-O fi el Imparat, dar e Albastru. Eu cred in Imparatul Albastru. Iar tu degeaba te lupti cu Balaurul cu Sapte Capete, daca nu recunosti ca Imparatul e Albastru, ai sa te duci pentru vesnicie in tara Imparatului Negru, de la care nu e cale indarat.

Fat Frumos a stat pe ginduri si, scarpinindu-si pletele blonde, a decis:

– Ba Harap-Alb, cum poti fi atit de tolomac? E clar ca imparatul e Verde si mi-e mila de tine cum ai sa te perpelesti la foc domol in haznaua Imparatului Negru

(aici amindoi sint de acord, nu exista dezbatere cu privire la existenta Imparatului Negru)

S-au mai gindit un pic Voinicii si au decis ca in bunatatea lor, vor face opozitia sa vada Adevarul cu greutatea buzduganului.

Si uite asa, in sabii s-au taiat si in buzdugane s-au izbit pina cind a venit Al-Amar si le-a spus:

Domoliti-va fetii mei ca amindoi sinteti niste trogloditi.
Veniti la mine la secta si am sa va arat pe adevaratul Imparat, dupa care putem sa-l injuram in cor pe Obama…

oblioo 09-07-2010 - 20:19

Religia este cel mai puternic instrument in lupta impotriva demoralizarii, prima etapa in procesul de subversiune impotriva unei tari. Credinta este ceva care nu se poate pipai, nu se poate manca, nu se poate imbraca, dar pentru care au murit mii si sute de mii de oameni. Si au murit linistiti si impacati cu sine. Religia pune in miscare societatea, o conduce si ii asigura in viitor. Societatile care au renuntat la religie, cum sunt cele din occident sunt acum pe cale de disparitie, fiind inlocuite cu imigranti. Renuntarea la credinta a insemnat moarte pentru ele. Ceva ce nu este material pune societatea in miscare si o ajuta sa supravietuiasca. Este manualul de supravietuire. Toate societatile care au devenit seculare, incepand din antichitate, precum Mohenjo Daro, pe valea Indusului, Babilonul, in Irak, societatile mayase si incase, au disparut din istorie, din momentul in care au renuntat la religie. Ultimii pe lista, care vor dispare si ei din istorie foarte curand, sunt occidentalii. Din momentul in care 2×2=4 devine principiul calauzitor al unei societati, acea societate moare, desi este un principiu adevarat.
Si asta pentru ca omul credincios este agentul inteligent si moral al lui Dumnezeu. Tehnologia nu poate preveni dezintegrarea si moartea unei societati. Doar credinta, pe care doar o putem simti si avea incredere in ea, poate asigura aceasta supravietuire si istoria ne arata clar asta.
Daca vor sa supravietuiasca, romanii trebuie sa aiba credinta si superioritate morala. Iar daca nu au inca asa ceva, a sosit timpul sa inceapa sa le dezvolte credinta si sa le aiba.

Cherry 10-07-2010 - 10:43

moco: sau vine el si ne scoate crestintatea din sufletele noastre. Mai sti? Asta e mandrie. Crezi ca poti tu sa schimbi un om? Nu poti tu sa te sichimbi pe tine insuti, doar Dumnezeu poate…asa ca…:) mai bine sa previi decat sa combati. Nu sunt de acord cu venirea papei aici si in nici un caz nu o sa-i scriu functia cu litera mare, pentru ca NU merita. Vine un bezmetic ce incerca sa strice ortodoxismul dupa 2000 de ani…

Viorica Ianc 11-07-2010 - 17:48

Crestin !
Cred ca-i bine sa-ti nu-ti inchizi usa in
fata dusmanului, daramite fata de un frate
Fratele risipitor si-a risipit averea cu
prietenii falsi si la intoarcere…fratele
lui cel drept s-a suparat pe Tatal numai
pentru intaitatea iubirii !!!
Imi este dor de „Corinteni 1-13 !!!”

Viorica Ianc 11-07-2010 - 17:56

Acum 19 ani mama a facut infarct! A mu-
rit avand 52 de ani! Pentru ea am intrat
cu intarziere aici sa comentez!
Cu piosenie!
Pentru ca popa Braniste de aici a fost
in concediu am ingropat-o cu popa polo-
nez catolic din sat !
Nu pot crede ca Bunul Dumnezeu ma va
scutura de pacatul asta !

Potcovaru 23-07-2010 - 19:17

Prea-nesimtitul ar trebui sa-si despagubeasca fratele pe care l-a furat si mintit asa cum a facut cu intreaga comunitate..Chia intreb si eu? Cum numiti popii sefi! Este vremea sa-l lasati pe ISUS sa-si faca treaba…Numai EL este serios..el este inceputul si sfarsitul…Voi sunteti sobolani dragi popi evazionisti…Imi cer scuze a 2-a oara pentru comparatie…Sobolanii sunt ai LUI…Popii ai ..necuratului!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult