
„Marea majoritate a populatiei (72 la suta) apreciaza ca, in prezent, conditiile de viata sunt «mai proaste» si «mult mai proaste» comparativ cu anul trecut. Datele arata o crestere dramatica a proportiei de populatie care resimte inrautatirea conditiilor de viata. S-a produs astfel o revenire a evaluarilor la nivelul celor inregistrate in 1999, un alt an de declin al valorilor calitatii vietii. Veniturile familiei se situeaza cel mult la limita strictului necesar”, rezulta din raportul citat de Mediafax.
Prabusiri asemanatoare ale optimismului s-au mai produs in perioada 1996-1999, insa nivelurile joase inregistrate in prezent nu au mai fost niciodata atinse.
„Dominanta temerilor populatiei ramane cresterea preturilor. Toate temerile inregistreaza cresteri in anul 2010 comparativ cu 2006. Fara a atinge nivelul maxim de anxietate, inregistrat in anul 1999, temerile se mentin la niveluri inalte (…). Un soc al scaderii veniturilor nu este inca vizibil in aceste date, pe de o parte pentru ca valul de reducere a veniturilor se afla in derulare, iar pe de alta parte pentru ca oamenii incearca sa se adapteze la conditii de criza printr-o scadere a aspiratiilor si o mai puternica valorizare a ceea ce poseda”, se mai arata in document.
„In 2010 se inregistreaza cel mai inalt nivel al nemultumirii fata de viata politica din 1990 pana in prezent. Proportia persoanelor nemultumite si foarte nemultumite fata de viata politica din tara este in anul 2010 de 87 la suta. Ca tendinta, cresterea proportiei nemultumitilor fata de viata politica este asemanatoare cu cea inregistrata in perioada1996-1999. Marea majoritate a populatiei apreciaza negativ modul in care este condusa tara”, mai rezulta din cercetarea ICCV.
De asemenea, un procent insemnat al populatiei apreciaza ca „scazuta” sau „foarte scazuta” posibilitatea de a obtine un loc de munca, in timp, perceptiile negative asupra oportunitatilor oferite de piata fortei de munca mentinandu-se la niveluri foarte inalte, in special in perioada de dupa 1994.
Cercetarea „Calitatea vietii 2010” s-a realizat folosind un esantion reprezentativ la nivel national de 1.162 de persoane in varsta de peste 18 ani. Cercetarea de teren a avut loc in perioada 25 iunie-10 iulie, in 78 de localitati si 127 puncte de esantionare. Eroarea de esantionare este de plus/minus trei la suta.