Acasa Actualitate-InternaSocial Subiect greşit la examenul de definitivat. Vezi baremele de corectare

Subiect greşit la examenul de definitivat. Vezi baremele de corectare

scris de Z.V.
7 afisari

Profesorii au primit, la proba scrisă la limba şi literatura română un subiect care nu era prevăzut în programa la examenul de acordare a definitivării, mai exact, basmul cult.

Examen definitivat - subiecte si bareme

Modificarea operată la subiectul cu numărul 2 de la proba scrisă de Limba şi literatura română la examenul de definitivat a vizat reformularea cerinţei, ‘fără a afecta în mod substanţial analiza solicitată’, a precizat, marţi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

‘Dacă iniţial se cerea candidaţilor prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult, ulterior s-a solicitat prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj’, se arată într-un comunicat de presă al MECTS.

Potrivit MECTS, reformularea a fost necesară deoarece în bibliografia pentru concurs nu se regăseşte în mod explicit basmul cult (un posibil exemplu: ”Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă), aşa cum e cazul altor genuri literare în cadrul cărora se indică autori şi opere literare obligatorii (de exemplu, Dramaturgia: I.L.Caragiale – ”O scrisoare pierdută”, Barbu Ştefănescu Delavrancea – ”Apus de soare”, Marin Sorescu, Iona).

‘Basmul cult este menţionat implicit în programa pentru examen prin prisma teoriei literaturii, în cadrul căreia se studiază, aplicat, genuri şi specii literare, motiv, subiect, personaj (erou). Ministerul Educaţiei a venit, astfel, în sprijinul candidaţilor, pentru a nu lăsa loc de interpretări eronate’, mai susţin reprezentanţii MECTS.

Totodată, Ministerul Educaţiei subliniază că niciun candidat ‘nu a fost prejudiciat’ de reformularea în cauză, iar în prezent candidaţii au posibilitatea de a opta din oferta mai largă a personajelor studiate, conform bibliografiei indicate în programa de examen.

De asemenea, candidaţii beneficiază de o oră în plus pentru examenul de marţi, iar punctarea subiectului se face indiferent dacă personajul ales pentru analiză este dintr-un basm cult sau dintr-o altă operă literară specificată în bibliografie.

Examenul de acordare a definitivării în învăţământ s-a desfăşurat în Capitală pe data de 17 iulie, la Colegiul Naţional ‘Spiru Haret’. Potrivit reprezentanţilor IŞMB, accesul candidaţilor în centrul de examen s-a facut în intervalul orar 7,30-8,30, pe baza buletinului de identitate, a cărţii de identitate sau a paşaportului.

Durata redactării lucrării scrise a fost de patru ore. Vezi aici subiectele si baremele de corectare la examenul de definitivat

1 comentariu

mia 18-07-2012 - 21:17

bravo voua….sunteti destepti..ati formulat niste intrebari specifice voua… se pare k in invatamant se practica aceeasi regula ca in politica… un haos total..voi vreti de la noi imposibilul prin faptul ca schimbati regulile jocului ” in timpul meciului” ,,,SA VA FIE RUSINE DRAGI MINISTRI AI EDUCATIEI….” !!!! SUNTETI NISTE ANALFABETI…SI NU O SA REUSITI SA SCHIMBATI NICIODATA CEVA IN TARA ASTA DE RAHAT…SI CIUDAT ESTE FAPTUL,,, K VOI RADETI DE NOI..PROFESORII….DE ATI STI VOI CA NOI NE PRAPADIM DE RAS DE FIECARE DATA CAND INCERCATI SA REMEDIATI SITUATII CUM AR FI SI CEA LA ROMANA…. SUBIECT DIN BURTA VOASTRA, CE NU APAREA NICIDECUM IN PROGRAMA….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult