Acasa Actualitate-InternaSocial Surpriză. Românii, cei mai buni străini din Marea Britanie

Surpriză. Românii, cei mai buni străini din Marea Britanie

scris de R. C.P.
7 afisari

Presa britanică a publicat, în urma cu circa două săptămâni, o serie de articole care, precizând că folosesc date confidenţiale preluate dintr-un raport asupra impactului social şi economic al imigraţiei din România şi Bulgaria (“Identifying Social and Economic Push and Pull Factors for Migration to the UK by Bulgarian and Romanian Nationals”), comandat de către fostul guvern laburist, finalizat în anul 2010 dar nepublicat, acreditau ideea că cetăţenii români din Marea Britanie au un nivel de educaţie şcolară mai scăzut şi solicită ajutoare sociale mai mult decât alte categorii de imigranţi sau populaţia autohtonă.

Dr. Ion Jinga

Recent, Guvernul britanic a publicat respectivul raport, în spiritul transparenţei şi al accesului la informaţie. Datele incluse în document nu numai că infirmă aprecierile negative la adresa românilor, dar arată că aceştia reprezintă categoria de străini cu cel mai ridicat nivel de educaţie, cea mai mare rată de ocupare şi cel mai mic nivel de şomaj, dintre străinii aflaţi în Marea Britanie. Având în vedere cele de mai sus, ambasadorul României la Londra a transmis presei şi contactelor britanice din mediile politice, think tank-uri si de afaceri, o luare publică de poziţie, pe care o prezentăm în continuare.

Declaraţie a Ambasadorului României la Londra

„Migraţia românilor în Marea Britanie: discrepanţe între statistici şi temeri”

Doresc să salut publicarea recentă, de către Guvernul britanic, a unui raport comandat în anul 2010, intitulat „Identificarea factorilor determinanţi pentru migrarea în Marea Britanie a cetăţenilor bulgari şi români”.

Documentul este acum public şi poate fi accesat la adresa:

http://www.communities.gov.uk/archived/general-content/corporate/researcharchive/volume8immigration/.

Raportul semnalează următoarele date statistice:

  • Comparând datele din 2004 (perioada de pre-aderare a României), 2007 (anul în care România a aderat la UE) şi 2010 (la trei ani de la aderarea oficială a României la UE), rata migraţiei nete din România spre Marea Britanie este negativă. Din septembrie 2009, rata migraţiei a scăzut semnificativ (graficul 2).
  • Cetăţenii români şi bulgari (din statele aşa-numite „A2”) au procentajul cel mai ridicat de persoane cu studii superioare, în comparaţie cu toate celelalte grupuri de migranţi veniţi în Marea Britanie (A2 – 38,3%; A8[1] – 31,7%; alţi migranţi – 31,9%). Procentul celor cu studii medii sau fără este mai mic printre migranţii români şi bulgari în comparaţie cu celelalte categorii de migranţi (A2 – 26,8%; A8-33,2%; alţi migranţi – 50,4%) (tabelul 4).
  • În ceea ce priveşte numărul persoanelor aflate în îngrijirea migranţilor aflati în Regatul Unit, 62,5% dintre cei veniţi din România şi Bulgaria nu au în grijă pe nimeni, 31,3% au 1-2 copii şi doar 6,2% au 3 sau mai mulţi copii (tabelul 4).
  • Proporţia migranţilor A2 cu loc de muncă în Marea Britanie este mai mare în comparaţie cu celelalte categorii de migranţi (A2 – 84,2%; A8 – 83,8%; alţi

migranţi – 71,8%), în timp ce rata şomajului printre migranţii români şi bulgari este cea mai scăzută (A2 – 4,4%; A8 – 5,6%; alţi migranţi – 6,4%) (tabelul 9 – sondaj privind forţa de muncă, efectuat în 2010).

În ultimele săptămâni am fost martorii unei serii de exemple în care date selective din acest raport au fost folosite în mod distorsionat, care ar putea genera percepţii negative despre românii din Marea Britanie. Publicarea, de către autorităţile britanice, a întregului raport este, de aceea, binevenită şi contribuie la o înţelegere corectă a prezenţei românilor în Regatul Unit.

Alte două comentarii recente ale unor oficiali guvernamentali britanici vin să confirme justeţea argumentelor noastre:

La 8 septembrie 2011, răspunzând unei interpelări în Camera Lorzilor, Baroneasa Browning, secretar de stat la Ministerul de Interne, a menţionat că „În anul 2010 au fost primite 3.260 de solicitări pentru permise de muncă din partea cetatenilor bulgari şi români şi, dintre aceştia, 86% au primit permisele respective. De asemenea, într-un discurs susţinut la Conferinţa Anuală a Partidului Conservator, desfăşurată la Manchester, săptămâna trecută, ministrul pentru migraţie, Damian Green, a arătat că ”marea majoritate a migraţiei nete în Marea Britanie provine din afara UE. Numai circa 10% provine din libera circulaţie în interiorul UE.”

Corectitudinea bazată pe date concrete a fost întotdeauna o caracteristică a tradiţiei britanice. Românii care trăiesc în Marea Britanie sunt mândri de moştenirea lor culturală şi de tradiţiile româneşti şi împărtăşesc aceleaşi valori esenţiale care constituie fundamentul Marii Britanii ca societate modernă şi model de democraţie. Sunt, de aceea, bucuros că publicarea acestor informaţii recente relevă adevărata natură a relaţiilor noastre bilaterale care, departe de a fi umbrite de exagerări conjuncturale din mass media privind „problemele” de migraţie, este îmbogăţită de aplicarea principiului liberei circulaţii a persoanelor în interiorul Uniunii Europene.

Dr. Ion Jinga

Ambasador


[1] A8 = Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria (state care au aderat la UE în 2004)

6 comentarii

BULA 14-10-2011 - 10:16

Vedeti ce efect bun a avut scutul antiracheta de la Deveselu ? Ne apara si de insulte.

Ciu Huhu 14-10-2011 - 13:23

Romanii au nume rau in Europa datorita rromilor din Romania care cersesc si fura peste tot in UE!

beatrice antonescu 14-10-2011 - 15:56

strainii au reusit sa manipuleze si datorita nimicurilor ca limbcea badea,un sinistru care zilnic isi denigreaza poporul si il jigneste prin felul cocalar in care se comporta si i se adreseaza.dar de unde sa ii ceri educatie unuia care doar atat a invatat de la parintii lui….?

datorita e-urilor din politica romaneasca. e-2012ponta ….e- 2012crin….e-1990 iliescu….e–2009blaga ….e–1996constantinescu….e–2004nastase….e–2007 tariceanu,e–2007mogulii vantu,patriciu,voiculescu … niste aditivi cu arome identic naturale care actioneaza impotriva solutiilor naturale,cele sanatoase pentru tara .se recomanda consumul moderat

Ciu Huhu 14-10-2011 - 17:48

Ai uitat E-urile cele mai nocive: Basescu, Boc, Anastase, Udrea, toti cei din PDL!

Bogdan 15-10-2011 - 04:41

Cam cat de cretina sa fii ca sa spui asa ceva? poate totusi erai ironica, dar slabe sperante. sinistrosenieeeeee, sa crapi impreuna cu toata sleahta pe care ai omis-o. oameni cretini

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult