Acasa Actualitate-InternaSocial Taxa pentru pacientii care vin la consult fara programare

Taxa pentru pacientii care vin la consult fara programare

scris de Ziua Veche
4 afisari

Pacientii care vor sa fie consultati fara programare prealabila vor fi reprogramati sau vor fi vazuti de medicul de familie, dar contra unei taxe care va fi stabilita de doctor, a declarat, joi, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila, informeaza Mediafax.


Aceasta a precizat ca fiecare medic de familie are obligatia sa afiseze toate tarifele pe care le percepe in cabinet . De asemenea, medicul de familie are posibilitatea sa stabileasca contributia pe care trebuie sa o achite pacientul care cere sa fie consultat fara programare. „Eu cer 10 lei pentru pacientul care vine fara programare si solicita sa fie consultat. Fiecare coleg isi stabileste propriile tarife. Potrivit noului contract-cadru suntem obligati sa acordam pentru o consultatie 15 minute. De asemenea toate consultatile trebuie facute cu programare prealabila”, a mai spus Mihaila. Potrivit acesteia, schimbarea sistemului de compensare care ar urma sa intre in vigoare din semestrul al doilea nu va afecta calitatea ingrijirilor intrucat pacientii care vor medicamente mai scumpe platesc diferenta de compensare. In schimb, au crescut foarte mult cheltuielile pe cabinet, motiv pentru care medicii de familie cer suplimentarea fondurilor alocate medicinei primare. De la 1 aprilie, medicii din cabinetele de asistenta medicala primara, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialitatile paraclinice si medicina dentara si din cele de asistenta medicala de recuperare au obligatia sa acorde servicii medicale pe baza unei programari prealabile. In acest sens, cabinetele medicale trebuie sa afiseze la loc vizibil numarul de telefon la care se pot efectua programarile. Sunt exceptate cazurile de urgenta medicala, dar si cabinetele din mediul rural, in localitatile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare nu exista posibilitatea efectuarii programarilor. De asemenea, fac exceptie si serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afectiune acuta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult