Acasa Actualitate-InternaSocial Teatrul National, dat in judecata de actori

Teatrul National, dat in judecata de actori

scris de Ziua Veche
6 afisari

 

.Peste 40 de angajati, printre care actorii Ilinca Tomoroveanu, Ileana-Stana Ionescu si Carmen Stanescu, au dat in judecata Teatrul National Bucuresti, cerand instantei Tribunalului Bucuresti sa oblige institutia de spectacole, dar si Ministerul Culturii sa le plateasca sporul de fidelitate.


Directorul adjunct economic Constantin Vanatoru si Viorica Boticiu au chemat in judecata Teatrul National Bucuresti, dar si Ministerul Culturii si Patrimoniului National, in decembrie 2008, pentru neplata sporului de fidelitate.

 

La actiunea lor au facut cereri de interventie si Ilinca Tomoroveanu, Nicolae Scarlat, Ioan Alemnaritei, Dana Stoichitescu, Viorel-Cristian Boca, Dan-Marius Stoichitescu,Valeriu Bercu, Laurentiu Ocheana, Andrei Bathori, Marian Neagu, Vasile Gheorghe, Maria Anton, Corneliu Ciolac, Elena Koszar, Julien Mihaiescu si Corina Boca. Regizorul Nicolae Scarlat, care a fost director adjunct al Teatrului National Bucuresti, a declarat pentru Mediafax ca el, impreuna cu mai multi actori au dat in judecata Teatrul National Bucuresti, deoarece institutia nu le-a platit, in urma cu cativa ani, sporuri specificate in contractul de munca.

„Era vorba de sporuri de fidelitate, acordate conform contractului colectiv de munca, incheiat cu ani in urma”, a spus acesta, mentionand ca, la momentul respectiv, aceste sporuri nu au fost acordate deoarece Ministerul Culturii nu ar fi avut fonduri pentru asemenea cheltuieli. Procesul a fost deschis, potrivit acestuia, in urma cu un an si jumatate. Initial, Tribunalul Bucuresti a respins actiunea, in aprilie 2009. Curtea de Apel Bucuresti, insa, a admis recursurile angajatilor si a decis rejudecarea procesului.

Dezbaterile vor fi reluate de Tribunalul Bucuresti pe 12 februarie.

De asemenea, intr-un alt proces, alti angajati au chemat in judecata TNB, dar si Ministerul Culturii pentru neplata unor drepturi banesti.

In acest dosar isi cer drepturile in instanta Adela Marculescu, Ileana-Stana Ionescu, Damian Crasmaru, Olga Mateescu, Simona Bondic, Carmen Stanescu, Sanda Tomsa, Bogdan Musatescu, Mihai Niculescu, Aimee Iacobescu, Rodica Muresan, Lucretia Cancer, Nicoleta Ioan, Victoria Lungu, Gabriel Burada, Claudiu si Gheorghe Croitoru, Gheoghe Caraman, Elena Constantinescu, Mincic Veronica si Mircea Rusu.

Acest proces continua pe 18 februarie.

Tribunalul Bucuresti a mai judecat un proces privind drepturile banesti ale angajatilor teatrului. Astfel, in 2008, a admis actiunea Sindicatului Democratic din Teatrul National, Sindicatului Tehnic Scena, precum si Sindicatului Liber Teatrul National Bucuresti impotriva TNB.

Instanta a obligat atunci TNB si Ministerul Culturii la plata sporului de fidelitate de 15 la suta din salariul de baza si a sporului de suprasolicitare neuropsihica de 5 la suta din salariul de baza, sume neplatite din februarie 2006, actualizate la indicele de inflatie.

Sentinta a fost atacata cu recurs, insa Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia, printr-o hotarare irevocabila.

0 comentariu

romanul 07-07-2010 - 05:15

Iar Basescu nu doreste normalizarea sistemului de invatamant, ci transformarea lui intr-un instrument de indobitocire a populatiei, pentru ca tara sa poata fi colonizata mai usor. Basescu continua politica predecesorilor lui, Iliescu si Constantinescu, de distrugere a elitelor.

Daca s-ar dori sa se faca reforma adevarata, s-ar introduce examene de admitere la liceu si la invatamantul superior, si ar fi oprit accesul imbecililor la diplomele mult dorite de catre toti tantalaii. Astfel, cei care ar absolvi o facultate ar fi bine calificati si si-ar gasi usor un loc de munca. Inginerii ar fi ingineri adevarati, programatorii s-ar putea duce oriune in lume, medicii n-ar mai omora in spitale oameni cu zile. Iar prostimea s-ar da la munca, cu lopata, cu carca, cu ce poate fiecare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult