Acasa Actualitate-InternaSocial Teava de gaz de sub Spitatul Caritas era ciuruita

Teava de gaz de sub Spitatul Caritas era ciuruita

scris de Ziua Veche
3 afisari

Excavatoare, muncitori nervosi, truse de scule si bodyguarzi. Asta gasesti cum intri in curtea spitalului Caritas din Bucuresti pana la redeschidera programata pentru ziua de joi. Unul dintre cele mai vechi spitale din Capitala a fost zilele trecute scena unui incident care se putea transforma in tragedie. O conducta de gaze, printre primele introduse in oras, a inceput sa aiba scurgeri foarte mari de gaze. La o verificare mai atenta s-a descoperit ca aceasta pierdea la suprafata peste 40% din volumul de gaze care o traversau.

 

Imediat s-a dat alarma la Distrigaz, care in foarte scurt timp au inceput sa sape adevarate transee pentru a descoperii teava buclucasa care la subsol avea o pierdere intre 46-90%. Pericolul unei explozii era iminent si s-a luat decizia ca toti pacientii sa fie evacuati de urgenta. Salvarile au venit la poarta spitalului ca intr-un adevarat pelerinaj primii evacuati fiind nou-nascutii cu tot cu incubatoarele in care erau, urmati de bolnavii de la terapie intensiva. Fiecare dintre ceilalti pacienti s-a descurcat cum a putut, unii cu taxiul altii cu masinile personale.

Conducta din anii 50

Dupa golirea tututor cladirilor, muncitorii au inceput sa scoata la iveala teava de gaze din subteran. “Parca era ciuruita de o mitraliera. Era pur si simplu ingropata sub pamant sub un maldar de moloz care in timp a corodat teava de otel. Cel mai greu a fost ca in schita arhitecturala a spitalului nu exista nici urma de instalatia de gaze si a trebuit sa o luam pe bajbaite”, a declarat pentru ziuaveche.ro, directorul administrativ al spitalului Caritas, Sorin Robescu. In total au fost evacuati 350 de pacienti care au ajuns fiecare in functie de boala pe care o aveau la spitale de specialitateTeava pe care am gasit-o era foarte veche, din timpul in care se bagau gazele in Bucuresti, prin 1948-1950. Aia care au montat-o cred ca nici nu prea stiau cum trebuie sa munceasca. “Era pur si simplu ingropata in pamant fara nici o protectie. Mai avea si urme de carpeala si sudura. O mare porcarie. Fiecare muncitor care lucreaza cu gazele stie ca teava de gaze din otel nu se sudeaza niciodata pentru ca se creaza tensiune pe sudura si imbatraneste teava. Cred ca aici au mai fost probleme in trecut. Acum punem teava de polipropilena pe care o bagam in alta teava de otel sa o protejeze. Nu o sa se mai intample asa ceva niciodata si lumea poate sa stea linistita ”, ne-a declarat unul din muncitori.

{gallery}gallery/02/caritas{/gallery}

Locul de vindecare al nevoiasilor

Spitalul Caritas a fost infintat la inceputul anilor 1900 si este si astazi precum ii spune si numele spitalul celor nevoiasi. Dotari de ultima generatie si-au facut loc prin cladirile care aproape stau sa cada. Ploaia si zapada isi fac mereu loc prin acoperisul subred de multe ori ajungand pana in saloanele de la ultimul etaj al cladirii de Medicina Generala. Toate cladirile sunt inchiriate de la Comunitatea Evreiasca care pana acum nu a cerut decat o suma modica pentru intreaga suprafata. Insa in aceasta vara, dupa cinci ani de la semnarea contractului de inchiriere, in iunie acesta trebuie renegociat. “Deocamdata nu stim care va fi suma la care va trebui sa fie platita din vara. Speram sa nu fie una foarte mare. Nu stim unde am putea sa ne mutam activitatea in caz ca se va decide sa plecam de aici. Toate planurile sunt la stadiul de simple discutii. Se auzea la un moment dat de o locatie in vecinatatea Postei Vitan dar acolo nu s-a construit nimic pana acum“, ne-a declarat Robescu.

Fiind un spital pentru oamenii cu conditii economice nu prea stralucite, portile acestuia sunt trecute in fiecare an de aproximativ 20.000 de pacienti dintre care peste 10.000 se inregistreaza numai la sectia de Obstretica si Ginecologie. Aceasta este una din cele mai renumite din tara in ciuda conditiilor care nu s-au imbunatatit prea mult. Paturi vechi de campanie, paturi spalate si respalate din care mai iese cate o ata, geamuri prin care nu trece doar lumina ci si aerul rece de afara. Nimeni nu se plange de conditii atata timp cat sunt intampinati cu placere de fiecare data de medicii care reusesc sa treaca peste felul cum arata totul in jurul lor si isi fac treaba cu adevarat profesionalism.

0 comentariu

ioan 07-07-2010 - 11:37

Adevarat stimata doamna! Dar a crede ca actuala clasa politica se va reforma din interior este o adevarata utopie. P.D.L. este cea mai mare si ultima dezamagire a electoratului, care la urmatoarele algeri va boicota masiv. Practic nu mai avem incredere in politicieni indiferent de culori. Cu atat mai mult in PDL care ne-a inselat asteptarile, ne-a mintit grosolan, ne-a invrajbit, a distrus si a creat confuzie in ceea ce mai exista din sistemul national de aparare, ne-a saracit si impinge tara spre o dictatura mascata.
O spune unul care a votat acest partid!

M_D_L 08-07-2010 - 05:59

Du-te nenicule si ia de la farmacie niste pastile cu vitamine si minerale, ca poate iti revii.

oblioo 08-07-2010 - 07:40

Si ce credeai tu ca se va intampla ? Se intampla ceea ce trebuie, dupa manual, adica invrajbire, minciuna, distrugere, confuzie, etc. Urmeaza exterminarea !
Am inteles ca Institutul Cantacuzino va fi desfiintat.
http://www.youtube.com/watch?v=HK4_Bjr3QUc&feature=player_embedded

Parpanghel 08-07-2010 - 09:05

Altminteri nu ne suspectati de naivitate la asa nivel.Asa ca procuror macar ,nu neaparat ca om. a-ti crezut ca pdl-ul este o afacere serenisima? Hai d-na MACOVEI!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult