Acasa Actualitate-InternaSocial Termocentrala Mintia: Zeci de angajați implicați ȋntr-un protest spontan

Termocentrala Mintia: Zeci de angajați implicați ȋntr-un protest spontan

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Câteva zeci de angajați de la termocentrala Mintia, au început ȋn dimineața de joi, 16 octombrie, un protest spontan în fața porții întreprinderii, solicitând întrunirea Comisiei de Dialog Social, instituirea mixului energetic și plata sporului de sărbători legale pentru toți salariații.

Termocentrala Mintia: Zeci de angajați implicați ȋntr-un protest spontan (foto:cronicavj.ro)

Termocentrala Mintia: Zeci de angajați implicați ȋntr-un protest spontan (foto:cronicavj.ro)

„Sunt peste 60 de oameni care au ieșit din schimbul de noapte și care au decis să protesteze pentru drepturile lor. Vor mai veni și alții. Angajații solicită instituirea unui mix energetic, determinant în salvarea locurilor de muncă și reunirea Comisiei de Dialog Social, la o dată clară, așa cum am cerut la mitingul de protest pe care l-am organizat în fața Prefecturii, în urmă cu aproape două săptămâni”, a declarat, vicepreședintele Sindicatului „Muntele”, Cristian Iștoc, potrivit Agerpres. Vicepreședintele sindicatului a menționat cǎ în noul contract colectiv de muncă, salariații nu mai beneficiază de sporul de sărbători legale, spre deosebire de personalul administrativ care primește 80% din salariul pe acea zi și o zi liberă.

Sindicatul „Muntele” a solicitat, în mai multe rânduri, instituirea așa-numitului mix energetic, adică un preț unic al energiei electrice rezultat prin luarea în calcul a tuturor producătorilor — termocentrale, hidrocentrale și energii regenerabile. Sindicaliștii au apreciat că în acest fel producătorii de energie electrică pe cărbune nu vor mai fi defavorizați din cauza costurilor mari de producție, pe piața de energie. Conform Agerpres, sindicatul „Muntele” reunește salariați de la Complexul Energetic Hunedoara, care lucrează la termocentralele Mintia, Paroșeni și minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan. Sindicatul numără peste 3.600 de membri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult