Acasa Actualitate-InternaSocial Testări gratuite cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului

Testări gratuite cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

În perioada 7-18 mai, în cabinete medicale de specialitate din toată ţara se vor putea face testări gratuite pentru depistarea astmului.

Testare Astm (foto: webmd.com)

Ziua mondială a Astmului a fost marcată anul acesta pe 1 Mai, iar anual se organizează în întreaga lumea, pe parcursul lunii Mai diverse activităţi în scopul creşterii nivelului de control asupra astmului. Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.

Campania de testare desfăşurată sub mesajul “Tu poţi avea astm.Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!” este organizată la cabinetele medicale din ţară de Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca şi GlaxoSmithKline, Potrivit Agerpres, bucureştenii se pot testa şi în Parcul Tineretului, la intrarea de la Palatul Copiilor sâmbătă şi duminică pe 12 şi 13 mai.

Testul de astm este unul lipsit de durere şi simplu, care durează doar 5 minute şi al cărui rezultat poate fi aflat pe loc. Acesta seamană ca procedură cu testele de alcoolemie efectuate de poliţişti. Evenimentul din Parcul Tineretului a ajuns deja la a 4-a ediţie, în 2011 din cele 9166 de persoane testate la nivel naţional, nu mai puţin de 1045 fiind testate în parcul bucureştean.

Potrivit Societăţii Române de Pneumonologie, în lume sunt aproximativ 300 de milioane de persoane care sufera de astm, iar în România se estimeaza ca între 4% – 6% din populatie sufera de astm, într-o clasa cu 30 de copii aflându-se în medie 2-3 copii cu astm. Le testările de anul trecut s-au depistat probleme de respiraţie la peste 41% dintre persoanele examinate. Pentru a vedea lista cu cabinetele medicale care participă la testările de astm, accesaţi linkul de aici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult