Acasa Actualitate-InternaSocial Tigarile au marit inflatia

Tigarile au marit inflatia

scris de Ziua Veche
10 afisari

.Directorul Directiei Statistica din Banca Nationale a Romaniei, Constantin Chirca, a anuntat marti ca fara influenta preturilor la tutun si tigari rata anuala a inflatiei ar fi fost de 3% in octombrie, 3,09% in noiembrie si 2,79% in decembrie. Tigarile si produsele din tutun s-au scumpit cu aproximativ 14% la inceputul acestui an, ca urmare a cresterii accizelor si a cursului de schimb la care se calculeaza aceastea de la 1 ianuarie.

 

 

 

 
Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual. Inflatia s-a plasat la sfarsitul anului trecut la 4,74%, in afara intervalului tintit de BNR pentru al treilea an consecutiv.

Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat ca, printr-o intarire a politicii monetare, pentru a restrange cererea celorlalte produse in compensarea cresterii accizelor si al preturilor combustibililor, s-ar fi marit diferenta negativa a PIB fata de potential. „Sustenabilitatea dezinflatiei cred ca este mai importanta, chiar daca tintesti inflatia”, a spus Isarescu. El sustine ca banca centrala ar fi avut mecanismele pentru a combate cresterea neasteptat de mare a accizelor la tutun, dar trebuia sa vada si ce alte dezechilibre s-ar fi putut crea: „Ati vazut cat de mare e PIB negativ, deci inflatia la noi ar trebui sa mearga foarte jos. (…) E bine de cand stabilesti tinta sa ai de partea ta si guvernul si politica fiscala”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult