Acasa Actualitate-InternaSocial Timişoara: Manifestări comemorative pentru victimele Revoluţiei din 89’

Timişoara: Manifestări comemorative pentru victimele Revoluţiei din 89’

scris de Laurentiu Banches
19 afisari

Mai mulţi revoluţionari însoţiţi de alţi timişoreni au realizat o cruce din candele în urma unui marş de comemorare la Timişoara pentru victimele Revoluţiei din 1989 în seara de duminică, 16 decembrie.

Manifestări comemorative pentru victimele Revoluţiei din 89’ la Timisoara (foto: druckeria.ro)

Aproximativ 20 de revoluţionari, dar şi alţi timişoreni s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Operei pentru a aprinde candelele aşezate în formă de cruce, în memoria eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara, moment organizat de Asociaţia de Revoluţionari ALTAR, printre cei care au aprins candele fiind şi câţiva copii. Pe întreg parcursul zilei au avut loc expoziţii de fotografii, proiecţii de filme documentare, lansarea cărţii: Documentar însângerat – Timişoara 89, spectacole şi concerte de colinde şi datini româneşti, ziua de luni, 17 decembrie, fiind zi de doliu.

Astfel, până la ora 9,30 este organizată primirea invitaţilor din ţară, împreună cu care se va porni într-un marş de comemorare a Revoluţiei române. La ora 10,00 se va oficia o slujbă de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană, unde va avea loc şi o depunere de coroane la locul de martiriu unde a căzut unul dintre primii tineri care a strigat „Libertate!”. De la ora 10,30 în sala de concerte a Liceului Ion Vidu va fi proiectat filmul documentar „Noi nu murim!”, iar la ora 12,00 este programat un Te Deum pentru pomenirea eroilor martiri la Biserica Martirilor.

Următorul moment comemorativ de  luni se va derula la Cimitirul Eroilor, cu slujba de pomenire a eroilor martiri, un parastas şi depuneri de coroane. Aceleaşi ceremonialuri vor urma în Cimitirul Săracilor de la ora 14,00.  Ziua se va încheia cu un moment de reculegere cu lumânări pe treptele Catedralei Mitropolitane de la ora 19,30.

Potrivit mediafax, tot duminică seară, aproximativ 300 de suporteri ai echipei de fotbal Poli Timişoara au mărşăluit pe traseul Piaţa Maria, locul unde a început Revoluţia din 1989 – Piaţa Operei – Cimitirul Eroilor, unde au depus coroane de flori la mormintele celor care s-au jertfit la Revoluţie şi au păstrat un moment de reculegere. Tinerii au strigat, pe întregul traseu, lozinci de la Revoluţie, precum „Timişoara!”, „Cinste lor, eroilor!”,”Jos comuniştii!” şi „Păcat de sângele vărsat!” şi au purtat cu ei un imens steag tricolor cu stema decupată, simbol al Revoluţiei. Conform reprezentanţilor Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei”, la Timişoara, evenimentele din Decembrie 1989, s-au soldat cu 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 – 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

2 comentarii

dinu 17-12-2012 - 14:24

Toata recunostinta si tot respectul pentru cei care s-au sacrificat in acele zile in Timisoara! Am o singura nelamurire si nu stiu cand se va face lumina in problema celor 66 (parca..) de cadavre care au fost duse la Bucuresti si incinerate, dar de care nu s-a interesat nimeni pana azi!!?? Si mereu sunt luate in calcul cand se fac comemorari in Timisoara!? Din unele surse s-ar zice ca sunt cei care au venit de afara si au generat initierea miscarilor revendicative in oras…! Of!! Cand vom sti adevarul acelor zile????

atentu` 17-12-2012 - 14:41

Aveatzi un coleg foarte bun Teodor Sheran…De ce nu mai apare????

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult