Acasa Actualitate-InternaSocial Toamna aduce schimbari pentru aparatul digestiv

Toamna aduce schimbari pentru aparatul digestiv

scris de Ziua Veche
4 afisari

Prof. Mircea Diculescu foto AgerpresProf. dr. Mircea Diculescu, seful Clinicii de Gastroenterologie de la Institutul clinic „Fundeni”, afirma ca toamna aduce schimbari pentru aparatul digestiv in ceea ce priveste regimul alimentar, psiho-comportamental, dar si din punct de vedere meteo-climatic.

„Schimbarile regimului alimentar produc cele mai multe din efectele asupra aparatului digestiv. In mod traditional, aparitia recoltelor de fructe de toamna (struguri, prune), care puteau sa duca la boli diareice acute, nu mai constituie problema „de sezon” odata cu „occidentalizarea” stilului nostru de viata si existenta fructelor si legumelor de import pe tot timpul anului. Trebuie doar sa tinem cont de principiile elementare, adica sa spalam bine fructele si legumele consumate proaspete. Orice regim monoton poate duce la dezechilibre ale florei intestinale”, a afirmat, luni, pentru Agerpres, prof. dr. Mircea Diculescu.

Specialistul sustine ca problema particulara in Romania o constituie, in perioada toamnei tarzii, aparitia „turburelului”, adica a vinului nou.
„Un pahar de vin, din cand in cand, nu are de ce sa faca rau aparatului digestiv, in afara persoanelor care se stiu cu probleme de ficat (steatoze, hepatite sau ciroze hepatice). Excesul poate fi daunator chiar si ficatului si pancreasului aparent sanatoase. Vinul incomplet fermentat poate da diarei acute. Nu trebuie sa uitam ca si distilatele din prune sau alte fructe (tuica, rachiul), chiar daca sunt „curate”, adica fara adaos de alcool industrial, tot bauturi alcoolice sunt. Aceeasi precautie este necesara”, recomanda specialistul gastroenterolog.
Referitor la crizele de ulcer, care se manifestau mai violent toamna si primavara, prof. dr. Mircea Diculescu spune ca „descoperirea epocala a legaturii dintre Helicobacter Pylori si ulcer nu exclude toate mecanismele clasice de declansare a acestei boli”. „Cumpatare la condimente, acrituri, bauturi alcoolice si fumat. Mese mici si dese, daca ne stim cu probleme de acest gen. Ulcerul este acum mai mult un termen generic cunoscut de cititori. Simptomele cunoscute sunt la ora actuala intalnite si in mai multe forme de gastrite sau chiar in boala de reflux gastro-esofagian”, a explicat medicul.
„Revenirea din concedii sau vacante fac patologia functionala digestiva (dispepsie, dar indeosebi intestin iritabil) sa revina in actualitate, reamintindu-ne ca ele nu au disparut, ci ca disparuse principalul factor favorizant – stresul. Este bine si in aceste situatii sa ne amintim ca, daca au trecut deja 50 de toamne, simptomele de diaree, constipatie, alternare constipatie cu diaree, mai ales daca se insotesc de scadere in greutate sau de aparitia de sange in scaun trebuie sa ne faca sa ne reintalnim cu medical nostru de familie si impreuna sa decidem ce e de facut mai departe”, afirma specialistul, care recomanda cumpatare si echilibru pentru sanatatea aparatului digestiv.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult