Acasa Actualitate-InternaSocial Topul beţivilor din România

Topul beţivilor din România

scris de Doru Dragomir
10 afisari

Criza i-a fortat pe romani sa-si reduca din cantitatea de alimente pe care o consumau in mod obisnuit. Din pacate insa, durerea mai mare vine, pentru o parte a romanilor, de la un alt capitol, mult mai sensibil si mai important. De necrezut, criza i-a obligat pe romani sa-si reduca si consumul de alcool! Aproape pe toata linia! Totusi, exista si o veste buna: fata de acum zece ani, stam mult mai bine, bem mult mai mult.

Topul beţivilor din România

Econtext va prezinta evolutia consumului de bauturi alcoolice (bere, vin, tuica si rachiuri naturale) din ultimii zece ani. Mai mult, pentru ca aceasta activitate necesita de cele mai multe ori o prezenta cat mai numeroasa, Econtext va prezinta in premiera in Romania si distributia pe categorii sociale a consumului de bauturi alcoolice.

Mai exact, vom vedea cat alcool beau lunar urmatoarele categorii de romani: salariatii, lucratorii pe cont propriu (de exemplu: persoanele fizice autorizate), agricultorii, somerii si pensionarii. Cu alte cuvinte, o competitie de genul who’s who!

Consumul de alcool

Si sa incepem cu prima parte: evolutia consumului de alcool la nivel national din 2001 si pana in 2010. Dupa cum afirmam anterior, romanii beau mai mult fata de acum zece ani. Partea buna este ca a crescut consumul de bauturi mai slabe (bere) si a scazut consumul de bauturi tari (tuica si rachiuri naturale). In 2001, consumul de bauturi alcoolice era de 0,78 de litri pe luna de persoana.

Acesta a crescut gradual, astfel incat in 2008, consumul de bauturi alcoolice a urcat pana la 1,36 de litri pe luna de persoana. Aproape dublu! Din nefericire insa, in 2009 si 2010, consumul a intrat pe o panta defensiva. 

Dar iata evolutia consumului de alcool din 2001 si pana in 2010 (consum mediu lunar pe persoana – litri):

Si sa trecem la partea mai interesanta a acestei analize. Oarecum previzibil, cei mai mari consumatori de bauturi alcoolice sunt salariatii, ei fiind posesorii celor mai mari resurse financiare.

Un salariat consuma, in medie, 1,383 de litri de bauturi alcoolice pe luna. Dupa salariati, urmeaza pensionarii! Media este de 1,23 de litri de alcool pe luna de pensionar. Cel mai putin beau somerii, fapt usor explicabil prin lipsa banilor!

Situatia se schimba putin daca analizam consumul de alcool pe cele trei categorii mari (vin, bere, tuica si rachiuri naturale). De exemplu, salariatii sunt pe ultimul loc la consumul de tuica si rachiuri. In schimb, prima pozitie este ocupata de pensionari. Acestia sunt cei mai mari consumatori de bauturi cu multe grade din Romania. 

Dar iata volumul de bauturi alcoolice consumat de toate categoriile sociale in 2010:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult