Acasa Actualitate-InternaSocial Topul plagiatelor din România

Topul plagiatelor din România

scris de Doru Dragomir
98 afisari

Plagiatul pare sa fie o patima a romanilor, dupa cum arata dezvaluirile mediatice din ultimele saptamani. Acest sindrom, care a acaparat de ani buni tara noastra, a fost facilitat de lipsa unor modalitati prin care sa fie verificata autenticitatea lucrarilor realizate de elevi, studenti, profesori etc.

Elena Udrea si Laura Kovesi sunt acuzate de plagiat

Tara plagiatorilor?

Mai mult, in Romania, poti sa-ti cumperi foarte usor o lucrare de licenta sau un referat, de pe internet, iar ele nu sunt deloc scumpe. La o simpla cautare pe internet, observam ca, cu circa 100 – 200 de euro, poti sa-ti cumperi o lucrare de licenta bine documentata.

Econtext va prezinta un top al celor mai celebre cazuri de plagiat din tara noastra. S-a vorbit mult despre plagiatele unor lideri din afara Romaniei, soldate cu demisii in multe cazuri. Totusi, in Romania, foarte putine acuzatii de plagiat s-au finalizat cu astfel de masuri. De fapt, foarte putine au fost investigate, multe ramanand doar la stadiul de acuzatie.

Top

Unele acuzatii de plagiat se refera la personaje celebre, iar altele sunt de-a dreptul surprinzatoare. Bineinteles, cele mai celebre, pentru ca sunt proaspete si se refera la personaje faimoase, sunt cazurile Victor Ponta si, mai nou, Elena Udrea. In total, topul realizat de Econtext contine 25 de cazuri de plagiat. In general, este vorba despre lucrari de doctorat, dar si alte tipuri de lucrari stiintifice, articole, carti, chiar si ghiduri medicale sau opere religioase.

Printre cei 25 se numara ministri, profesori universitari, medici, dar si prefecti sau preoti. La nivelul ministrilor ii regasim pe Corina Dumitrescu (doar nominalizata), Ioan Mang, Mircea Beuran etc. In lista l-am inclus si pe regizorul Cristian Mungiu, acuzat de plagiat pentru unele din filmele sale. L-am inclus deoarece el a primit si fonduri de la bugetul statului pentru unele filme.

Cazuri celebre

Dincolo de numele deja amintite, un alt caz trebuie neaparat mentionat pentru „personajul” care este acuzat. La mijlocul anului trecut, profesorul de drept civil Florin Ciutacu a acuzat Guvernul Romaniei de plagiat. Da, guvernul tarii este plagiator! El sustine ca in adnotarea Codului civil se regasesc ad literam mai multe pasaje din operele semnate de el. Ciutacu a cerut despagubiri de 50.000 de euro. Dar iata topul celor mai faimoase acuzatii de plagiat din Romania:


1 comentariu

digital 21-06-2012 - 14:56

mă da apa caldă și roata n-o fi plagiat?!
da canicula?!
dreq de tâmpiți cu plagiatu vostru!
ați luat un kkt în gură și nu vi-l mai ia,nimeni!
mestecați-l că o fi bun,la câți neuroni sunt legați de papilele voastre gustative!
poftă mare!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult