Acasa Actualitate-InternaSocial Tragedia de pe lacul Siutghiol. Ultimele amănunte despre prăbuşirea elicopterului SMURD EC 135

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Ultimele amănunte despre prăbuşirea elicopterului SMURD EC 135

scris de D.P.
16 afisari

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, în zona Butoaie din staţiunea Mamaia. La bordul aparatului se aflau, în momentul scufundării, patru persoane. Şalupe, bărci pescăreşti, scafandri şi zeci de persoane au participat la căutările celor dispăruţi. Aparatul de zbor aparţine Consiliului Judeţean Constanţa şi fusese oferit în comodat serviciului medical.

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Ultimele amănunte despre prăbuşirea elicopterului SMURD EC 135

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Ultimele amănunte despre prăbuşirea elicopterului SMURD EC 135

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat că doctoriţa aflată în elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol luni după-amiază, medicul Laura Vizitiu, a murit la Spitalul Judeţean din Constanţa.

”Din păcate am fost informaţi în urmă cu câteva minute că medicul care se afla în elicopterul SMURD a decedat la Spitalul Judeţean. S-au făcut toate eforturile pentru a-i salva viaţa, dar din păcate nu s-a mai putut. Co-pilotul se află în continuare sub manevre de resuscitare, dar din păcate şansele de supravieţuire sunt extrem de minime. Continuă căutările, să vedem dacă putem găsi celelalte două persoane dispărute”, a spus Arafat.

Medicul Laura Vizitiu, recuperat de salvatori din apele lacului Siutghiol la scurt timp după prăbuşirea elicopterului SMURD, a fost internat în stare critică la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Co-pilotul elicopterului SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol a fost găsit de salvatori la o adâncime de aproximativ 6 metri, legat de scaun, a declarat presei, luni seara, Marian Ciulei, scafandru în cadrul Centrului de Antrenament al scafandrilor de intervenţie a ISU Dobrogea.

”Am găsit cea de-a doua victimă legată de scaun la o adâncime de circa 6 metri. Vizibilitatea este foarte scăzută, temperatura apei este de doar 2 grade Celsius, ceea ce face intervenţia foarte dificilă, şi este foarte mult mâl, de peste o jumătate de metru. Când am găsit a doua victimă, am balizat zona. Cu sprijinul celor de la Poliţia de Frontieră şi cu ajutorul unui sonar am încercat să găsim epava, am găsit pe fundul lacului bucăţi din elicopter(…), nu am găsit carlinga, ci scaunul, şi victima legată de scaun. Am scos victima de pe scaun şi am adus-o la suprafaţă”, a spus Ciulei.

Pilotul elicopterului SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol luni după-amiază a fost găsit de scafandri şi adus la mal cu o şalupă.

El a fost urcat în ambulanţă şi urmează să fie transportat la Spitalul Judeţean Constanţa.

”Vor fi aceleaşi proceduri, se încearcă resuscitarea lui. Va fi dus la Spitalul Judeţean. Este cea de-a treia persoană găsită. A mai rămas asistenta”, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Tot la Spitalul Judeţean Constanţa, la Secţia de Terapie Intensivă, au fost duşi medicul Laura Vizitiu, recuperat de salvatori din apele lacului Sutghiol, şi co-pilotul elicopterului, găsit de salvatori la o adâncime de aproximativ 6 metri, legat de scaun.

”Medicul care se afla în elicopterul SMURD (n.r. Laura Vizitiu) a decedat la Spitalul Judeţean. S-au făcut toate eforturile pentru a-i salva viaţa, dar din păcate nu s-a mai putut. Co-pilotul se află în continuare sub manevre de resuscitare, dar din păcate şansele de supravieţuire sunt extrem de minime”, a spus Arafat.

Elicopterul EC 135 SMURD -348 a depus planul de zbor la ROMATSA în data de 14.12.2014 ora 20.59 LT, pentru data de 15.12.2014

Planul de zbor a fost prelucrat de ROMATSA.
În data de 15.12.2014 ora 16.07 LT(local time) elicopterul SMURD 348 a decolat de la Constanţa spre Tuzla urmând procedurile de management a traficului aerian. La Constanţa, elicopterul se afla pentru a alimenta. La bordul elicopterului se aflau patru persoane, doi piloţi şi doi paramedici.
La ora 16.16 elicopterul s-a prăbuşit în lacul Siutghiol în Mamaia la aproximativ 500 m de mal. La ora 16.17 conform Hotărârii de Guvern 741/2008 a fost declanşată procedura de căutare şi salvare, în urma apelului telefonic la 112 făcut de localnici. Bilanţul anunţat era de un supravieţuitor şi trei persoane dispărute, epava scufundată.
Ultima convorbire cu pilotul SMURD a avut loc la decolare când s-a luat legătura cu turnul de control de la Aeroportul Kogălniceanu. Potrivit procedurilor în cazul zborurilor sub 3000 de metri , următorul apel de raportare urma să fie făcut la ora 16.20 din localitatea Agigea.
ROMATSA precizează că la momentul decolării condiţiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste 6 km, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3000 metri altitudine. Raportarea la Turnul de control se face la un punct dat.
Conform atribuţiilor care îi revin, ROMATSA a asigurat asistenţă specializată de la momentul depunerii planului de zbor pentru elicopterul EC 135 SMURD -348 şi până la decolare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult