Acasa Actualitate-InternaSocial Trei sferturi din farmacii sunt in pragul falimentului

Trei sferturi din farmacii sunt in pragul falimentului

scris de Ziua Veche
9 afisari

Aproximativ 75% din farmacii sunt in pragul falimentului, vanzarile a 47% dintre acestea fiind mai mici fata de media nationala, in conditiile in care s-au supraexpus prin eliberarea continua de medicamente compensate si gratuite, a declarat miercuri directorul general Cegedim, Petru Craciun, citat de Mediafax. Aceasta in conditiile in care, in Romania, exista intre 4.000 si 5.000 de farmacii. Grupul francez Cegedim furnizeaza la nivel mondial date si servicii de marketing si vanzari pentru industria farmaceutica, in Romania, cota de piata a companiei in sectorul pe care activeaza fiind de 80%.

Pacientii “care au posibilitati materiale sunt nevoiti sa se descurce pe cont propriu, iar cei care nu au aceste posibilitati sunt nevoiti sa astepte sprijinul sistemului public, sprijin care vine partial si nesigur”, a constatat directorul companiei mentionate.

 

El a aratat ca farmaciile care s-au supraexpus au facut acest lucru din cauza ca nu au intrerupt eliberarea de medicamente compensate si gratuite, mai bine de jumatate de an sustinerea publica a sistemului fiind asigurata de partea de retail a industriei farmaceutice. Craciun este de parere ca farmaciile au avut de ales intre supravietuire si disparitie, „ceea ce nu ar fi greu ca alegere, ci ca implementare” si atrage atentia asupra faptului ca “prezenta farmaciilor este importanta pentru accesibilitatea medicamentelor la pacienti, iar o diminuare semnificativa a numarului acestora ar deteriora substantial una din putinele zone de functionare rezonabila din sistemul de sanatate.

Reteta tacerii la unison

Cele cateva farmacii carora le-am calcat joi pragul pareau ca au luat vacanta. Poate din cauza ploii care a topit zapada si a transformat strazile Capitalei intr-un helesteu cu semafoare. Rar, cate un batran zgribulit de frig si ud ciuciulete calca pragul unitatilor cu cruce rosie, sau verde, dupa caz, pe firmament. Oamenii intreaba, domnisoara in halat scrobit le spune pretul zambind, iar, mai mereu, lumea pleaca cu capul plecat: nu sunt bani. Dincolo de asta, o secretomanie parca leaga, pe unde scurte, farmaciile. Am vrut sa croim niste intrebari pe cele spuse de directorul Petru Craciun, doar omul a furnizat o informatie de o extrema gravitate. Cum veti supravietui? Ce masuri veti lua? In toate cazurile- alese la intamplare: farmacii Richter, Catena, Help Net, Sensi Blu si altele – angajatii in halate albe au ales legea tacerii, pe motiv ca ‘’nu e dirigintele in unitate’’, ‘’nu putem face declaratii fara acordul sefului de farmacie’’, ‘’nu va permitem sa fotografiati’’, ‘’momentan nu e nimeni din conducere’’ si alte asemenea. Ceva-ceva nu este in regula cu graba asta de a se descotorisi de trimisii presei. Si nici invocarea lipsei de timp pentru servirea ‘’pacientilor’’ n-ar fi ceva plauzibil. Cert este ca joi ‘’pacientii’’ nu prea le-au calcat pragul.

Zornait de lacate

Elena Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, a confirmat pentru ziuaveche.ro, cele afirmate de directorul general al Cegedim. Potivit acesteia, la ora actuala, toate farmaciile au probleme datorita crizei financiare din sistemul sanitar romanesc. Vicepresedintele Elena Popescu a declarat ca banii ce trebuiau sa vina de la Casa de Asigurari pentru eliberarea de retete compensate si gratuite nu au mai fost platiti din iunie 1990. Ca atare, putine unitati farmaceutice, in special cele din zone rurale sau marginase, vor fi nevoite, cel mai probabil, sa-si inchida portile. ‘’Va fi foarte greu pentru toti sa poata sa-si achite platite: taxe, impozite, salarii dar, foarte important, distribuitori’’. Se prefigureaza mai mult ca sigur un faliment a mai mult de jumatate a farmaciilor din Romania, in cazul in care Guvernul nu va putea gasi o modalitate de plata a banilor datorati pentru eliberarea retetelor de medicamente compensate si gratuite, in conditiile in care banii lichizi rulati de unitatile farmaceutice reprezinta un procent de 15-20% iar restul il reprezinta contavaloarea compensatelor si gratuitatilor. Din octombrie anul trecut, a fost data o Hotarare de Guvern care prelungeste termenul de plata a acestor doua categorii de medicamente de la 60 la 210 de zile de la eliberarea lor de catre farmacii. De altfel, potrivit directorului Cegedim, in majoritatea farmaciilor, plata catre distribuitori reprezinta peste 80% din cifra de afaceri, conditii in care nu mai poate mira pe nimeni faptul ca o serie de farmacii au fost actionate in instanta de distribuitori.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult